JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Vorm Kantoor Rotterdam

De Architektenkombinatie Bos Hofman transformeerde voor VORM een monumentaal gebouw tot een uitnodigende, eigentijdse werkomgeving waarin ruimte, groen en innovatie een hoofdrol spelen. Op de begane grond werd de onderdoorgang transparant dichtgezet om te fungeren als entree en restaurant, zwevend boven het monument werd een extra kantoorlaag gerealiseerd.

Het gebouw in de Schiehaven is in 1958 ontworpen door Hugh Maaskant en sinds 2016 een gemeentelijk monument. Oorspronkelijke was het een poortgebouw, waardoorheen vrachtwagens en goederentreinen tussen de stad en de haven werden geleid. De onderdoorgang, waar de rails nog altijd zichtbaar is in de bestrating beslaat de onderste 2 bouwlagen van het gebouw. De eerste verdieping was de kleedruimte en kantine voor de havenarbeiders, op de bovenste verdieping bevond zich de woning voor de concierge en kantoren.

Het gebouw werd in 2018 aangekocht door projectontwikkelaar en aannemer VORM. VORM was gevestigd in Papendrecht maar wilde terug naar Rotterdam - de stad waar de grootvader van de huidige eigenaar Daan van der VORM in 1919 zijn bouwbedrijf startte. Na een lange zoektocht viel hun oog voor het monumentale pand aan de Schiehaven. Maar omdat het gebouw niet voldoende vloeroppervlakte bood, werd de Architektenkombinatie Bos Hofman gevraagd te komen met een oplossing.

Het monumentale pand heeft met haar bovenbouw, de monumentale vlaggen en de positie van de letters een duidelijke en sterke oriëntatie naar de binnenstad van Rotterdam. De opgave was om de sterke aanwezigheid van de monumentale voorgevel te behouden terwijl er nieuwe vierkante meters werden toegevoegd. De oplossing was een optopping die zich oriënteert op de Schiehaven, waardoor het gebouw de monumentale voorzijde behoudt en een nieuw gezicht aan het water ontving.

Deze oplossing bleek echter niet gemakkelijk. De bestaande constructie werd door Maaskant geminimaliseerd tot het noodzakelijke, waardoor bovenop het monument bouwen geen optie bleek. Uiteindelijk werd er voor gekozen om een optopping van 800 vierkante meter een paar centimeter boven het monument geheel zelfstandig met een eigen fundering, op 4 kolommen met een diameter van 0,5m middels een draagconstructie van vierendeelliggers te laten zweven.

Parallel aan elkaar werd het monument gerenoveerd en de optopping in glas en staal geproduceerd. Echter werd de optopping elders in de haven van Rotterdam op een separate bouwplaats gebouwd. De volledig geprefabriceerde ‘plug-in’ optopping werd vanaf een schip op het gebouw getakeld. De dag daarna werd er door VORM in het pand gewerkt.

Naast de optopping werd de onderdoorgang voor vrachtverkeer op de begane grond gesloten middels een circa 5m hoge glazen gevel. Hierdoor ontstond een ruimte die fungeert als een overgang tussen binnen en buiten en dienst doet als entree, restaurant en overlegruimte, het VORM cafe. Boven de onderbouw, in de eerste laag van de bovenbouw is de gehele verdieping ingedeeld om te overleggen. De monumentale gevel van glazen bouwstenen en de centrale positie in het gebouw waren de aanleiding voor deze keuze. Op deze verdieping bevinden zich tevens de groene bibliotheek en een presentatie-tribune. De bovenste twee verdiepingen zijn geheel ingericht als werkverdiepingen. De open lichte werkplekken aan de rand van de plattegrond staan in contrast met het groene hart van de verdiepingen waarin allerlei informele werkplekken liggen verscholen tussen ongeveer 100 op maat gemaakte plantenbakken.

VORM kwam naar Rotterdam vanwege haar roots. De beperkingen van het bestaande monument van Maaskant waren uiteindelijk de aanleiding tot het realiseren van een bijzonder kantoor. Het nieuwe kantoor van VORM is innovatief zonder overmate aandacht te trekken, zorgt ervoor dat het monument van Maaskant herleeft maar zorgt bovenal voor een prettige werkomgeving voor de gebruikers.

Naam van het gebouw

Vorm Kantoor Rotterdam

Opdrachtgever

VORM Ontwikkeling B.V.

Architect

Architektenkombinatie Bos Hofman

Bouwer

VORM Transformatie & Renovatie

Omschrijving

Monumentaal gebouw van Hugh Maaskant werd getransformeerd tot kantoor met toevoeging van 800m2 extra vloeroppervlak via een plug-in optopping.

Terug naar 2021 Vorige 44 / 55 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 12130 weergaven

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Martin Bekker

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C wint vakjuryprijs én publieksprijs 2021

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 16 juni in de Kunsthal Rotterdam. Dat gebeurde voor het eerst in de Rotterdam Architectuur Maand, een nieuwe traditie. 

Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam.


Little C kon rekenen op grote waardering. ‘De belangrijkste bijdrage ziet de jury in de nieuwe vorm van hoge stedelijke dichtheid die hier is bereikt.’ Een stemmer noemt het  ‘Een bizar goede verdichting’, een ander ‘Hoogbouw met een ziel’.

Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury prijst Het Epos omdat hier met de kracht van verbeelding een tijdelijk schoolgebouw is gerealiseerd, voor een lage vierkante meterprijs met grote architectonische kwaliteit.

Maaspoints: Water Woud waardeert de jury als een bijzonder paviljoen voor bezinning en contemplatie met uitzicht op de getijdenrivier


De tweede en de derde plaats van de publieksprijs waren respectievelijk voor Tuin van Noord en Theater Zuidplein. Over Tuin van Noord schreef een stemmer: ’Wanneer je je eenmaal binnen de gevangenismuren begeeft, voelt dat – hoe gek het ook klinkt – heel vrij, maar ook geborgen.’

Over Theater Zuidplein werd geschreven: ‘Het oude theater afgebroken zien worden met pijn in mijn hart, maar wow… het mooiste gebouw van Zuid staat nu in mijn straat!’

De uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is hier terug te kijken.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2021 Op woensdag 16 juni 2021 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt aan Little C. Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam. De feestelijke prijsuitreiking vond dit jaar plaats in de Kunsthal Rotterdam. Deze was ook via een… lees meer >


download het juryrapport
Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een … Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’ Bert Dirrix is oprichter en mededirecteur van diederendirrix architectuur en stedenbouw, een Eindhovens bureau met wortels die… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger