JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Little C

Stedelijk ensemble van 15 woon- en werkgebouwen aan de Coolhaven in Rotterdam


Little C viert hoogstedelijk, informeel wonen. Door een aantal scherpe essenties te formuleren (verankering, doorwaadbaarheid en een informele sfeer) en door het ontwerp daar steeds aan te toetsen, is in hartje Rotterdam een zeldzaam integraal project gerealiseerd. Het heldere concept zorgde voor een proces waar het plezier van af spatte. De samenwerkende partijen besteedden - met co-creërende klantenpanels en het familiehuis Daniel den Hoed - aandacht tot aan de laatste details.
Van de verschillende (plint)programma’s en het familiehuis tot de variatie in woninggrootten; van smalle tussenstraatjes tot unieke loft-typologieën; van het hergebruik van klinkers in de openbare ruimte tot en met de beletteringen; alles hangt in Little C met elkaar samen. Het resultaat is een woongebied waarin stedenbouw, architectuur en buitenruimte elkaar in één verhaal versterken. Een nieuw stuk stad dat vanaf de oplevering prettig, doorleefd en tijdloos aanvoelt en dat als een puzzelstuk verschillende stadsdelen aan elkaar hecht.

Locatie: middelpunt van de stad met zicht op water en zon
Vroeger was de G.J. de Jonghweg een onherbergzame en door infrastructuur gedomineerde plek in Rotterdam. Tegelijkertijd zijn de natuurlijke condities van de plek geweldig: naast de centrale ligging bij het centrum, Erasmus MC en Het Park, ligt het plan gelegen aan het water van de Coolhaven. Bovendien is het ideaal georiënteerd op de middagzon.

Ruimtelijk concept: dorp met een grootstedelijk karakter
Het ruimtelijk concept van Little C is een fijnzinnig stedelijk milieu met een hoge dichtheid en een kleine korrel, opgebouwd uit compacte bouwvolumes. Het vormt een mooi contrast met een royaal groen park dat aan de waterzijde wordt aangelegd. Little C voelt als een dorp met een grootstedelijk karakter: een kwaliteit waarvoor The Village in New York een inspiratie vormde. Wonen in de stad wordt gevierd en begint op de begane grond. Met publiek toegankelijke pleintjes en straten, een verbindend park en een voetgangersbrug, die zorgt voor een directe link met het Erasmus MC, brengt de nieuwe wijk samenhang en continuïteit in de stad.
Overdaad aan groen in de buitenruimte
De buitenruimte is groen met een ruige no-nonsense basistaal, waarin beton en hergebruikte klinkers de sfeer bepalen. Een overdaad aan beplanting op het maaiveld langs en aan de gevels, tussen de gebouwen en op de dakterrassen vormt een mooie tegenhanger voor het steen en beton. Het gerealiseerde groen maakt niet alleen mensen gelukkig, het trekt ook bijen, insecten en vogels aan, waarmee het plan bijdraagt aan de natuur-inclusiviteit in de stad.

Integraal ontwerp met liefde voor de mens en de stad
Het plan is een ensemble van 15 verschillende gebouwen en sluit goed aan op de menselijke maat. Aan de zijde van de ’s-Gravendijkwal vormen drie forse gebouwen de entree naar de stad vanuit de Maastunnel. Tegelijk bieden zij rugdekking, waarmee een rustig binnengebied ontstaat. Hier staan kleinere torengebouwen dicht naast elkaar, geschakeerd rondom drie groene pleintjes. De gebouwen staan zorgvuldig op de grond: overgangen tussen binnen- en buitenruimten zijn zacht en vloeiend gemaakt met natuurstenen plinten, verspringingen, arcades, luifels en trapjes.

Architectuur gekarakteriseerd door rijk gedetailleerde gevels
De architectuur van Little C combineert de kwaliteiten van de vele fraaie bakstenen gebouwen in de omgeving met een voor Rotterdam unieke dichtheid. Zo draagt ook het materiaalgebruik bij aan de vanzelfsprekende aansluiting op de context. De gebouwen vormen een familie, uitgewerkt in rijk gedetailleerd metselwerk, elk met een eigen karakter. Samen leveren ze een levendig stadsbeeld op.

Van buiten én van binnen slim ontworpen
Om de kleine woontorens mogelijk te maken, delen drie gebouwen telkens één ingang en lift. Markante loopbruggen verbinden de gebouwen per verdieping met elkaar. De grote variatie van woningtypes en -groottes zijn samen met potentiële kopers uitgewerkt tot unieke woningen en vormen een representatieve stedelijke mix. Ze voelen aan als lofts door een open indeling, zichtbeton en de zwarte raampartijen met roedeverdeling.

Staal versterkt het stoere karakter
Een bijzonder architectonisch element is het staal van de hekwerken, bruggen en noodtrappen aan de gevels, die de wijk een stoere uitstraling geven. Kunstenaar/ontwerper Ruud-Jan Kokke was integraal onderdeel van het designteam van Little C, met zijn beeldtaal voegde hij een extra laag toe. De hekwerken zijn er in drie varianten en dragen bij aan een karakteristieke en stoere uitstraling van de wijk.

Naam van het gebouw

Little C

Opdrachtgever

ERA Contour & J.P. van Eesteren | TBI

Architect

CULD - INBO

Bouwer

ERA Contour & J.P. van Eesteren | TBI

Omschrijving

Geïnspireerd op The Village in New York verrees hier een samenhangend stedelijk milieu van straten, pleintjes en woongebouwen met een hoge dichtheid en fijne korrel.

Terug naar 2021 Vorige 7 / 55 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 19623 weergaven

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Martin Bekker

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C wint vakjuryprijs én publieksprijs 2021

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 16 juni in de Kunsthal Rotterdam. Dat gebeurde voor het eerst in de Rotterdam Architectuur Maand, een nieuwe traditie. 

Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam.


Little C kon rekenen op grote waardering. ‘De belangrijkste bijdrage ziet de jury in de nieuwe vorm van hoge stedelijke dichtheid die hier is bereikt.’ Een stemmer noemt het  ‘Een bizar goede verdichting’, een ander ‘Hoogbouw met een ziel’.

Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury prijst Het Epos omdat hier met de kracht van verbeelding een tijdelijk schoolgebouw is gerealiseerd, voor een lage vierkante meterprijs met grote architectonische kwaliteit.

Maaspoints: Water Woud waardeert de jury als een bijzonder paviljoen voor bezinning en contemplatie met uitzicht op de getijdenrivier


De tweede en de derde plaats van de publieksprijs waren respectievelijk voor Tuin van Noord en Theater Zuidplein. Over Tuin van Noord schreef een stemmer: ’Wanneer je je eenmaal binnen de gevangenismuren begeeft, voelt dat – hoe gek het ook klinkt – heel vrij, maar ook geborgen.’

Over Theater Zuidplein werd geschreven: ‘Het oude theater afgebroken zien worden met pijn in mijn hart, maar wow… het mooiste gebouw van Zuid staat nu in mijn straat!’

De uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is hier terug te kijken.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2021 Op woensdag 16 juni 2021 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt aan Little C. Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam. De feestelijke prijsuitreiking vond dit jaar plaats in de Kunsthal Rotterdam. Deze was ook via een… lees meer >


download het juryrapport
Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een … Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’ Bert Dirrix is oprichter en mededirecteur van diederendirrix architectuur en stedenbouw, een Eindhovens bureau met wortels die… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger