Osseweischool
De Osseweischool is in 2016 door de gemeente Rotterdam verkocht aan zes particulieren en inmiddels via CPO getransformeerd tot zes unieke stadswoningen. Belangrijkste bewonerswens was: individuele keuzevrijheid binnen een collectief gebouw, met behoud van het oorspronkelijke karakter. Dit werd het begin van een bijzonder en leerzaam proces.
Door ABT zijn drie energieconcepten opgesteld waaruit bewoners individueel konden kiezen. Van Bouwbesluit nieuwbouwniveau tot nul-op-de-meter met een grondwarmtepomp en pv-panelen op het dak (in twee woningen gerealiseerd).
De interieurs zijn ontworpen door Studio Nauta, Moederscheim Moonen, MVRDV, ARA of door de bewoners zelf.
Villanova architecten en constructiebureau Baas vertaalden alle input tot één ontwerp met een uniform uiterlijk en eigentijdse uitstraling. Het casco dat daaruit volgde is gerealiseerd door Van Der Pol, met Multical als directievoerder.
Binnen dit framewerk hebben de bewoners hun ambities kunnen realiseren. Van na-isolatie, energieconcept, trappen, dakterrassen tot en met de afbouw. Enkelen deden dat als zelf-bouwer en anderen lieten het over aan een aannemer.
Locatie
De school uit 1902 ligt met twee andere schoolgebouwen op het binnenterrein van een gesloten bouwblok in Rotterdam Delfshaven en bestaat uit twaalf klaslokalen op twee verdiepingen van ruim 4,7 meter hoog. Doordat één van de vier oorspronkelijke schoolgebouwen op het binnenterrein is gesloopt ontstond er ruimte voor privé tuinen en een besloten collectieve binnentuin, dat ook een speelparadijs voor kinderen is.
Architectuur
De bestaande fundering is vervangen door een tafelconstructie op nieuwe palen. De begane grondvloer kon hierdoor verlaagd worden, zodat er meer ruimte was om binnen de hoogte van één bestaande verdieping twee verdiepingen te realiseren.
Iedere woning verschillt van grootte en bestaat uit twee boven elkaar gelegen klaslokalen plus de achterliggende gangen. Door de verkaveling gelijk te houden aan de indeling in lokalen was er amper sloopwerk. Dat was niet alleen kostenbesparend, maar ook gunstig voor de eco-footprint.
De meeste lokalen hebben een entresol. En om extra kamers te kunnen realiseren hebben alle gangen een tussenverdieping gekregen met nieuwe ramen. De nieuwe ramen en deuren zijn duidelijk afwijkend ontworpen van de bestaande gevelopeningen; vierkante antracietkleurige aluminium kozijnen met stalen kaders liggen diep in de gevel. Hierdoor zijn de ingrepen in de gevels zichtbaar als een nieuwe laag in de historie van het pand. Alle bestaande kozijnen zijn uitgevoerd in hout als draai-kiepraam met historische profilering, met dubbele kierdichting en HR++ of zelfs triple-glas.
De borstweringen van de ramen op de begane grond zijn weggebroken om openslaande deuren naar de tuinen te realiseren. En iedere woning heeft een herkenbare grote voordeur. Om ze gelijkwaardig te maken aan de bestaande dubbele schoolentreedeuren met bovenlichten zijn de puien ruim 4,5 meter hoog. De “bovenlichten” geven nu daglicht op de eerste verdieping.
Het werken met verschillende ontwerpers en bouwers heeft geleid tot zes absoluut unieke woningen qua indeling, vloerhoogtes en uitstraling. Een woning heeft bijvoorbeeld zoveel mogelijk van de oorspronkelijke schooldetails en sfeer behouden, een ander heeft een vide van vier verdiepingen hoog en ze hebben allemaal hun eigen spectaculaire trappenhuis.
Naam van het gebouw
Osseweischool
Opdrachtgever
Vereniging van opdrachtgevers Osseweischool (CPO)
Architect
Villanova architecten
Bouwer
Bouwbedrijf Van der Pol
Omschrijving
School uit 1902 werd via CPO verbouwd tot een complex van zes stadswoningen variërend in indeling, afmeting en energieconcepten, voorzien van collectieve tuin.