JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

De Startmotor

Het Motorstraatgebied is decennialang achter gebleven bij de grootstedelijke ontwikkelingen rond het Zuidplein. In de laatste jaren is hier verandering in gekomen. Het gebied vormt, door haar ligging, de ideale plek voor jongeren: nabij een groot OV-knooppunt, Ahoy, een groot overdekte winkelcentrum, onderwijsinstellingen, het Zuiderpark en vlakbij belangrijke uitvalswegen.

De Startmotor levert, met 581 zelfstandige appartementen en vele collectieve voorzieningen, een bijdrage aan deze ontwikkeling. Het is mede de kiem voor sociaal-economische en stedelijke ontwikkeling van het direct omliggend gebied.

De Startmotor beoogd een alternatief te bieden voor de particuliere kamermarkt. Een veilige omgeving voor jongeren (niet alleen studenten) die het ouderlijk huis verlaten en voor het eerst zelfstandig gaan wonen. Elke bewoner beschikt over een compact en zelfstandig appartement met balkon maar het gebouw heeft ook een keur aan collectieve voorzieningen die het bewoners mogelijk maakt zich met elkaar verbinden en relaties versterken. ‘Community living’ waarbij niets collectief moet maar wel kan en daarmee isolement wordt tegen gegaan en gemeenschapszin bevorderd. Activiteiten worden voor en door bewoners georganiseerd.

De Startmotor ligt centraal in een gebied en vormt één bouwblok met het naastliggende kantoorgebouw. Het grote volume bepaalt de omliggende stedenbouwkundige ruimte.De dubbelhoge transparante plint met in elke beuk openslaande deuren hecht het gebouw zowel fysiek als programmatisch aan het maaiveld, het middenstuk laat het gebouw aansluiten op de middelhoge gebouwen in de omgeving wat versterkt wordt door de terugliggende gevel en het afwijkend materiaalgebruik van  de bovenste drie lagen.

Door de ligging in een gebied dat na de oorlog in ontwikkeling is gebracht is in de architectuur gekozen voor verwijzingen naar wederopbouwarchitectuur zoals zichtbaar in de structuren van metselwerk en glas en bijvoorbeeld in de wijze waarop de balkons zijn vormgegeven en aansluiten op de penanten. Zo ook in de banden met zigzaggend siermetselwerk die verticaal de hoofdvolumes beëindigen en horizontaal de massa’s juist met elkaar verbinden. Daarnaast is de gevels naast de entree voorzien van een 12 meter hoog baksteenreliëf van een dansend paar. Het gebouw slaat zo een brug tussen de geschiedenis en de toekomst van het gebied.

De omgeving zal door de gemeente Rotterdam de komende tijd opnieuw worden ingericht waarmee het gebouw grotendeels wordt ingebed in een auto vrije groene zone en de relatie met het omringende gebied verder wordt versterkt.

Vanaf de eerste verdieping omsluiten drie vleugels waarin alle appartementen zijn gelegen een binnenhof. Elk appartement is voorzien van een klein balkon met glazen borstwering met zeefdrukprint. Samen met de glazen schuifdeuren tussen de metselwerkpenanten maakt de transparante gevel dat de stad een deel van de woning wordt.

Op de begane grond bevinden zich een horeca-, loungeruimte, postkasten en pakketservice, een fitnessruimte, hobbyruimte, 600 m2 commerciële ruimte en een dubbel hoge fietsenberging met plek voor ruim 700 fietsen. Hieronder biedt een parkeerkelder ruimte aan meer dan 100 parkeerplaatsen.

Op elke verdieping ligt een thematische gemeenschappelijke ruimten zoals studie- film- werk- relax of leesruimte die voor alle bewoners ter beschikking staat.

Het binnenhof op de eerste verdieping bevat een calistenics sportdek. De daken op de drie onderscheiden volumes zijn elk op eigen wijze ingericht. Op het dak van de zevende verdieping kunnen bewoners zelf groente telen in moestuinen, op het dak twee verdiepingen hoger bevind zich een zes meter hoge sportkooi me een wijds uitzicht over de stad (inclusief De Kuip) en op het hoogste dak is een gezamenlijk loungeruimte met professionele keuken gesitueerd met aansluitend zonnedak met glazen windscherm. Alle overige dakvlakken inclusief de sportkooi en liftopbouwen zijn volledig belegd met zonnepanelen.

Naam van het gebouw

De Startmotor

Opdrachtgever

BPA Ridderkerk

Architect

Marge Architecten

Bouwer

Martens aannemingsbedrijf Lekkerkerk

Omschrijving

Als alternatief voor de particuliere kamermarkt biedt de Startmotor compacte zelfstandige appartementen met collectieve voorzieningen voor sport, hobby en ontspanning.

Terug naar 2021 Vorige 5 / 55 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 2637 weergaven

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Martin Bekker

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C wint vakjuryprijs én publieksprijs 2021

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 16 juni in de Kunsthal Rotterdam. Dat gebeurde voor het eerst in de Rotterdam Architectuur Maand, een nieuwe traditie. 

Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam.


Little C kon rekenen op grote waardering. ‘De belangrijkste bijdrage ziet de jury in de nieuwe vorm van hoge stedelijke dichtheid die hier is bereikt.’ Een stemmer noemt het  ‘Een bizar goede verdichting’, een ander ‘Hoogbouw met een ziel’.

Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury prijst Het Epos omdat hier met de kracht van verbeelding een tijdelijk schoolgebouw is gerealiseerd, voor een lage vierkante meterprijs met grote architectonische kwaliteit.

Maaspoints: Water Woud waardeert de jury als een bijzonder paviljoen voor bezinning en contemplatie met uitzicht op de getijdenrivier


De tweede en de derde plaats van de publieksprijs waren respectievelijk voor Tuin van Noord en Theater Zuidplein. Over Tuin van Noord schreef een stemmer: ’Wanneer je je eenmaal binnen de gevangenismuren begeeft, voelt dat – hoe gek het ook klinkt – heel vrij, maar ook geborgen.’

Over Theater Zuidplein werd geschreven: ‘Het oude theater afgebroken zien worden met pijn in mijn hart, maar wow… het mooiste gebouw van Zuid staat nu in mijn straat!’

De uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is hier terug te kijken.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2021 Op woensdag 16 juni 2021 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt aan Little C. Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam. De feestelijke prijsuitreiking vond dit jaar plaats in de Kunsthal Rotterdam. Deze was ook via een… lees meer >


download het juryrapport English version
Lijst
  1. WEST507
  2. Up:town
  3. Huis van Inspiratie
  4. De Startmotor
  5. Snelleman- en Vletstraat
  6. Little C
  7. Theater Zuidplein
  8. Machinistenhof
  9. Stadsbouwgroep Overmaat
  10. Samenbouw Overtuin
  11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
  12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
  13. Hotel 171
  14. Fatimaschool
  15. Rotterdam Koningslaan
  16. Rotterdam Ahoy Convention Center
  17. Tuin van Noord
  18. Station Rotterdam Alexander
  19. De Raedt
  20. Op de Hill
  21. Woonhuis aan Schans
  22. Villa Stardust
  23. Sam's Place
  24. Het Poolcafé
  25. Maaspoints: Water Woud
  26. Samenbouw Overture
  27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
  28. Staringbuurt
  29. Rietzoom
  30. Rechthuislaan, Katendrecht
  31. STAR -shl Laboratorium
  32. Upfield kantoor 'the Attic'
  33. Osseweischool
  34. Terbregsehof
  35. Forum Rotterdam
  36. Keilepand
  37. Hospice de Liefde
  38. Daklantaarn Bella Vista
  39. Vorm Kantoor Rotterdam
  40. Huizen met 2 deuren
  41. De Gevangeniskapel
  42. De Wasserij
  43. Singelpand Nieuw Crooswijk
  44. Het Epos
  45. The Muse
vakjury 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een … Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’ Bert Dirrix is oprichter en mededirecteur van diederendirrix architectuur en stedenbouw, een Eindhovens bureau met wortels die… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger