JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Rechthuislaan, Katendrecht

De Rechthuislaan en Tolhuislaan zijn afgelopen jaar gerenoveerd en verduurzaamd, met behoud van haar sociale huurders. Het bouwteam, de bewoners en de inwoners van de wijk zijn verrast door het eindresultaat.

Katendrecht is de afgelopen twintig jaar ongelofelijk veranderd. Hoe mooier het werd des te verwonderlijker werden deze sociale huurwoningen die ingeklemd liggen tussen het zo geliefde Verhalenhuis Belvedère en alle nieuwbouwwoningen aan de Maashavenkade. Kanariegele voordeuren, witte Trespa platen op de gevels, gesloten balkons aan de straat en dikke plastic kozijnen leken te willen uitschreeuwen “Kijk, hier zijn ze, de sociale huurwoningen!”.

Historisch onderzoek vormde de logische start van het project. Zowel de panden uit negentienhonderd als de transformatie uit de jaren tachtig zijn bestudeerd. Hoe meer we bekeken, hoe meer pijn het deed. De Rechthuislaan vormde met haar statige panden een van de hoofdstraten van historisch Katendrecht, met winkels op de begane grond en woningen erboven, werd ze in de volksmond de “Karbonadestraat” genoemd.

Tijdens de stadsvernieuwing zijn de panden ingrijpend getransformeerd. Dwars door de oude woningstructuur heen werden nieuwe portiekontsloten appartementen gemaakt. Om een woning toe te voegen werd de kap daarbij vervangen door een witte dakdoos. Op de begane grond werden de winkels geofferd en dichtgezet om er bergingen te maken. Historische kozijnen werden vervangen door onderhoudsvrije witte kunststof exemplaren, erkers werden daarbij gesloopt. De optelsom aan ingrepen is zo rigoureus dat je zonder historische beelden niet meer kon herkennen hoe deze straten er ooit uitgezien hebben. Deze herkenbare stadsvernieuwing kom je in vele oude stadswijken van Rotterdam tegen. Iets wat de meesten van ons als treurig beschouwen, maar met dit project tonen we aan dat dit zeker ook als kans te zien is.

De panden zijn gerenoveerd in bewoonde staat. Dat betekende voor de bewoners dat ze hun geliefde wijk niet hoefden te verlaten en dat ze voor dezelfde huur eindelijk achter een gevel mogen wonen waar je jezelf niet voor hoeft te schamen. “Het lijkt net alsof ik straks ook in een koopwoning woon”, was de ontroerende reactie van een bewoonster van de Rechthuislaan toen ze de informatieavond bezocht.

De woningen werden flink verduurzaamd. Gevels en daken zijn beter geïsoleerd en er zijn zonnepanelen geplaatst. Bij de achtergevels werd de gevelbeplating niet weggegooid maar beplakt met een warmgrijze folie en teruggeplaatst.

Zeer positief en vruchtbaar was het proces binnen ons bouwteam. Bij start bouw was er een lijvig beeldenboek met gephotoshopte nieuwe gevelbeelden voorzien van kleuren, materialen en principedetails. Wat er tijdens de uitvoering achter de witte panelen van veel panden vandaan zou komen, was een raadsel met veel onzekerheden. Hierdoor was er de noodzaak voor een flexibele werkhouding met improvisatievermogen, waarin veel ontwerpbeslissingen tijdens de bouwfase nog gemaakt moesten worden. Door een open houding en wederzijds vertrouwen tussen alle bouwteamleden is het gelukt om met veel werkplezier uit deze renovatie, inclusief haar onzekerheden, het maximale aan oude glorie terug te brengen.

Woonstad is voornemens om op korte termijn te starten met de overzijde van de Rechthuislaan. Zo zal deze prachtige laan binnenkort weer veel van haar oude glorie terug hebben.

Naam van het gebouw

Rechthuislaan, Katendrecht

Opdrachtgever

Woonstad Rotterdam

Architect

HP Architecten

Bouwer

SW Vastgoedverbetering

Omschrijving

Woningen die met hun kunststof kozijnen en trespa panelen het stigma van sociale huur droegen, zijn met respect voor historische lagen en kwaliteiten gerenoveerd.

Terug naar 2021 Vorige 33 / 55 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 7498 weergaven

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Martin Bekker

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C wint vakjuryprijs én publieksprijs 2021

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 16 juni in de Kunsthal Rotterdam. Dat gebeurde voor het eerst in de Rotterdam Architectuur Maand, een nieuwe traditie. 

Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam.


Little C kon rekenen op grote waardering. ‘De belangrijkste bijdrage ziet de jury in de nieuwe vorm van hoge stedelijke dichtheid die hier is bereikt.’ Een stemmer noemt het  ‘Een bizar goede verdichting’, een ander ‘Hoogbouw met een ziel’.

Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury prijst Het Epos omdat hier met de kracht van verbeelding een tijdelijk schoolgebouw is gerealiseerd, voor een lage vierkante meterprijs met grote architectonische kwaliteit.

Maaspoints: Water Woud waardeert de jury als een bijzonder paviljoen voor bezinning en contemplatie met uitzicht op de getijdenrivier


De tweede en de derde plaats van de publieksprijs waren respectievelijk voor Tuin van Noord en Theater Zuidplein. Over Tuin van Noord schreef een stemmer: ’Wanneer je je eenmaal binnen de gevangenismuren begeeft, voelt dat – hoe gek het ook klinkt – heel vrij, maar ook geborgen.’

Over Theater Zuidplein werd geschreven: ‘Het oude theater afgebroken zien worden met pijn in mijn hart, maar wow… het mooiste gebouw van Zuid staat nu in mijn straat!’

De uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is hier terug te kijken.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2021 Op woensdag 16 juni 2021 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt aan Little C. Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam. De feestelijke prijsuitreiking vond dit jaar plaats in de Kunsthal Rotterdam. Deze was ook via een… lees meer >


download het juryrapport
Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een … Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’ Bert Dirrix is oprichter en mededirecteur van diederendirrix architectuur en stedenbouw, een Eindhovens bureau met wortels die… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger