JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Villa Ypenhof

Van twee 19e-eeuwse pachterswoningen die de ophaalbrug naar Landgoed Ypenhof flankeerden is er één verdwenen. Hiervoor in de plaats bouwde architect Van den Broek in de vorige eeuw zijn monumentale eigen woonhuis.

Villanova architecten transformeerde het overgebleven pachtershuisje tot een villa van meer dan 600m2. De grootste uitdagingen daarbij: beschermd stadgezicht, een bosrijk kavel en het karakter van een klein huisje in het groen behouden.

Historisch karakter

Het 19e-eeuwse huisje bleek sterk verzakt en niet meer te restaureren. Om het toch te kunnen behouden werd steentje voor steentje uitgetekend en opnieuw opgemetseld in schoon metselwerk zonder witte keimlaag voor een fraaier contrast met de witte nieuwbouw.

Architectuur

De nieuwbouw is vanaf de straat gezien optisch vrijstaand ontworpen van het pachtershuis. Ze zijn met elkaar verbonden door een glazen hal die onopvallend is vormgegeven. Om weerspiegeling in het glas te voorkomen kreeg het sedumdak op deze hal een flink overstek en is aan de randen verjongd gedetailleerd tot een dunne dakrand met verholen dakgoot.
Het modernistische ontwerp van de nieuwbouw sluit aan bij de naastgelegen villa Van den Broek, met minimalistische details en slanke metalen kozijnen. Ook de opzet met een gesloten straatkant en de open tuinzijde is een weerspiegeling van deze villa.
In nauw overleg met Welstand en Stedenbouw ontwierpen we alle uitbreidingen tussen de bestaande bomen door. Het woongedeelte en het slaapgedeelte liggen in een U-vorm rond een halfopen patio, zodat de tuin diep in de villa doordringt. Dit zorgt voor prachtige zichtlijnen vanuit de gehele woning.
Door de voorzijde van het slaaphuis te verjongen is de smalle hoge voorgevel qua maat gelijkwaardig en in balans met het horizontale volume van het pachtershuisje.

Ruimtelijke indeling

Het herbouwde pachtershuisje is het werkgedeelte. De volledig glazen dakkapel maakt van de zolder een prettige ruimte, grenzend aan een dakterras in een zee van sedum.
Het slaapgedeelte heeft twee verdiepingen en bestaat ondermeer uit de hoofdslaapkamer met tuinterras en twee kinderkamers, ieder met een eigen badkamer en veel ochtendzon.
In de kelder ligt een zwembad, sauna, bijkeuken en fitnessruimte. Deze ondergrondse ruimtes krijgen royaal daglicht door grote ramen aan een verdiepte patio.
De woonkamer en woonkeuken met hoog plafond zijn gericht op de avondzon. De grote glazen zaagtandgevel is grotendeels te openen, zodat de woning en de patio in elkaar overlopen. Via de zaagtand is er zelfs zicht op de voordeur.

Duurzaamheid

De nieuwbouw is zeer goed geïsoleerd en heeft daarbinnen een grote steenachtige massa als warmtebuffer. Balansventilatie met warmteterugwinning minimaliseert het energieverlies.
De royale raamoppervlakken op het zuiden leveren passieve zonne-energie op en overige warmte wordt geleverd door een warmtepomp, die gebruik maakt van aardwarmte. In de zomer kan deze installatie koelen en bouwt een warmtebuffer in de grond op. Zonnecollectoren en pv-panelen op het dak zorgen voor warm water en elektriciteit.

Brug

De nieuwe brug naar de villa is een voorgespannen getoogde betonbrug, geschikt voor vrachtverkeer. Door de witte brugranden boven het donker geschilderde brugdek toont de brug slank en elegant.
De poort is in hoofdvorm materiaal, en details een klein broertje van de uitbreiding.

Naam van het gebouw

Villa Ypenhof

Opdrachtgever

particulier

Architect

Villanova architecten

Bouwer

Van der Windt

Omschrijving

Een 19e eeuws pachtershuis werd opnieuw opgebouwd en uitgebreid met nieuwbouw tot een villa van meer dan 600m2 met zwembad in de kelder.

Terug naar 2021 Vorige 38 / 55 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 5942 weergaven

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Martin Bekker

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C wint vakjuryprijs én publieksprijs 2021

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 16 juni in de Kunsthal Rotterdam. Dat gebeurde voor het eerst in de Rotterdam Architectuur Maand, een nieuwe traditie. 

Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam.


Little C kon rekenen op grote waardering. ‘De belangrijkste bijdrage ziet de jury in de nieuwe vorm van hoge stedelijke dichtheid die hier is bereikt.’ Een stemmer noemt het  ‘Een bizar goede verdichting’, een ander ‘Hoogbouw met een ziel’.

Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury prijst Het Epos omdat hier met de kracht van verbeelding een tijdelijk schoolgebouw is gerealiseerd, voor een lage vierkante meterprijs met grote architectonische kwaliteit.

Maaspoints: Water Woud waardeert de jury als een bijzonder paviljoen voor bezinning en contemplatie met uitzicht op de getijdenrivier


De tweede en de derde plaats van de publieksprijs waren respectievelijk voor Tuin van Noord en Theater Zuidplein. Over Tuin van Noord schreef een stemmer: ’Wanneer je je eenmaal binnen de gevangenismuren begeeft, voelt dat – hoe gek het ook klinkt – heel vrij, maar ook geborgen.’

Over Theater Zuidplein werd geschreven: ‘Het oude theater afgebroken zien worden met pijn in mijn hart, maar wow… het mooiste gebouw van Zuid staat nu in mijn straat!’

De uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is hier terug te kijken.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2021 Op woensdag 16 juni 2021 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt aan Little C. Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam. De feestelijke prijsuitreiking vond dit jaar plaats in de Kunsthal Rotterdam. Deze was ook via een… lees meer >


download het juryrapport English version
Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een … Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’ Bert Dirrix is oprichter en mededirecteur van diederendirrix architectuur en stedenbouw, een Eindhovens bureau met wortels die… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger