JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Rotterdam Ahoy Convention Center

Het RACC is in veel opzichten een Rotterdams gebouw; het laat niet direct het achterste van zijn tong zien, maar maakt dichter bij komend steeds meer indruk. Zowel het uiterlijk als de wijze waarop het gebouw tot stand is gekomen ademt de Rotterdamse mentaliteit.
Het gebouw vormt de nieuwe entree van Rotterdam Ahoy. Het RACC beschikt over 35 zalen, variërend voor 50 tot 1.000 personen. RTM Stage is de grootste zaal van het gebouw. Deze ruimte kan gebruikt worden als muziekhal voor 7.800 bezoekers en als theater/auditorium. Met een capaciteit van 2.750 plaatsen is RTM Stage de grootste theaterzaal van Nederland.
De nieuwbouw staat in directe verbinding met de rest van de evenementenaccommodatie, waardoor combinaties met andere ruimtes in het gebouw complex gemaakt kunnen worden.
Samenwerking
Het initiatief om een internationaal congrescentrum op zuid te realiseren draagt op deze plek bij aan de sociaaleconomische ontwikkeling van het gebied rondom Zuidplein en is een belangrijke drager van de gebiedstransformatie Hart van Zuid.

De totstandkoming van het RACC is even gedurfd als de keuze voor de plek. Het verwezenlijken is geworteld in de door Gemeente Rotterdam opgezette PPS van een 20-jarige gebiedsconcessie .
In een co-creatieve setting brachten bouwer, architect, adviseurs, Ahoy en de Gemeente hun eigen expertise in. Het is dit samenspel dat een zeer complex en multifunctioneel programma voor congres, theater, muziekevents en beurzen met 4 verschillende bezoekersstromen wist te verenigen tot een helder, leesbaar geheel.

Duurzaamheid en innovatie.
Het gebouw is een belangrijk onderdeel van RUGGEDISED en vormt het hart van een thermisch smart grid voor uitwisseling van warmte en koude.
De daken van het RACC zijn ‘groen’ door de toepassing van mos-sedum. De energie die de zonnepanelen leveren staat gelijk aan het gemiddeld jaarverbruik van ruim 260 huishoudens. Vanuit de circulaire en maatschappelijke gedachte zijn houten platen die tijdens de bouw voor afscherming werden gebruikt geschonken aan de bouwspeeltuin.


Architectuur
Het nieuwe gebouw maakt van de voorheen open vlakte voor de evenementenaccommodatie een stadsplein. Bij de totstandkoming van het ontwerp speelden twee uitgangspunten een hoofdrol: beleving en oriëntatie. De architectuur heeft als doel om op een rustige manier te verrassen. Een verrassing die het evenement moet ondersteunen en niet overstemmen.

Het gebouw is al op 250 meter afstand zichtbaar. Overhoeks opent het gebouw zich met een glazen entree. Dichterbij overdondert de schaal en ondersteunt het gebouw het spektakel van het evenement. Alles is groot; de gevel cassettes zijn 7 meter lang, de entreepui is 80 meter lang en 9 meter hoog. Het overhoekse raam is 60 meter lang en 5 meter hoog. In de zwarte gevel zijn diepe groeven uitgesneden die op een aantal punten gevuld zijn met lichtbanden die ‘s avonds de dynamiek van het programma vertalen. De gestaffelde volumes gelegen aan de Zuiderparkweg presenteren zich meer terughoudend en worden hier omarmd door een uitloper van het Zuiderpark . Zwarte schillen omarmen translucente vlakken die ‘s avonds oplichten en een glimp tonen van alle beweging en activiteiten die achter de schermen plaatsvinden.

Naam van het gebouw

Rotterdam Ahoy Convention Center

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam

Architect

Kraaijvanger Architects

Bouwer

Hart van Zuid ( Ballast Nedam en Heijmans)

Omschrijving

Dit nieuwe entreegebouw van Rotterdam Ahoy is verbonden met de oudere gebouwdelen en biedt met RTM Stage de grootste theaterzaal van Nederland.

Terug naar 2021 Vorige 17 / 55 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 6151 weergaven

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Martin Bekker

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C wint vakjuryprijs én publieksprijs 2021

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 16 juni in de Kunsthal Rotterdam. Dat gebeurde voor het eerst in de Rotterdam Architectuur Maand, een nieuwe traditie. 

Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam.


Little C kon rekenen op grote waardering. ‘De belangrijkste bijdrage ziet de jury in de nieuwe vorm van hoge stedelijke dichtheid die hier is bereikt.’ Een stemmer noemt het  ‘Een bizar goede verdichting’, een ander ‘Hoogbouw met een ziel’.

Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury prijst Het Epos omdat hier met de kracht van verbeelding een tijdelijk schoolgebouw is gerealiseerd, voor een lage vierkante meterprijs met grote architectonische kwaliteit.

Maaspoints: Water Woud waardeert de jury als een bijzonder paviljoen voor bezinning en contemplatie met uitzicht op de getijdenrivier


De tweede en de derde plaats van de publieksprijs waren respectievelijk voor Tuin van Noord en Theater Zuidplein. Over Tuin van Noord schreef een stemmer: ’Wanneer je je eenmaal binnen de gevangenismuren begeeft, voelt dat – hoe gek het ook klinkt – heel vrij, maar ook geborgen.’

Over Theater Zuidplein werd geschreven: ‘Het oude theater afgebroken zien worden met pijn in mijn hart, maar wow… het mooiste gebouw van Zuid staat nu in mijn straat!’

De uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is hier terug te kijken.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2021 Op woensdag 16 juni 2021 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt aan Little C. Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam. De feestelijke prijsuitreiking vond dit jaar plaats in de Kunsthal Rotterdam. Deze was ook via een… lees meer >


download het juryrapport English version
Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een … Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’ Bert Dirrix is oprichter en mededirecteur van diederendirrix architectuur en stedenbouw, een Eindhovens bureau met wortels die… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger