JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Woonhuis aan Schans

Het nieuwe huis ligt aan de Schans in Delfshaven. De Schans is een lange straat in Delfshaven, tussen de Watergeusstraat en de Voorhaven. De straat wordt gekenmerkt door gevarieerde en vaak kleinschalige bebouwing met sterk wisselende kwaliteit.

Onze bouwplek wordt begrensd door een zwart oefentheater, een achteringang van het Henkespand en een kopgevel van een woonblok met portiekwoningen. De locatie is in gebruik als parkeerterrein. Op het parkeerterrein staan twee grote bomen en het terrein is afgesloten door een hek met poort.
Het bouwplan is er een in de categorie “klein en fijn”. Het plan vult een onwaarschijnlijke plek op een natuurlijke manier in met een woning. Ondanks zijn kleinschaligheid straalt het plan door zijn ligging en architectonische kwaliteit een positief effect uit op de ruime omgeving. De investeringsbereidheid van de opdrachtgever geeft een signaal af wat gewoonlijk al snel op grotere schaal wordt nagevolgd.
Het plan dekt niet alleen de bestaande dichte kopgevel af, maar verandert de parkeerplaats in een pleinvormige ruimte, waaraan de kantooringang is gelegen. De schoorsteen van de voormalige jene-verfabriek van Henkes geeft de plek extra historische lading.

Het woonhuis is boven de bestaande parkeerplaatsen gebouwd en staat op kolommen. De indeling is die van een soort omgekeerd huis.
De begane grond met entree is zo groot als 1 parkeerplaats en bestaat slechts uit een kleine vestibule.Op de eerste verdieping vinden de meeste functies hun plaats: slaapkamer, werkkamer, de natte cellen, bergruimte en de technische ruimten. Deze functies worden met elkaar verbonden door een lange gang die van de voor- tot achtergevel loopt.
Wonen en koken vindt plaats op de tweede verdieping. Deze verdieping is groot en ruimtelijk doordat de trap in de hoek is geplaatst. Vanuit de woonkamer is er zicht rondom en omlaag naar de straat.
De derde verdieping is de kers op de taart: een grote daktuin, te bereiken via een entreegebouwtje en een aangebouwde kas als serre.

Architectuur
De architectuur wordt gevormd door geconcentreerde verticale raampartijen, optisch verlengd door terugliggende lateien en waterslagen, met daartussen smalle metselwerkpenanten. De werk- en slaapverdieping heeft extra intimiteit door een hogere, oplopende borstweringen. Om het parkachtige van de bovenste laag te benadrukken wordt deze beëindigd door een spectaculair vormgegeven balustrade.

Wie bouwt zoiets?
De opdrachtgever van dit woonhuis in Delfshaven droomt ervan om ooit haar eigen kleinschalige bejaardentehuis te ontwikkelen. Het leek haar een goed idee om eerst veel te leren en ervaring op te doen met de bouw van 1 (niet levensloopbestendig) huis voor 2 mensen en 3 poezen. Samen met een goede architect en een betrouwbare aannemer. En zo geschiedde aan de Schans in Delfshaven.

Duurzaamheid
Het huis draagt een bescheiden steentje bij aan de verduurzaming van de stad. Immers, het huis is gebouwd op een lege plek binnen de bestaande bebouwing (inbreiding).
Het huis wordt van elektriciteit voorzien door een lucht-warmte pomp en zonnepanelen.
De daktuin voegt ruim 40 vierkante meter groen toe aan een versteende omgeving. Een laag watersparende kratjes onder de tuin zorgt voor extra regenwateropslag en een vertraagde en beperkte afvoer naar het riool.

Naam van het gebouw

Woonhuis aan Schans

Opdrachtgever

Femke Stam

Architect

Kühne & Co

Bouwer

Bestbouw Haastrecht B.v.

Omschrijving

Op een restterrein in Delfshaven is boven bestaande parkeerplaatsen een woonhuis op kolommen verrezen met opvallende verticale raamstroken en een dakterras.

Terug naar 2021 Vorige 23 / 55 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 2842 weergaven

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Martin Bekker

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C wint vakjuryprijs én publieksprijs 2021

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 16 juni in de Kunsthal Rotterdam. Dat gebeurde voor het eerst in de Rotterdam Architectuur Maand, een nieuwe traditie. 

Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam.


Little C kon rekenen op grote waardering. ‘De belangrijkste bijdrage ziet de jury in de nieuwe vorm van hoge stedelijke dichtheid die hier is bereikt.’ Een stemmer noemt het  ‘Een bizar goede verdichting’, een ander ‘Hoogbouw met een ziel’.

Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury prijst Het Epos omdat hier met de kracht van verbeelding een tijdelijk schoolgebouw is gerealiseerd, voor een lage vierkante meterprijs met grote architectonische kwaliteit.

Maaspoints: Water Woud waardeert de jury als een bijzonder paviljoen voor bezinning en contemplatie met uitzicht op de getijdenrivier


De tweede en de derde plaats van de publieksprijs waren respectievelijk voor Tuin van Noord en Theater Zuidplein. Over Tuin van Noord schreef een stemmer: ’Wanneer je je eenmaal binnen de gevangenismuren begeeft, voelt dat – hoe gek het ook klinkt – heel vrij, maar ook geborgen.’

Over Theater Zuidplein werd geschreven: ‘Het oude theater afgebroken zien worden met pijn in mijn hart, maar wow… het mooiste gebouw van Zuid staat nu in mijn straat!’

De uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is hier terug te kijken.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2021 Op woensdag 16 juni 2021 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt aan Little C. Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam. De feestelijke prijsuitreiking vond dit jaar plaats in de Kunsthal Rotterdam. Deze was ook via een… lees meer >


download het juryrapport English version
Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een … Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’ Bert Dirrix is oprichter en mededirecteur van diederendirrix architectuur en stedenbouw, een Eindhovens bureau met wortels die… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger