JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Samenbouw Overture

Bureau Massa kwam samen met andere architecten in de unieke positie om op een vrije plot aan de Laan op Zuid in Rotterdam een groot CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) project vorm te geven. De gemeente Rotterdam bood ons de ruimte voor een proces naar Berlijns bouwgroepen model. Uniek omdat hier in diverse samenwerkingsverbanden binnen OVERMAAS een woningbouwplan konden ontwikkelen vanuit de kwaliteit van het wonen en de architectuur. Die kans is met beide handen aangegrepen. In samenwerking met Laila Ghait architecten is OVERTURE gerealiseerd. De planuitwerking lag bij bureau MASSA.

SAMENBOUW

Er zijn vele opvattingen over wat nu echt CPO is, maar in veel modellen zijn de oorspronkelijke ambities om kopers in hun opdrachtgevende rol te zetten verworden tot gereguleerde aannemersmarkten. In Overmaas zijn de architecten initiërend en begeleiden het proces vanuit het streven naar plankwaliteit. Deze CPO-vorm is bovenal praktisch: op grotere schaal met een zekere mate van complexiteit is een aanloopfase door professionals cruciaal voor het welslagen.

We zijn als bureaus gezamenlijk gestart met een eerste ontwerp, een globale opzet van plan en proces waarmee we de ledenwerving zijn gestart. Daarna zijn de verenigingen van opdrachtgevers opgericht die vanaf dat moment onze opdrachtgevers werden. Als je sec naar de ontwikkeltijd kijkt zijn we even efficiënt als een reguliere projectontwikkelaar. En de leden (opdrachtgevers) betalen wat het kost: er zijn geen winstmarges van ontwikkelaars. Met als resultaat een hoogwaardig woningbouwproject, met woningen geheel op maat. En niet onbelangrijk, een duurzame groepsvorming vanaf het begin. Bewoners kennen elkaar en hebben samen de weg afgelegd. De binding met het project en met de buurt is sterk: “samen bouwen aan een eigen plek”.

Toch wordt het ‘Bouwgroepen-model’ nauwelijks opgepikt in Rotterdam als een volwaardig ontwikkel-alternatief. Goed om juist dit proces-resultaat als geheel de aandacht te geven die het verdient: in onze optiek zouden alle Overmaas-deelplannen gezamenlijk mee moeten dingen naar de Rotterdamse Architectuurprijs. Want het gaat hier juist over de rol van de architect als gids naar kwaliteit. Van planopzet tot in de details. En dat is zichtbaar: je ervaart de zorgvuldige uitwerking met kwaliteiten die te vaak sneuvelen in reguliere planontwikkelingen.

OVERTURE

Een smal bouwblokdeel en parkeren op eigen terrein. Vanuit die context kozen we voor twee specifieke typologieën. De dijkwoningen parkeren onder de eigen woning en wonen vrij op de etage, geïnspireerd op de doorsnede van de Hollandse dijkwoning. Met dit profiel ontstond ruimte voor vierlaagse herenhuizen aan de Laan op Zuid met zonnige tuinen. Vervolgens is er een palet van woningtypen ontwikkeld waaruit men kon kiezen. Binnen deze verschillende woningtypen was er alle vrijheid om zelf in te delen. Dit werkte goed dankzij de kleine schaal van het project.

Beide bureaus hebben hun woningtypen een eigen uitstraling gegeven. In de bouwkundige uitwerking is ingezet op een hoog duurzaamheidsniveau en op kwaliteit van de materialisering. Zo hebben de gevelopeningen diepe neggen en zijn de aluminium kozijnen voorzien van ingebouwde zonweringen. Er is gestructureerd metselwerk toegepast en er is veel zorg besteed aan de detaillering van de woningentree.

Naam van het gebouw

Samenbouw Overture

Opdrachtgever

Vereniging van Opdrachtgevers Overture

Architect

MASSA bureau voor architectuur b.v. i.s.m. Laila Ghait Architecten

Bouwer

Bouwbedrijf Boot B.V.

Omschrijving

Drive in-woningen geïnspireerd op de Hollandse dijkwoning en vierlaagse herenhuizen zijn het resultaat van CPO bouw volgens het Bouwgroepenmodel.

Terug naar 2021 Vorige 29 / 55 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 4745 weergaven

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Martin Bekker

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C wint vakjuryprijs én publieksprijs 2021

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 16 juni in de Kunsthal Rotterdam. Dat gebeurde voor het eerst in de Rotterdam Architectuur Maand, een nieuwe traditie. 

Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam.


Little C kon rekenen op grote waardering. ‘De belangrijkste bijdrage ziet de jury in de nieuwe vorm van hoge stedelijke dichtheid die hier is bereikt.’ Een stemmer noemt het  ‘Een bizar goede verdichting’, een ander ‘Hoogbouw met een ziel’.

Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury prijst Het Epos omdat hier met de kracht van verbeelding een tijdelijk schoolgebouw is gerealiseerd, voor een lage vierkante meterprijs met grote architectonische kwaliteit.

Maaspoints: Water Woud waardeert de jury als een bijzonder paviljoen voor bezinning en contemplatie met uitzicht op de getijdenrivier


De tweede en de derde plaats van de publieksprijs waren respectievelijk voor Tuin van Noord en Theater Zuidplein. Over Tuin van Noord schreef een stemmer: ’Wanneer je je eenmaal binnen de gevangenismuren begeeft, voelt dat – hoe gek het ook klinkt – heel vrij, maar ook geborgen.’

Over Theater Zuidplein werd geschreven: ‘Het oude theater afgebroken zien worden met pijn in mijn hart, maar wow… het mooiste gebouw van Zuid staat nu in mijn straat!’

De uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is hier terug te kijken.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2021 Op woensdag 16 juni 2021 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt aan Little C. Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam. De feestelijke prijsuitreiking vond dit jaar plaats in de Kunsthal Rotterdam. Deze was ook via een… lees meer >


download het juryrapport English version
Lijst
  1. WEST507
  2. Up:town
  3. Huis van Inspiratie
  4. De Startmotor
  5. Snelleman- en Vletstraat
  6. Little C
  7. Theater Zuidplein
  8. Machinistenhof
  9. Stadsbouwgroep Overmaat
  10. Samenbouw Overtuin
  11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
  12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
  13. Hotel 171
  14. Fatimaschool
  15. Rotterdam Koningslaan
  16. Rotterdam Ahoy Convention Center
  17. Tuin van Noord
  18. Station Rotterdam Alexander
  19. De Raedt
  20. Op de Hill
  21. Woonhuis aan Schans
  22. Villa Stardust
  23. Sam's Place
  24. Het Poolcafé
  25. Maaspoints: Water Woud
  26. Samenbouw Overture
  27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
  28. Staringbuurt
  29. Rietzoom
  30. Rechthuislaan, Katendrecht
  31. STAR -shl Laboratorium
  32. Upfield kantoor 'the Attic'
  33. Osseweischool
  34. Terbregsehof
  35. Forum Rotterdam
  36. Keilepand
  37. Hospice de Liefde
  38. Daklantaarn Bella Vista
  39. Vorm Kantoor Rotterdam
  40. Huizen met 2 deuren
  41. De Gevangeniskapel
  42. De Wasserij
  43. Singelpand Nieuw Crooswijk
  44. Het Epos
  45. The Muse
vakjury 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een … Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’ Bert Dirrix is oprichter en mededirecteur van diederendirrix architectuur en stedenbouw, een Eindhovens bureau met wortels die… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger