JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Maaspoints: Water Woud

Rotterdam wordt van oudsher bepaald door zijn relatie met de Maas en de natuurlijke kringlopen van eb en vloed. De rivier verbindt de stad met de haven, de zee, Europa en de rest van de wereld, vormt de connectie tussen noord en zuid, en het scheidt wijken. De rivierbedding heeft een enorm potentieel als een aantrekkelijke publieke ruimte. Deze natuurlijke waarde wordt verbeterd door getijdenparken met zachte kades en natuurlijke dijken.
Aan de zuidkant van het eiland Van Brienenoord in Rotterdam, hebben NEXT architects en H+N+S landschapsarchitecten het uitkijkpunt Water Woud ontworpen in de serie Maaspoints: bijzondere plekken langs de Maas om de relatie tussen stad en rivier en tussen mens en natuur te ervaren. De Maaspoints zijn specifiek ontworpen om de relatie tussen de Rotterdammers en de rivier te versterken en staan als krachtige symbolen voor de bredere visie van het getijdenpark. Het project Maaspoints is geïnitieerd door bagger- en landaanwinningsbedrijf Van Oord, gevestigd in Rotterdam en als geschenk gegeven aan de stad ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum van het bedrijf.
Water Woud is de eerste Maaspoint die de Rotterdammer in direct contact brengt met de specifieke cyclische ecologie van het water. Hoewel elke Maaspoint zijn eigen thema heeft (van ecologie tot sport en recreatie), delen alle Maaspoints overeenkomsten in structuur en concept en vormen zo een netwerk langs de Maas.

Water Woud functioneert als een dubbel uitkijkpunt. Aan de ene kant kun je omhoogklimmen voor een panoramisch uitzicht over de rivier en de langsvarende schepen. Aan de andere kant kun je juist dalen naar de wonderlijke wereld van de lokale waterflora en -fauna. De structuur is ontworpen om bezoekers de verschillen in het waterpeil te laten ervaren. Een poëtische en tevens mysterieuze structuur die de rijke industriële havengeschiedenis van Rotterdam combineert met een verwijzing naar de bossen op het eiland Van Brienenoord. Water Woud maakt een nieuw stukje stad toegankelijk voor iedereen.

Water Woud bestaat uit 24 stalen palen, een stalen woud, die vaak worden gebruikt als meerpalen met een indrukwekkende diameter van 600 mm. 16 daarvan staan in het water en acht staan op de kade. Zes van de palen zijn dragende palen, de andere palen zijn geperforeerd met uitsparingen voor lokale flora en fauna. Water Woud is natuurinclusief: de structuur biedt onderdak aan de lokale Deltanatuur. Het onderste deel van de stalen palen biedt plek aan de moeras-goudsbloembloemen (spindotterbloem), een icoon van de Nederlandse deltaflora. In de hoger gelegen pijpen zijn uitsparingen opgenomen om vleermuizen en vogels te huisvesten.

Water Woud is nauw verbonden met Rotterdam: het concept, de constructie, de architectuur en de ecologische functie vloeien rechtstreeks voort uit de specificiteit van het eiland Van Brienenoord in Rotterdam. Ook de materialen zijn verbonden, de cortenstalen palen komen veel voor in de omgeving en verwijzen direct naar de industriële traditie van de havenstad Rotterdam. Tot slot wordt de relatie met Rotterdam versterkt door Van Oord: opgericht en gevestigd in Rotterdam. De opdrachtgever wilde iets creëren om bij te dragen aan de toekomst van de stad.

Naam van het gebouw

Maaspoints: Water Woud

Opdrachtgever

Van Oord – Marine Ingenuity

Architect

NEXT architects en H+N+S Landschapsarchitecten

Bouwer

Van Oord - Marine Ingenuity, Hakkers en De Boer & De Groot

Omschrijving

Uitkijkpunt op Brienenoordeiland, een bijzondere plek langs de Maas, maakt het mogelijk de relatie tussen stad en rivier en tussen mens en natuur te beleven.

Terug naar 2021 Vorige 28 / 55 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 3601 weergaven

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Ossip van Duivenbode

Little C

Martin Bekker

Little C wint vakjuryprijs én publieksprijs 2021

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 16 juni in de Kunsthal Rotterdam. Dat gebeurde voor het eerst in de Rotterdam Architectuur Maand, een nieuwe traditie. 

Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam.


Little C kon rekenen op grote waardering. ‘De belangrijkste bijdrage ziet de jury in de nieuwe vorm van hoge stedelijke dichtheid die hier is bereikt.’ Een stemmer noemt het  ‘Een bizar goede verdichting’, een ander ‘Hoogbouw met een ziel’.

Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury prijst Het Epos omdat hier met de kracht van verbeelding een tijdelijk schoolgebouw is gerealiseerd, voor een lage vierkante meterprijs met grote architectonische kwaliteit.

Maaspoints: Water Woud waardeert de jury als een bijzonder paviljoen voor bezinning en contemplatie met uitzicht op de getijdenrivier


De tweede en de derde plaats van de publieksprijs waren respectievelijk voor Tuin van Noord en Theater Zuidplein. Over Tuin van Noord schreef een stemmer: ’Wanneer je je eenmaal binnen de gevangenismuren begeeft, voelt dat – hoe gek het ook klinkt – heel vrij, maar ook geborgen.’

Over Theater Zuidplein werd geschreven: ‘Het oude theater afgebroken zien worden met pijn in mijn hart, maar wow… het mooiste gebouw van Zuid staat nu in mijn straat!’

De uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2021 is hier terug te kijken.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2021 Op woensdag 16 juni 2021 werd de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt aan Little C. Voor de derde editie op rij zijn publiek en vakjury eensgezind over het allerbeste bouwwerk van Rotterdam. De feestelijke prijsuitreiking vond dit jaar plaats in de Kunsthal Rotterdam. Deze was ook via een… lees meer >


download het juryrapport
Lijst
 1. WEST507
 2. Up:town
 3. Huis van Inspiratie
 4. De Startmotor
 5. Snelleman- en Vletstraat
 6. Little C
 7. Theater Zuidplein
 8. Machinistenhof
 9. Stadsbouwgroep Overmaat
 10. Samenbouw Overtuin
 11. renovatie Tuinenhoven 6 laag
 12. De Parel van Zuidwijk, Rotterdam
 13. Hotel 171
 14. Fatimaschool
 15. Rotterdam Koningslaan
 16. Rotterdam Ahoy Convention Center
 17. Tuin van Noord
 18. Station Rotterdam Alexander
 19. De Raedt
 20. Op de Hill
 21. Woonhuis aan Schans
 22. Villa Stardust
 23. Sam's Place
 24. Het Poolcafé
 25. Maaspoints: Water Woud
 26. Samenbouw Overture
 27. 17 sociale huurwoningen Rakstraat
 28. Staringbuurt
 29. Rietzoom
 30. Rechthuislaan, Katendrecht
 31. STAR -shl Laboratorium
 32. Upfield kantoor 'the Attic'
 33. Osseweischool
 34. Terbregsehof
 35. Forum Rotterdam
 36. Keilepand
 37. Hospice de Liefde
 38. Daklantaarn Bella Vista
 39. Vorm Kantoor Rotterdam
 40. Huizen met 2 deuren
 41. De Gevangeniskapel
 42. De Wasserij
 43. Singelpand Nieuw Crooswijk
 44. Het Epos
 45. The Muse
vakjury 2021
Oana Bogdan (juryvoorzitter) Oana Bogdan (juryvoorzitter): ‘Het ontwerp van de gebouwde omgeving is geen eenzame daad van creativiteit, maar een co-creatieve daad waarbij de maatschappij, de gemeenschappen, de politiek, de economie en de technologie betrokken zijn. Samen maken we de stad. Een dubbele architectuurprijs - een … Lees meer > Nyasha Harper-Michon Nyasha Harper-Michon: ‘Rotterdam is de thuisbasis van wat ik "Archtivistische" architectuur noem. Gedurfd, innovatief en altijd met de intentie om een positieve impact te hebben op de gebouwde omgeving en de samenleving.’ Nyasha Harper-Michon is een creatieve en strategische denker die gedijt… Lees meer > Tobias Verhoeven Tobias Verhoeven: ‘Zaken als verdichting, het binden van verschillende doelgroepen aan de stad, het mengen van functies, innovatieve mobiliteit en het ‘vergroenen’ van de stad motiveren mij enorm’.Tobias Verhoeven is directeur bij Synchroon. De directie van Synchroon is driekoppig, waarbij… Lees meer > Femke Feenstra Femke Feenstra: ‘Onderdeel blijven van de samenleving in elke fase van het leven en het ontwikkelen van positieve toekomstige leefomgevingen is van essentieel belang. Wat maakt een huis een thuis? Hoe kan de leefomgeving bijdragen aan een gezonde, maatschappelijke leefstijl van mensen. Ik vind… Lees meer > Bert Dirrix Bert Dirrix: ‘Met de huidige intensivering van de stedelijke vorm gaat mijn aandacht vooral naar een architectuur die spreekt door toewijding en zeggingskracht.’ Bert Dirrix is oprichter en mededirecteur van diederendirrix architectuur en stedenbouw, een Eindhovens bureau met wortels die… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger