JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Up:town

Context

Up:town staat op het westelijk deel van het Wijnhaveneiland. Dit vormt het hart van wat voor het bombardement een levendig havengebied was. In de wederopbouwperiode werd het een wat slaperige en geïsoleerde wijk met voornamelijk kantoren op de oude havenkades.

Eind vorige eeuw werd met intensieve verdichting en verlevendiging begonnen, met als doel om de relatie tussen het stadscentrum en de Maas weer nieuw leven in te blazen. Een unieke formule in het bestemmingsplan gaf ruimte voor een voor Nederland ongekende verdichting, mits gebouwd als torens met doorzicht ertussen.

De positie van de toren is door de architect gekozen op het meest noordelijke puntje van het kavel aan de Jufferstraat. Dit geeft, binnen de schaakspelregels van het bestemmingsplan, een duurzame garantie op goede bezonning, en op voldoende uitzicht, zowel naar de Maas als naar het stadscentrum.


Gevelontwerp

Het Wijnhaveneiland is inmiddels voorzien van zeer dichte bebouwing. Hierdoor is de toren op straatniveau alleen van zeer veraf (Kop van Zuid, Leuvehaven) of van heel dichtbij te zien: uit de direct omringende oude havens en de Jufferstraat zelf. De toren is aan drie zijden voorzien van afgeronde glazen balkons, waarvan de randen ofwel zijn afgewerkt met hoge witte cassettepanelen of met lagere grijze. Afhankelijk van de bezonning en kijkhoogte ontstaat daardoor een grafisch effect van twee openingen in de gevels die veraf en dichtbij verbinden: één gat is gericht naar het westen over de Leuvehaven, het andere kijkt naar beneden de Jufferstraat in, vroeger een smal expeditiestraatje waaraan nu drie forse torens staan.

Waar een buurt met rijtjeshuizen vooral in uitstraling wint door samenhang in kleur en materiaal, is het bij dicht opeengepakte hoogbouw zaak te voorkomen dat het één koek wordt. Om die reden is gekozen voor een kleurstelling met appelgroen, aanvullend op het al aanwezige rood, wit, zwart, blauw en oker van de omgevende torens. Daarmee wordt het Wijnhaveneiland ook als geheel een levendige compositie: niet alleen divers en samenhangend in aanzicht, maar ook met interessante contrasten, kijkend vanuit de toren. Je ziet de Maas, Erasmusbrug, Markthal, Laurenskerk, maar ook vlakbij en overhoeks de omringende torens


Woningtypen

De ruim honderd meter hoge toren van 34 verdiepingen is ontworpen in samenhang met een zeventig meter lange plint van vier lagen. De bovenste acht lagen van de toren bevatten 27 koopappartementen die, naar boven toe steeds grotere afmetingen hebben. In de lager gelegen torenverdiepingen en in de plint zijn 150 huurappartementen gesitueerd.

De plint is aan de straatzijde afgedekt met brede, tweelaagse atelierwoningen. Geheel uit het zicht zijn daarachter een drielaagse stallingsgarage gesitueerd en een laag met bergingen. De bovenzijde van de plint bevat maisonettes, die hun voordeuren hebben aan een verrassend dakhofje. Het hofje en de vegetatiedaken vormen samen een “vijfde gevel” zodat een prettig uitzicht ontstaat vanuit de omringende torens.

Onderaan de plint geven hoge glazen puien met verfijnde verticale detaillering in hout de intiemere sfeer waar de smalle Jufferstraat om vraagt, met daarachter de atelierwoningen en de royale hoofdentree van de toren.

Naam van het gebouw

Up:town

Opdrachtgever

HD Groep / Stebru

Architect

Jeroen Hoorn, architect i.s.m. HD Architecten

Bouwer

Stebru

Omschrijving

De honderd meter hoge woontoren van 34 verdiepingen vormt een geheel met een langgerekte, vierlaagse plint en onderscheidt zich door zijn groene kleur.

Terug naar 2021 Vorige 3 / 55 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 5890 weergaven

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Martin Bekker

Little C wint vakjuryprijs én publieksprijs 2021

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 16 juni in de Kunsthal Rotterdam. Dat gebeurde voor het eerst in de Rotterdam Architectuur Maand, een nieuwe traditie. 

Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam.


Little C kon rekenen op grote waardering. ‘De belangrijkste bijdrage ziet de jury in de nieuwe vorm van hoge stedelijke dichtheid die hier is bereikt.’ Een stemmer noemt het  ‘Een bizar goede verdichting’, een ander ‘Hoogbouw met een ziel’.

Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury prijst Het Epos omdat hier met de kracht van verbeelding een tijdelijk schoolgebouw is gerealiseerd, voor een lage vierkante meterprijs met grote architectonische kwaliteit.

Maaspoints: Water Woud waardeert de jury als een bijzonder paviljoen voor bezinning en contemplatie met uitzicht op de getijdenrivier


De tweede en de derde plaats van de publieksprijs waren respectievelijk voor Tuin van Noord en Theater Zuidplein. Over Tuin van Noord schreef een stemmer: ’Wanneer je je eenmaal binnen de gevangenismuren begeeft, voelt dat – hoe gek het ook klinkt – heel vrij, maar ook geborgen.’

Over Theater Zuidplein werd geschreven: ‘Het oude theater afgebroken zien worden met pijn in mijn hart, maar wow… het mooiste gebouw van Zuid staat nu in mijn straat!’

De uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is hier terug te kijken.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2021 Op woensdag 16 juni 2021 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt aan Little C. Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam. De feestelijke prijsuitreiking vond dit jaar plaats in de Kunsthal Rotterdam. Deze was ook via een… lees meer >


download het juryrapport English version
Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een … Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’ Bert Dirrix is oprichter en mededirecteur van diederendirrix architectuur en stedenbouw, een Eindhovens bureau met wortels die… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger