JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Forum Rotterdam

Forum Rotterdam betreft een grootschalige maar chirurgische interventie in een gemankeerd stuk Wederopbouwstad. Het project beslaat een compleet stadsblok met kenmerkende Rotterdamse architectuur: het Bankgebouw (Mertens, 1941-49) waarmee de Wederopbouw ooit startte, het Jungerhanspand (Kraaijvanger, 1952) en een gedeelte van de Lijnbaan (1959). Alleen HH de Klerk valt hier buiten.
De gebouwen omsloten een sombere binnenhof, waarin later een kantoortoren was toegevoegd. De noordzijde had een noodlijdende winkelplint, de oostzijde was buiten kantooruren doods. Het stadsblok vormde een ‘blinde vlek’ midden in het drukstbezochte voetgangersgebied van Nederland. De essentie van de opgave was om van deze slecht gebruikte plek weer een levendig stuk stad te maken.
Het plan hiervoor bestaat uit een combinatie van restauratie, renovatie, transformatie, reconstructie en nieuwbouw. En is daarmee een eigentijdse benadering van duurzame stedelijke vernieuwing, met respect voor de historie en maximaal gebruikmakend van het bestaande.

De uitgebreide en sterk verbeterde plint met winkel- en horecavoorzieningen en de nieuwe woonfunctie voegen veel toe aan de aantrekkingskracht en dynamiek van het stadscentrum. Bestaande m2 kantoor zijn omgezet naar hoogwaardiger functies (wonen en winkels), en er is ca. 15.000 m2 bvo toegevoegd. De bouwdelen leveren daarbij allemaal ook een belangrijke bijdrage aan de publieke ruimte.

De hoofdentree van het bankgebouw is opengegooid, het gerestaureerde trappenhuis en de geëtste ramen van Andries Copier zijn zichtbaar gemaakt voor het publiek. Aan de noordkant zijn de oorspronkelijke winkelruimten in ere hersteld en uitgebreid t.b.v. horeca. Aan de zuidkant is de granieten plint doorbroken door de vensters uit te zagen tot een arcade met de nieuwe entree en koffiebar van Donner, die zich definitief in de bank heeft gevestigd over drie verdiepingen. Met aan de achterzijde een groot atrium met glaskap, zichtbaar en bereikbaar via roltrappen vanuit de nieuwe entree. Samen met de toegang van Primark in het Jungerhanspand is zo van deze restruimte een aantrekkelijk pleintje gemaakt met een levendig terras.

De benauwde Lijnbaan-overbouwing is vervangen door een luchtige luifel met G-star entree, waardoor het perspectief van de Lijnbaan is geopend en beter aansluit op de karakteristieke overstekende luifels van het historische deel. Om middelgrote winkeleenheden te kunnen realiseren zijn de Lijnbaanwinkels aan de achterzijde uitgebreid en kregen een nieuwe gevel van glas in een betonframe waarbinnen optoppingen mogelijk zijn. Ondanks de vereiste schaalvergroting is in ritmiek, proporties en materiaalkeuze aansluiting gevormd bij de ‘oude’ Lijnbaan. Het nieuwe gevelscherm is zóver de hoek om doorgetrokken dat de Van Oldenbarneveltplaats nu écht bij het drukste voetgangerskruispunt van Rotterdam hoort. De hoge luifel boven de entree van de Primark en de nieuwe horeca onderin het bankgebouw zorgen voor een levendige plek als schakel tussen Lijnbaan en Coolsingel.

De kantoortoren (1978) is getransformeerd tot woontoren. De ronde balkons vormen een bloemblad dat de droge vorm van het gebouw omhult. De woningen zijn extra hoog en iedere ruimte heeft toegang naar een balkon via verdiepinghoge glasgevels. De toegang verloopt via een historisch trappenhuis van het bankgebouw en een lobby over het groene dak. Het glaskunstwerk van Guido de Waart is hier herplaatst.

Naam van het gebouw

Forum Rotterdam

Opdrachtgever

Multi Netherlands bv

Architect

OMA | WDJArchitecten

Bouwer

Sprangers Bouwbedrijf, Van Mierlo Dinkq

Omschrijving

Een grootschalige interventie blaast een gemankeerd stuk Wederopbouwstad nieuw leven in door restauratie, renovatie, transformatie, reconstructie en nieuwbouw te combineren.

Terug naar 2021 Vorige 39 / 55 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 9261 weergaven

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Martin Bekker

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C wint vakjuryprijs én publieksprijs 2021

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 16 juni in de Kunsthal Rotterdam. Dat gebeurde voor het eerst in de Rotterdam Architectuur Maand, een nieuwe traditie. 

Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam.


Little C kon rekenen op grote waardering. ‘De belangrijkste bijdrage ziet de jury in de nieuwe vorm van hoge stedelijke dichtheid die hier is bereikt.’ Een stemmer noemt het  ‘Een bizar goede verdichting’, een ander ‘Hoogbouw met een ziel’.

Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury prijst Het Epos omdat hier met de kracht van verbeelding een tijdelijk schoolgebouw is gerealiseerd, voor een lage vierkante meterprijs met grote architectonische kwaliteit.

Maaspoints: Water Woud waardeert de jury als een bijzonder paviljoen voor bezinning en contemplatie met uitzicht op de getijdenrivier


De tweede en de derde plaats van de publieksprijs waren respectievelijk voor Tuin van Noord en Theater Zuidplein. Over Tuin van Noord schreef een stemmer: ’Wanneer je je eenmaal binnen de gevangenismuren begeeft, voelt dat – hoe gek het ook klinkt – heel vrij, maar ook geborgen.’

Over Theater Zuidplein werd geschreven: ‘Het oude theater afgebroken zien worden met pijn in mijn hart, maar wow… het mooiste gebouw van Zuid staat nu in mijn straat!’

De uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is hier terug te kijken.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2021 Op woensdag 16 juni 2021 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt aan Little C. Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam. De feestelijke prijsuitreiking vond dit jaar plaats in de Kunsthal Rotterdam. Deze was ook via een… lees meer >


download het juryrapport English version
Lijst
  1. WEST507
  2. Up:town
  3. Huis van Inspiratie
  4. De Startmotor
  5. Snelleman- en Vletstraat
  6. Little C
  7. Theater Zuidplein
  8. Machinistenhof
  9. Stadsbouwgroep Overmaat
  10. Samenbouw Overtuin
  11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
  12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
  13. Hotel 171
  14. Fatimaschool
  15. Rotterdam Koningslaan
  16. Rotterdam Ahoy Convention Center
  17. Tuin van Noord
  18. Station Rotterdam Alexander
  19. De Raedt
  20. Op de Hill
  21. Woonhuis aan Schans
  22. Villa Stardust
  23. Sam's Place
  24. Het Poolcafé
  25. Maaspoints: Water Woud
  26. Samenbouw Overture
  27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
  28. Staringbuurt
  29. Rietzoom
  30. Rechthuislaan, Katendrecht
  31. STAR -shl Laboratorium
  32. Upfield kantoor 'the Attic'
  33. Osseweischool
  34. Terbregsehof
  35. Forum Rotterdam
  36. Keilepand
  37. Hospice de Liefde
  38. Daklantaarn Bella Vista
  39. Vorm Kantoor Rotterdam
  40. Huizen met 2 deuren
  41. De Gevangeniskapel
  42. De Wasserij
  43. Singelpand Nieuw Crooswijk
  44. Het Epos
  45. The Muse
vakjury 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een … Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’ Bert Dirrix is oprichter en mededirecteur van diederendirrix architectuur en stedenbouw, een Eindhovens bureau met wortels die… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger