JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

De Parel van Zuidwijk, Rotterdam

De Parel van Zuidwijk (Britsenburg) is onderdeel van het herstructureringsplan van Kaan Architecten voor de zuidoostelijke buurt De Burgen van Zuidwijk, Rotterdam, in de jaren ’50 ontworpen door architect Van Tijen.
Net als Van Tijen handhaaft Kaan Architecten in haar plan een tussenschaal van grotere architectonische eenheden, die meerdere bouwblokken kunnen beslaan en die een eigen type verkaveling en architectuur hebben. Deze compositie van grotere architectonische eenheden en het groen daartussen geeft deze wijk een prettige, ‘lossige’ en ontspannen sfeer.
Het plandeel waaraan wij gewerkt hebben bestaat uit 2 bouwvelden waarbij Kaan de bebouwing in stroken langs de buitenomtrek van het veld geplaatst heeft, dus zonder voortuinen, zodat een samengesteld ‘gesloten bouwblok’ ontstaat met een harde buitencontour. Het eerste veld, Schuilenburg, is al enige jaren geleden gerealiseerd, terwijl het 2e bouwveld, Britsenburg, door opdrachtgever Vestia onlangs is gebouwd.
Bij dit bouwveld wordt de buitencontour gevormd door een 3e laagse bebouwing van eengezinswoningen in stroken. Hieraan is toegevoegd een autovrije tussenstraat met eengezinswoningen in 2 lagen. Aldus is de opbouw van woning naar reeks naar het bouwblok als geheel goed en helder afleesbaar.
De voorgevels van de woningen zijn op de begane grond terugliggend en ‘gevoerd’ met witte beplating. Op de verdiepingen zijn de voorgevels gemetseld in een heldergele genuanceerde steen. Bij kopgevels draait dit om: de begane grond is daar gemetseld terwijl de verdiepingen gestuct zijn. Waar voor- en kopgevels elkaar ontmoeten ontstaat zo een spel van kleur en materialen dat de compositie van stroken binnen de gesloten-bouwblok contour laat zien. Aluminium raamframes benadrukken de individuele woningen, versterken het repetitieve van de woningreeksen en verbinden voor- en kopgevels.

Naam van het gebouw

De Parel van Zuidwijk, Rotterdam

Opdrachtgever

Vestia

Architect

Steenhuis Bukman Architecten

Bouwer

Ten Brinke Bouw

Omschrijving

Dit semi-gesloten bouwblok in gele baksteen maakt deel uit van een herstructurering van de wijk De Burgen, in de jaren vijftig ontworpen door Van Tijen.

Terug naar 2021 Vorige 13 / 55 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 1775 weergaven

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Martin Bekker

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C wint vakjuryprijs én publieksprijs 2021

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 16 juni in de Kunsthal Rotterdam. Dat gebeurde voor het eerst in de Rotterdam Architectuur Maand, een nieuwe traditie. 

Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam.


Little C kon rekenen op grote waardering. ‘De belangrijkste bijdrage ziet de jury in de nieuwe vorm van hoge stedelijke dichtheid die hier is bereikt.’ Een stemmer noemt het  ‘Een bizar goede verdichting’, een ander ‘Hoogbouw met een ziel’.

Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury prijst Het Epos omdat hier met de kracht van verbeelding een tijdelijk schoolgebouw is gerealiseerd, voor een lage vierkante meterprijs met grote architectonische kwaliteit.

Maaspoints: Water Woud waardeert de jury als een bijzonder paviljoen voor bezinning en contemplatie met uitzicht op de getijdenrivier


De tweede en de derde plaats van de publieksprijs waren respectievelijk voor Tuin van Noord en Theater Zuidplein. Over Tuin van Noord schreef een stemmer: ’Wanneer je je eenmaal binnen de gevangenismuren begeeft, voelt dat – hoe gek het ook klinkt – heel vrij, maar ook geborgen.’

Over Theater Zuidplein werd geschreven: ‘Het oude theater afgebroken zien worden met pijn in mijn hart, maar wow… het mooiste gebouw van Zuid staat nu in mijn straat!’

De uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is hier terug te kijken.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2021 Op woensdag 16 juni 2021 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt aan Little C. Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam. De feestelijke prijsuitreiking vond dit jaar plaats in de Kunsthal Rotterdam. Deze was ook via een… lees meer >


download het juryrapport
Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een … Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’ Bert Dirrix is oprichter en mededirecteur van diederendirrix architectuur en stedenbouw, een Eindhovens bureau met wortels die… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger