JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Osseweischool

De Osseweischool is in 2016 door de gemeente Rotterdam verkocht aan zes particulieren en inmiddels via CPO getransformeerd tot zes unieke stadswoningen. Belangrijkste bewonerswens was: individuele keuzevrijheid binnen een collectief gebouw, met behoud van het oorspronkelijke karakter. Dit werd het begin van een bijzonder en leerzaam proces.

Door ABT zijn drie energieconcepten opgesteld waaruit bewoners individueel konden kiezen. Van Bouwbesluit nieuwbouwniveau tot nul-op-de-meter met een grondwarmtepomp en pv-panelen op het dak (in twee woningen gerealiseerd).
De interieurs zijn ontworpen door Studio Nauta, Moederscheim Moonen, MVRDV, ARA of door de bewoners zelf.
Villanova architecten en constructiebureau Baas vertaalden alle input tot één ontwerp met een uniform uiterlijk en eigentijdse uitstraling. Het casco dat daaruit volgde is gerealiseerd door Van Der Pol, met Multical als directievoerder.
Binnen dit framewerk hebben de bewoners hun ambities kunnen realiseren. Van na-isolatie, energieconcept, trappen, dakterrassen tot en met de afbouw. Enkelen deden dat als zelf-bouwer en anderen lieten het over aan een aannemer.

Locatie

De school uit 1902 ligt met twee andere schoolgebouwen op het binnenterrein van een gesloten bouwblok in Rotterdam Delfshaven en bestaat uit twaalf klaslokalen op twee verdiepingen van ruim 4,7 meter hoog. Doordat één van de vier oorspronkelijke schoolgebouwen op het binnenterrein is gesloopt ontstond er ruimte voor privé tuinen en een besloten collectieve binnentuin, dat ook een speelparadijs voor kinderen is.

Architectuur

De bestaande fundering is vervangen door een tafelconstructie op nieuwe palen. De begane grondvloer kon hierdoor verlaagd worden, zodat er meer ruimte was om binnen de hoogte van één bestaande verdieping twee verdiepingen te realiseren.
Iedere woning verschillt van grootte en bestaat uit twee boven elkaar gelegen klaslokalen plus de achterliggende gangen. Door de verkaveling gelijk te houden aan de indeling in lokalen was er amper sloopwerk. Dat was niet alleen kostenbesparend, maar ook gunstig voor de eco-footprint.

De meeste lokalen hebben een entresol. En om extra kamers te kunnen realiseren hebben alle gangen een tussenverdieping gekregen met nieuwe ramen. De nieuwe ramen en deuren zijn duidelijk afwijkend ontworpen van de bestaande gevelopeningen; vierkante antracietkleurige aluminium kozijnen met stalen kaders liggen diep in de gevel. Hierdoor zijn de ingrepen in de gevels zichtbaar als een nieuwe laag in de historie van het pand. Alle bestaande kozijnen zijn uitgevoerd in hout als draai-kiepraam met historische profilering, met dubbele kierdichting en HR++ of zelfs triple-glas.
De borstweringen van de ramen op de begane grond zijn weggebroken om openslaande deuren naar de tuinen te realiseren. En iedere woning heeft een herkenbare grote voordeur. Om ze gelijkwaardig te maken aan de bestaande dubbele schoolentreedeuren met bovenlichten zijn de puien ruim 4,5 meter hoog. De “bovenlichten” geven nu daglicht op de eerste verdieping.
Het werken met verschillende ontwerpers en bouwers heeft geleid tot zes absoluut unieke woningen qua indeling, vloerhoogtes en uitstraling. Een woning heeft bijvoorbeeld zoveel mogelijk van de oorspronkelijke schooldetails en sfeer behouden, een ander heeft een vide van vier verdiepingen hoog en ze hebben allemaal hun eigen spectaculaire trappenhuis.

Naam van het gebouw

Osseweischool

Opdrachtgever

Vereniging van opdrachtgevers Osseweischool (CPO)

Architect

Villanova architecten

Bouwer

Bouwbedrijf Van der Pol

Omschrijving

School uit 1902 werd via CPO verbouwd tot een complex van zes stadswoningen variërend in indeling, afmeting en energieconcepten, voorzien van collectieve tuin.

Terug naar 2021 Vorige 36 / 55 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 2971 weergaven

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Martin Bekker

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C wint vakjuryprijs én publieksprijs 2021

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 16 juni in de Kunsthal Rotterdam. Dat gebeurde voor het eerst in de Rotterdam Architectuur Maand, een nieuwe traditie. 

Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam.


Little C kon rekenen op grote waardering. ‘De belangrijkste bijdrage ziet de jury in de nieuwe vorm van hoge stedelijke dichtheid die hier is bereikt.’ Een stemmer noemt het  ‘Een bizar goede verdichting’, een ander ‘Hoogbouw met een ziel’.

Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury prijst Het Epos omdat hier met de kracht van verbeelding een tijdelijk schoolgebouw is gerealiseerd, voor een lage vierkante meterprijs met grote architectonische kwaliteit.

Maaspoints: Water Woud waardeert de jury als een bijzonder paviljoen voor bezinning en contemplatie met uitzicht op de getijdenrivier


De tweede en de derde plaats van de publieksprijs waren respectievelijk voor Tuin van Noord en Theater Zuidplein. Over Tuin van Noord schreef een stemmer: ’Wanneer je je eenmaal binnen de gevangenismuren begeeft, voelt dat – hoe gek het ook klinkt – heel vrij, maar ook geborgen.’

Over Theater Zuidplein werd geschreven: ‘Het oude theater afgebroken zien worden met pijn in mijn hart, maar wow… het mooiste gebouw van Zuid staat nu in mijn straat!’

De uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is hier terug te kijken.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2021 Op woensdag 16 juni 2021 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt aan Little C. Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam. De feestelijke prijsuitreiking vond dit jaar plaats in de Kunsthal Rotterdam. Deze was ook via een… lees meer >


download het juryrapport
Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een … Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’ Bert Dirrix is oprichter en mededirecteur van diederendirrix architectuur en stedenbouw, een Eindhovens bureau met wortels die… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger