JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Over

De Rotterdam Architectuurprijs brengt jaarlijks de beste nieuwe gebouwen van de stad voor het voetlicht. Deze onafhankelijke prijs voor de stad Rotterdam is een initiatief van de gemeente Rotterdam, georganiseerd door AIR, Architectuur Instituut Rotterdam. Jaarlijks worden de beste gebouwen bekroond met de RAP-juryprijs en de RAP-publieksprijs, bestemd voor de winnende teams van opdrachtgever, ontwerper en bouwer. 

 

Gebouwen indienen

Jaarlijks worden opdrachtgevers, architecten, bouwers en andere betrokkenen uitgenodigd om hun nieuwe projecten in te dienen voor de prijs. Het gaat om bouwwerken die in gebruik zijn genomen tussen 1 juli van het voorgaande jaar en 1 juli van het lopende jaar in de gemeente Rotterdam. Elk type bouwwerk kan meedingen naar de prijs – of het nu klein of groot is, een kantoorgebouw, school, woongebouw, kerk, brug, sportgebouw of iets anders. De Rotterdam Architectuurprijs wil niet alleen nieuwbouw een podium geven maar ook transformaties van bestaande architectuur. De prijs volgt een vast jaarlijks stramien: inzenden projecten in september, jurering in oktober/november, stemmen voor de publieksprijs in november, uitreiking in december.

Vakjuryprijs

Elk jaar stelt de organisatie een nieuwe vijfkoppige jury samen waarin kennis en ervaring op het gebied van architectuur worden gebundeld. Deze jury buigt zich over alle inzendingen en maakt daaruit een selectie van tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie het beste laten zien, de juryselectie. Na een bezoek aan de gebouwen wijst de jury genomineerden en winnaar aan. In het juryrapport zet zij haar observaties en bevindingen uiteen.

Publieksprijs

Iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt, kan jaarlijks in de maand november stemmen op gebouwen uit de juryselectie. Het project met de meeste stemmen wint de RAP-publieksprijs.

Prijsuitreiking

De prijzen worden uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Burgerzaal van het Stadhuis waarin de Rotterdamse architectuur centraal staat. De prijsuitreiking vindt jaarlijks plaats op de derde woensdag van december in de burgerzaal van het Rotterdamse Stadhuis.

tijdslijn-rap.png

Terug naar rotterdam architectuurprijs Vorige 5 / 5 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 3019 weergaven

De Rotterdam Architectuurprijs is een onafhankelijke prijs voor de stad Rotterdam. Het is een initiatief van de gemeente Rotterdam, georganiseerd door AIR, Architectuur Instituut Rotterdam.

Deze website vormt het geheugen van de Rotterdam Architectuurprijs en biedt daarmee een schat aan informatie over actuele architectuur in de stad Rotterdam, inzichtelijk gemaakt met kaarten, foto's en projectinformatie.

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger