Feyenoord Academy & Sportclub Feyenoord
Het trainingscomplex van Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord is dé plek in Rotterdam waar de jonge Feyenoord aspiranten worden opgeleid en waar de voetballers van de amateurclub trainen en wedstrijden spelen. Door de samenvoeging van deze twee onderdelen van de Feyenoord familie ontstond een bijzonder gebouw waarin beide hun eigen faciliteiten hebben zonder de samenwerking en gedeelde cultuur te verliezen.
Het bureau MoederscheimMoonen Architects werkt ondertussen al tien jaar samen met Feyenoord en heeft ook trainingcomplex 1908 voor het eerst elftal ontworpen. Voor beide sportgebouwen zijn een aantal van de meest toonaangevende nationale en internationale trainingscomplexen bezocht om te onderzoeken waar een topsportomgeving nu echt aan moet voldoen. Ook zijn er belangrijke trainers, spelers en stafleden geinterviewd om tot de beste inzichten voor beide topsportomgevingen te komen. Op basis van het onderzoek werd een visie ontwikkeld over de invloed van het dagritme, privacy, het onderscheid tussen fysieke en mentale zones en het scheiden van processen in een topsportomgeving. Deze visie is doorvertaald naar het ontwerp van beide trainingsaccommodaties.
Voor het complex op Varkenoord betekent dit een plattegrond die ervoor zorgt dat beide onderdelen van de Feyenoord familie (Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord) hun eigen faciliteiten hebben zonder de samenwerking en de gedeelde cultuur te verliezen. Want de kernactiviteiten van beide onderdelen zijn dan wel anders, ze delen hetzelfde Feyenoord DNA. Zo hebben beide entiteiten hun eigen vleugel, maar worden sommige faciliteiten ook gedeeld.
De indeling van de Academy is ontwikkeld rondom het ronde atrium middenin het gebouw. Dit is de ontmoetingsplek tussen alle faciliteiten maar ook de hall of fame met de belangrijkste spelers die de Academy heeft voortgebracht. Hier zijn zowel verticaal als horizontaal veel zichtlijnen aanwezig die toevallige ontmoetingen tussen alle gebruikers stimuleren. In het gebouw zijn de ruimtes die te maken hebben met fysieke activiteiten zoals de kleedkamers, fitness en sportmedische ruimtes op de begane grond. Op de verdieping bevinden zich de ruimtes die draaien om concentratie en ontspanning zoals de kantoren, studie- en lesruimtes, een apart restaurant en de spelerslounge. Naarmate de spelers van de Academy in een hoger team komen krijgen ze grotere kleedkamers met meer faciliteiten. De kleedkamer van Onder 21 ligt het dichtst bij De Kuip, dus elke keer als spelers in een hoger team komen maken ze letterlijk een stapje richting het stadion.
Het hart van Sportclub Feyenoord is overduidelijk de kantine. Dé plek waar de leden van de Sportclub elkaar ontmoeten en waar het legioen van Feyenoord 1 elke twee weken samenkomen voor ze naar de thuiswedstrijd in de Kuip vertrekken. Dit is een belangrijk onderdeel van de cultuur die is meeverhuisd naar de nieuwe accommodatie. De kantine op de verdieping heeft dan ook genoeg ruimte en een zonnig terras met zicht op de velden.
Door een intelligente positionering van functies hebben de Academy en de Sportclub een eigen plek met een eigen identiteit gekregen, maar wordt er op wedstrijddagen en tijdens andere events ook gebruik gemaakt van elkaars faciliteiten. Het tweelaagse gebouw strekt zich volledig uit langs het hoofdveld. De kantine van de Sportclub, de gezamenlijke businessruimtes en de kantoren van de Academy kijken uit over de velden en hebben direct contact met het balkon en de tribunes.
Het lange gebouw geeft een krachtig gebaar waarbij het dakoverstek en de goudkleurige schijf die de verdiepingsvloer vormgeeft de beeldbepalende elementen zijn. Tussen deze twee goudkleurige schijven is een gevel ontworpen met stalen cassettes. Deze creëren verticaliteit in de gevels en geven het gebouw diepte en textuur. Het dakoverstek boven de grote tribune met 1.100 roodgekleurde zitplaatsen is het allesoverkoepelende element, waarbij de horizontale lijnen van de verdiepingsvloer de lengte van het gebouw versterken.
Volgens Raymond van Meenen, manager van de Feyenoord Academy, heeft het gebouw alles wat ze nodig hebben om op topsportniveau te kunnen werken en trainen: ‘Het gebouw geeft energie aan de spelers, de medewerkers en aan iedereen die hier binnenkomt. Alles straalt uit: hier wil je werken en trainen.’
Naam van het gebouw
Feyenoord Academy & Sportclub Feyenoord
Opdrachtgever
Feyenoord Rotterdam N.V.
Architect
MoederscheimMoonen Architects
Bouwer
Berghege
Omschrijving
In dit complex met een gevel in goudkleur en staal, kregen de twee Feyenoord-faciliteiten elk een eigen vleugel met gedeelde faciliteiten rond een atrium.