JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Over

De Rotterdam Architectuurprijs brengt jaarlijks de beste nieuwe bouwwerken van de stad voor het voetlicht. Deze onafhankelijke prijs voor de stad Rotterdam is een initiatief van de gemeente Rotterdam, georganiseerd door AIR, Architectuur Instituut Rotterdam. Jaarlijks worden de beste projecten bekroond met de RAP-juryprijs en de RAP-publieksprijs, bestemd voor de winnende teams van opdrachtgever, ontwerper en bouwer. De uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs vindt plaats tijdens de Rotterdam Architectuur Maand in juni. 

 

Projecten indienen

Jaarlijks worden opdrachtgevers, bouwers en ontwerpers uitgenodigd om hun nieuwe projecten in te dienen voor de prijs. Het gaat om bouwwerken die in gebruik zijn genomen tussen 1 januari en 31 december van het voorgaande jaar in de gemeente Rotterdam. Elk type bouwwerk* kan meedingen naar de prijs - of het nu klein of groot is, een kantoorgebouw, park, school, woongebouw, kerk, brug, sportgebouw of iets anders. De Rotterdam Architectuurprijs wil niet alleen nieuwbouw een podium geven maar ook transformaties van bestaande architectuur. 

*Tijdelijke bouwwerken worden in het geval van een uitzonderlijk goed samenspel tussen ontwerper, opdrachtgever en bouwer in behandeling genomen. Aan indieners wordt gevraagd om dit samenspel te beargumenteren bij inzending.

Vakjuryprijs

Elk jaar stelt de organisatie een nieuwe jury samen waarin kennis en ervaring op het gebied van architectuur worden gebundeld. Deze jury buigt zich over alle inzendingen en maakt daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie het beste laten zien, de juryselectie. Na een bezoek aan de projecten wijst de jury twee eervolle vermeldingen en de winnaar van de juryprijs aan. In het juryrapport zet zij haar observaties en bevindingen uiteen.

Publieksprijs

Iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt, kan in de maand april stemmen op bouwwerken uit de juryselectie. Het project met de meeste stemmen wint de RAP-publieksprijs. Ook is er een prijs voor de beste stemmotivatie en worden de meest aansprekende inzenders uitgenodigd om de prijsuitreiking bij te wonen. 

Prijsuitreiking

Sinds 2021 wordt de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt tijdens de Architectuur Maand in juni. Daarvoor werd de prijs tien jaar lang uitgereikt op de derde woensdag van december in de Burgerzaal van het Rotterdamse Stadhuis.

Terug naar rotterdam architectuurprijs Vorige 5 / 5 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 12784 weergaven

De Rotterdam Architectuurprijs is een onafhankelijke prijs voor de stad Rotterdam. Het is een initiatief van de gemeente Rotterdam, georganiseerd door AIR, Architectuur Instituut Rotterdam.

Deze website vormt het geheugen van de Rotterdam Architectuurprijs en biedt daarmee een schat aan informatie over actuele architectuur in de stad Rotterdam, inzichtelijk gemaakt met kaarten, foto's en projectinformatie.

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger