JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Snelleman- en Vletstraat

Toelichting op het project Snelleman- en Vletstraat

Het project bestaat uit 25 all electric appartementen in zes verschillende basis typen. Enkele appartementen zijn uitgevoerd als loft. Met dit programma beantwoordt Havensteder de vraag naar kleinere betaalbare huurappartementen in het sociale segment en draagt Havensteder bij aan een duurzamer Rotterdam.

Het project ligt in de wijk het Oude Noorden in Rotterdam op de hoek van de Snellemanstraat en de Vletstraat. Het relatief kleine kavel waarop de appartementen gerealiseerd zijn maakt deel uit van een, voor het Oude Noorden typerend, gesloten stedelijk bouwblok met afgeschuinde hoeken. Aan de binnenzijde van het bouwblok ligt een openbaar parkeerpleintje toegankelijk vanuit het Zwaanshals.

De gevels aan de Snellemanstraat en de Vletstraat maken deel uit van de buitenschil van het gesloten bouwblok. Deze gevels zijn in oranje rode vormsteen metselwerk uitgevoerd en rijk gedetailleerd met plint, lateien met steenreliëf, duidelijke dakrand en dak met dakkapellen. Daarbij reageren de gevels, zowel in volume als in geleding, op de hiërarchie van het oorspronkelijk stratenplan. De gevel ter plaatse van de afgeschuinde hoek van het bouwblok is verbijzonderd; de franse balkons en de kunststeen afwerking geven een verticaal accent.

In aansluiting op het oorspronkelijke straatbeeld is de begane grond laag ca. 60 cm verhoogd. De woning entree deuren van de begane grond appartementen sluiten aan op de straat en zijn voorzien van een bovenlicht. Ook de woonkamer/keuken ligt aan de straat. De overige woningen hebben een gemeenschappelijke entree aan de Vletstraat.
Op de eerste verdieping en op een deel van het dak zijn gemeenschappelijke terrassen gerealiseerd.

Als accent in de gevel, boven de gemeenschappelijke entree, is een blindnis opgenomen. De afbeelding in de blindnis is overgenomen van een tegel met oude ambachten. We zien een touwslager aan het werk. Een verwijzing naar Jacobus Snelleman (1818-1890). Hij had een touwbaan in het Zwaanshals.

Door middel van hoogwaardige isolatie, elektrische radiatoren, boilers en zonnepanelen zijn de woningen volledig zonder gas.

Naam van het gebouw

Snelleman- en Vletstraat

Opdrachtgever

Havensteder

Architect

Ruoff Architecten

Bouwer

Waal

Omschrijving

Een gebouw met 25 all electric appartementen in het betaalbare huursegment werd ingepast als nieuwe straatwand in een bestaand historisch woonblok.

Terug naar 2021 Vorige 6 / 55 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 3051 weergaven

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Martin Bekker

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C wint vakjuryprijs én publieksprijs 2021

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 16 juni in de Kunsthal Rotterdam. Dat gebeurde voor het eerst in de Rotterdam Architectuur Maand, een nieuwe traditie. 

Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam.


Little C kon rekenen op grote waardering. ‘De belangrijkste bijdrage ziet de jury in de nieuwe vorm van hoge stedelijke dichtheid die hier is bereikt.’ Een stemmer noemt het  ‘Een bizar goede verdichting’, een ander ‘Hoogbouw met een ziel’.

Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury prijst Het Epos omdat hier met de kracht van verbeelding een tijdelijk schoolgebouw is gerealiseerd, voor een lage vierkante meterprijs met grote architectonische kwaliteit.

Maaspoints: Water Woud waardeert de jury als een bijzonder paviljoen voor bezinning en contemplatie met uitzicht op de getijdenrivier


De tweede en de derde plaats van de publieksprijs waren respectievelijk voor Tuin van Noord en Theater Zuidplein. Over Tuin van Noord schreef een stemmer: ’Wanneer je je eenmaal binnen de gevangenismuren begeeft, voelt dat – hoe gek het ook klinkt – heel vrij, maar ook geborgen.’

Over Theater Zuidplein werd geschreven: ‘Het oude theater afgebroken zien worden met pijn in mijn hart, maar wow… het mooiste gebouw van Zuid staat nu in mijn straat!’

De uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is hier terug te kijken.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2021 Op woensdag 16 juni 2021 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt aan Little C. Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam. De feestelijke prijsuitreiking vond dit jaar plaats in de Kunsthal Rotterdam. Deze was ook via een… lees meer >


download het juryrapport English version
Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een … Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’ Bert Dirrix is oprichter en mededirecteur van diederendirrix architectuur en stedenbouw, een Eindhovens bureau met wortels die… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger