JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Singelpand Nieuw Crooswijk

Na jaren van leegstand en antikraak heeft het pand in 2020 een nieuwe bestemming gekregen. Oorspronkelijk in gebruik als fijnstrijkerij met daarboven 4 individuele woonlagen is het pand uit 1922 getransformeerd naar één woning.

Het ontwerp voor dit woonhuis kenmerkt zich door het dubbelgebruik, een dubbele route tussen de onderste drie verdiepingen en een in de toekomst te verzelfstandigen appartement op de twee bovenste verdiepingen. De wens van de kopers was om het geheel aan verdiepingen samen te voegen tot één woonhuis. De vondst lag in het plaatselijk verhogen van de bel-etage. Dit zorgde niet alleen voor een betere toegankelijkheid, maar droeg ook bij aan de ruimtelijke kwaliteit van de woning. 

Het souterrain, de bel-etage en de eerste verdieping vormen één geheel. Het souterrain huisvest de ontvangst, keuken en eetkamer. Aan de eetkamer grenst de achtertuin. Via een trap in de vide kan de woonkamer op de bel-etage worden bereikt. Vanuit hier is de werkruimte aan de voorzijde of de eerste verdieping te bereiken. De eerste verdieping is het slaapvertrek van de ouders. 

Vanaf de entree aan de straat is een tweede route aanwezig die alle woonlagen efficiënt ontsluit. Op de twee bovenste verdiepingen zijn twee slaapkamers, een aparte badkamer, wc en woonruimte met dakterras gerealiseerd voor de twee kinderen. Deze twee bouwlagen kunnen worden gesplitst tot een zelfstandig appartement. Ontkoppeling van de elektra, meters en brandveiligheidsvoorzieningen zijn tijdens de bouw meegenomen, zodat bij een mogelijke splitsing enkel twee binnendeurkozijnen hoeven te worden geplaatst.

In CPO-verband (collectief particulier opdrachtgeverschap) zijn in totaal vier naast elkaar liggende panden (Exercitiestraat 7-10) begeleid tot en met de aanbestedingstukken. Vervolgens is de uitvoering individueel opgestart. Door het jarenlange antikraakgebruik, het achterstallig onderhoud en de wens om de woningen te verduurzamen was een volledige transformatie nodig. Voor alle vier de panden geldt dat de huidige bedrijfsruimten in het souterrain bij de woningen zijn getrokken. De gevels zijn gerenoveerd en geïsoleerd, de souterrainvloer en het dak vernieuwd. De kunststof kozijnen zijn vervangen door houten kozijnen, het metselwerk is schoongespoten en voorzien van nieuw voegwerk. Aan de achterzijde zijn dubbelhoge aanbouwen en dakterrassen met verschillende diepten gerealiseerd. Door de grote raampartijen in de aanbouwen en het maken van vides aan de gevel dringt het licht tot ver in de ruimtes door.

Naam van het gebouw

Singelpand Nieuw Crooswijk

Opdrachtgever

Particulier

Architect

Frederik Pöll Bureau voor Architectuur

Bouwer

Kempeneers BV

Omschrijving

Pand uit 1922 kreeg nieuw leven als ruime woning met vide aan de tuinzijde en een dubbele routing om in de toekomst het bovenste deel als appartement af te kunnen splitsen.

Terug naar 2021 Vorige 53 / 55 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 2136 weergaven

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Martin Bekker

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C wint vakjuryprijs én publieksprijs 2021

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 16 juni in de Kunsthal Rotterdam. Dat gebeurde voor het eerst in de Rotterdam Architectuur Maand, een nieuwe traditie. 

Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam.


Little C kon rekenen op grote waardering. ‘De belangrijkste bijdrage ziet de jury in de nieuwe vorm van hoge stedelijke dichtheid die hier is bereikt.’ Een stemmer noemt het  ‘Een bizar goede verdichting’, een ander ‘Hoogbouw met een ziel’.

Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury prijst Het Epos omdat hier met de kracht van verbeelding een tijdelijk schoolgebouw is gerealiseerd, voor een lage vierkante meterprijs met grote architectonische kwaliteit.

Maaspoints: Water Woud waardeert de jury als een bijzonder paviljoen voor bezinning en contemplatie met uitzicht op de getijdenrivier


De tweede en de derde plaats van de publieksprijs waren respectievelijk voor Tuin van Noord en Theater Zuidplein. Over Tuin van Noord schreef een stemmer: ’Wanneer je je eenmaal binnen de gevangenismuren begeeft, voelt dat – hoe gek het ook klinkt – heel vrij, maar ook geborgen.’

Over Theater Zuidplein werd geschreven: ‘Het oude theater afgebroken zien worden met pijn in mijn hart, maar wow… het mooiste gebouw van Zuid staat nu in mijn straat!’

De uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is hier terug te kijken.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2021 Op woensdag 16 juni 2021 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt aan Little C. Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam. De feestelijke prijsuitreiking vond dit jaar plaats in de Kunsthal Rotterdam. Deze was ook via een… lees meer >


download het juryrapport English version
Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een … Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’ Bert Dirrix is oprichter en mededirecteur van diederendirrix architectuur en stedenbouw, een Eindhovens bureau met wortels die… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger