Up:town
Context
Up:town staat op het westelijk deel van het Wijnhaveneiland. Dit vormt het hart van wat voor het bombardement een levendig havengebied was. In de wederopbouwperiode werd het een wat slaperige en geïsoleerde wijk met voornamelijk kantoren op de oude havenkades.
Eind vorige eeuw werd met intensieve verdichting en verlevendiging begonnen, met als doel om de relatie tussen het stadscentrum en de Maas weer nieuw leven in te blazen. Een unieke formule in het bestemmingsplan gaf ruimte voor een voor Nederland ongekende verdichting, mits gebouwd als torens met doorzicht ertussen.
De positie van de toren is door de architect gekozen op het meest noordelijke puntje van het kavel aan de Jufferstraat. Dit geeft, binnen de schaakspelregels van het bestemmingsplan, een duurzame garantie op goede bezonning, en op voldoende uitzicht, zowel naar de Maas als naar het stadscentrum.
Gevelontwerp
Het Wijnhaveneiland is inmiddels voorzien van zeer dichte bebouwing. Hierdoor is de toren op straatniveau alleen van zeer veraf (Kop van Zuid, Leuvehaven) of van heel dichtbij te zien: uit de direct omringende oude havens en de Jufferstraat zelf. De toren is aan drie zijden voorzien van afgeronde glazen balkons, waarvan de randen ofwel zijn afgewerkt met hoge witte cassettepanelen of met lagere grijze. Afhankelijk van de bezonning en kijkhoogte ontstaat daardoor een grafisch effect van twee openingen in de gevels die veraf en dichtbij verbinden: één gat is gericht naar het westen over de Leuvehaven, het andere kijkt naar beneden de Jufferstraat in, vroeger een smal expeditiestraatje waaraan nu drie forse torens staan.
Waar een buurt met rijtjeshuizen vooral in uitstraling wint door samenhang in kleur en materiaal, is het bij dicht opeengepakte hoogbouw zaak te voorkomen dat het één koek wordt. Om die reden is gekozen voor een kleurstelling met appelgroen, aanvullend op het al aanwezige rood, wit, zwart, blauw en oker van de omgevende torens. Daarmee wordt het Wijnhaveneiland ook als geheel een levendige compositie: niet alleen divers en samenhangend in aanzicht, maar ook met interessante contrasten, kijkend vanuit de toren. Je ziet de Maas, Erasmusbrug, Markthal, Laurenskerk, maar ook vlakbij en overhoeks de omringende torens
Woningtypen
De ruim honderd meter hoge toren van 34 verdiepingen is ontworpen in samenhang met een zeventig meter lange plint van vier lagen. De bovenste acht lagen van de toren bevatten 27 koopappartementen die, naar boven toe steeds grotere afmetingen hebben. In de lager gelegen torenverdiepingen en in de plint zijn 150 huurappartementen gesitueerd.
De plint is aan de straatzijde afgedekt met brede, tweelaagse atelierwoningen. Geheel uit het zicht zijn daarachter een drielaagse stallingsgarage gesitueerd en een laag met bergingen. De bovenzijde van de plint bevat maisonettes, die hun voordeuren hebben aan een verrassend dakhofje. Het hofje en de vegetatiedaken vormen samen een “vijfde gevel” zodat een prettig uitzicht ontstaat vanuit de omringende torens.
Onderaan de plint geven hoge glazen puien met verfijnde verticale detaillering in hout de intiemere sfeer waar de smalle Jufferstraat om vraagt, met daarachter de atelierwoningen en de royale hoofdentree van de toren.
Naam van het gebouw
Up:town
Opdrachtgever
HD Groep / Stebru
Architect
Jeroen Hoorn, architect i.s.m. HD Architecten
Bouwer
Stebru
Omschrijving
De honderd meter hoge woontoren van 34 verdiepingen vormt een geheel met een langgerekte, vierlaagse plint en onderscheidt zich door zijn groene kleur.