De Wasserij
Verborgen in een afgesloten binnengebied ligt de oude wasserij van het voormalig Bergwegziekenhuis. Vanschagen Architecten, Stipo en Stad2 (inmiddels gedrieën participerend in CoMaker) onderzochten risicodragend de potentie van het leegstaande pand voor Rotterdam. In opdracht van en in nauwe samenwerking met SKAR transformeerden we het tot een fashion hub. De Wasserij biedt werkruimte aan modeontwerpers én makers, zowel starters als meer gevestigde namen. Daarnaast herbergt de Wasserij de leer-werkplaats van Zadkine Fashion (interieurontwerp Krill-o.r.c.a.), een horeca/koffielounge en een makers-lab waar geavanceerde machines worden gedeeld en gebruikt. Door deze samenballing van plekken en activiteiten krijgt de Rotterdamse modewereld een stevige stimulans.
Het industriële pand is ingezet als een ‘jas’ die een wereld van werkplekken aan straten, stegen en pleintjes herbergt. Branding, wayfinding en kleurstelling is ontworpen door studio de Ronners. Streetart ondersteunt de ruimtelijke organisatie en sferen. De ateliers zijn eenvoudig van opzet en ingepast in de bestaande gebouwstructuur. In combinatie met hergebruik van bijvoorbeeld kozijnen kon zo het budget beperkt blijven.
Het onzichtbare gebouw is zichtbaar gemaakt door het iconische beeldmerk dat over de hele gevel is geplaatst. Grote puien bij entree en koffielounge leggen de link met de omgeving. Komend jaar gaat de transformatie hier verder, zo zijn de plannen. De parkeervlakte wordt getransformeerd in een groene, waterbergende oase, toegankelijk voor de omwonenden, het verpleeghuis en de buurt.
Een innige samenwerking van ontwerpende en overige disciplines heeft de onvermoede potentie van het gebouw voor functie, buurt en stad ten volle benut.
Naam van het gebouw
De Wasserij
Opdrachtgever
SKAR Rotterdam
Architect
Vanschagen Architecten; Studio de Ronners (branding, wayfinding, kleurstelling); Krill-o.r.c.a. (interieur Zadkine Fashion leer-werkplaats); Leo Krol (Solid Lighting, lichtontwerp); Streetart (Mick la Rock, Nnamari, Micha de Bie)
Bouwer
Intramax (bouwkundig); TTG Marcon (installaties)
Omschrijving
Voormalige ziekenhuiswasserij werd getransformeerd tot mode-hub met ateliers, leer-werkplaats en makers-lab, een impuls voor de Rotterdamse modewereld én de wijk.