Woonhuis aan Schans
Het nieuwe huis ligt aan de Schans in Delfshaven. De Schans is een lange straat in Delfshaven, tussen de Watergeusstraat en de Voorhaven. De straat wordt gekenmerkt door gevarieerde en vaak kleinschalige bebouwing met sterk wisselende kwaliteit.
Onze bouwplek wordt begrensd door een zwart oefentheater, een achteringang van het Henkespand en een kopgevel van een woonblok met portiekwoningen. De locatie is in gebruik als parkeerterrein. Op het parkeerterrein staan twee grote bomen en het terrein is afgesloten door een hek met poort.
Het bouwplan is er een in de categorie “klein en fijn”. Het plan vult een onwaarschijnlijke plek op een natuurlijke manier in met een woning. Ondanks zijn kleinschaligheid straalt het plan door zijn ligging en architectonische kwaliteit een positief effect uit op de ruime omgeving. De investeringsbereidheid van de opdrachtgever geeft een signaal af wat gewoonlijk al snel op grotere schaal wordt nagevolgd.
Het plan dekt niet alleen de bestaande dichte kopgevel af, maar verandert de parkeerplaats in een pleinvormige ruimte, waaraan de kantooringang is gelegen. De schoorsteen van de voormalige jene-verfabriek van Henkes geeft de plek extra historische lading.
Het woonhuis is boven de bestaande parkeerplaatsen gebouwd en staat op kolommen. De indeling is die van een soort omgekeerd huis.
De begane grond met entree is zo groot als 1 parkeerplaats en bestaat slechts uit een kleine vestibule.Op de eerste verdieping vinden de meeste functies hun plaats: slaapkamer, werkkamer, de natte cellen, bergruimte en de technische ruimten. Deze functies worden met elkaar verbonden door een lange gang die van de voor- tot achtergevel loopt.
Wonen en koken vindt plaats op de tweede verdieping. Deze verdieping is groot en ruimtelijk doordat de trap in de hoek is geplaatst. Vanuit de woonkamer is er zicht rondom en omlaag naar de straat.
De derde verdieping is de kers op de taart: een grote daktuin, te bereiken via een entreegebouwtje en een aangebouwde kas als serre.
Architectuur
De architectuur wordt gevormd door geconcentreerde verticale raampartijen, optisch verlengd door terugliggende lateien en waterslagen, met daartussen smalle metselwerkpenanten. De werk- en slaapverdieping heeft extra intimiteit door een hogere, oplopende borstweringen. Om het parkachtige van de bovenste laag te benadrukken wordt deze beëindigd door een spectaculair vormgegeven balustrade.
Wie bouwt zoiets?
De opdrachtgever van dit woonhuis in Delfshaven droomt ervan om ooit haar eigen kleinschalige bejaardentehuis te ontwikkelen. Het leek haar een goed idee om eerst veel te leren en ervaring op te doen met de bouw van 1 (niet levensloopbestendig) huis voor 2 mensen en 3 poezen. Samen met een goede architect en een betrouwbare aannemer. En zo geschiedde aan de Schans in Delfshaven.
Duurzaamheid
Het huis draagt een bescheiden steentje bij aan de verduurzaming van de stad. Immers, het huis is gebouwd op een lege plek binnen de bestaande bebouwing (inbreiding).
Het huis wordt van elektriciteit voorzien door een lucht-warmte pomp en zonnepanelen.
De daktuin voegt ruim 40 vierkante meter groen toe aan een versteende omgeving. Een laag watersparende kratjes onder de tuin zorgt voor extra regenwateropslag en een vertraagde en beperkte afvoer naar het riool.
Naam van het gebouw
Woonhuis aan Schans
Opdrachtgever
Femke Stam
Architect
Kühne & Co
Bouwer
Bestbouw Haastrecht B.v.
Omschrijving
Op een restterrein in Delfshaven is boven bestaande parkeerplaatsen een woonhuis op kolommen verrezen met opvallende verticale raamstroken en een dakterras.