JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Woonhuis Ates-Mobach

Voor de familie Ates-Mobach is een duurzame vrijstaande woning gebouwd aan de rand van de Leonidas-locatie. Het L-vormige woonhuis staat met de entreegevel langs de Cornelis Dalenstraat in de uiterste hoek van de vierkante kavel. Aan de zuidzijde ontstaat hierdoor een ruime tuin met terras.

Het hoofdvolume van Woonhuis Ates-Mobach is opgetrokken in prefab houtskeletbouw(FSC), bekleed met donker-grijze houten delen (Lariks). De uitbouwen boven de entree en aan de woonkamer met balkon en buitentrap dragen bij aan de dynamiek en geleding van het volume.

De gevel heeft een strakke structuur van smalle verticale aluminium kozijnen en horizontale waterslagen. Dit ritme wordt doorbroken door uitzicht op het terras en uitzicht op de groenstrook. Van dichtbij valt op dat de breedte van de houten geveldelen variëren. Ook is de houtnerf en bevestiging zichtbaar gebleven. Zo blijft het Woonhuis Ates-Mobach op verschillende schaalniveaus boeien.

Naar uitdrukkelijke wens van de opdrachtgever werd het interieur prikkelarm gehouden, zonder kil te worden. Er is alleen voor hout (berken) gekozen bij de trap en de kastenwand.

Het Woonhuis Ates-Mobach scoort zeer goed op alle onderdelen van de Gebouw Prestatie Rapportage (7,5 GPR); waarmee energieverbruik, milieubelasting, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde van het woonhuis wordt gewaardeerd.

Het Woonhuis Ates-Mobach is klaar voor de toekomst, zonder dat dit zichtbaar is. Zo wordt de verwarming geregeld door warmte koude opslag in de bodem, zodat in de zomer ook gekoeld kan worden. De ventilatie van het binnenklimaat heeft warmte terugwinning. De zonnepanelen worden uit het zicht gehouden door de hogere dakrand en het hemelwater wordt in een ondergrondse ton opgevangen voor gebruik in de tuin.

Naam van het gebouw

Woonhuis Ates-Mobach

Opdrachtgever

Mevr. Ates-Mobach en Dhr. Mobach

Architect

MK Architecten

Bouwer

Aannemingsbedrijf De Hek bv

Omschrijving

De donkergrijze larikshouten gevel benadrukt de contouren van dit introverte woonhuis waar de soberheid en rechtlijnigheid van buiten, binnen zijn doorgezet.

Terug naar 2018 Vorige 22 / 59 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 2942 weergaven

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Gerard van Beek

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC winnaar van de vakjuryprijs én de publieksprijs 2018!

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 19 december 2018 in de Burgerzaal van het stadhuis van Rotterdam.

Zowel bij de vakjury als bij het grote publiek kon Erasmus MC rekenen op grote waardering als een veelzijdig en geavanceerd project. ‘Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000 m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle academische zorg in Nederland wordt verleend, meer is dan een complexe puzzel. Het gebouw ademt in alle aspecten menselijkheid uit en reikt de hand naar Rotterdam.’

De vakjury bekroonde De Valkenier en Zwemcentrum Rotterdam beide met een eervolle vermelding.

De tweede en derde plaats van de publieksprijs gingen respectievelijk naar VMBO Melanchthon en Pakhuismeesteren.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2018 Op woensdag 19 december 2018 werd de Rotterdam Architectuurprijs 2018 uitgereikt. Het Erasmus MC sleepte zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht. De juryprijs Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle… lees meer >
juryrapport
Lijst
 1. Huis aan de Maas
 2. Putsebocht
 3. Patio Villa SE
 4. New York HerLofts
 5. Pakhuismeesteren
 6. Müllerhuis
 7. Helden van de Ruyter
 8. KAAPVAARDER
 9. Hudson's Bay Rotterdam
 10. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
 11. MM25
 12. Erasmus MC
 13. Woonhuis M+E
 14. Energieke woning Müllerpier
 15. Maxi House
 16. Huis F&M
 17. Zwemcentrum Rotterdam
 18. De Nieuwe Binnenweg
 19. Woonhuis Ates-Mobach
 20. Trainingscomplex Feyenoord 1908
 21. House 1
 22. Biobased Eco Kaswoning
 23. Sportcomplex Olympia
 24. Hogeschool Rotterdam Business School
 25. Transformatie Coolhaven 96-98
 26. City Hub
 27. Multifunctioneel gebouw Basis
 28. Blaak House
 29. Boston & Seattle
 30. WijkSportVoorziening Bonte Koe
 31. Woonhuis Dalmeijer
 32. De Hoek
 33. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
 34. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
 35. Prachtig Kralingen
 36. PatioHouse
 37. VMBO Melanchthon Rotterdam
 38. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
 39. De Lijnbaan
 40. Woonhuis K+R
 41. Belevenisboerderij Schieveen
 42. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
 43. Villa H
 44. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
 45. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
 46. Work Home - Play Home
 47. Calvin Klein Lijnbaan
 48. West 399
 49. Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier
vakjury 2018
Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018 Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018, is directeur van AMO, de denktank waarmee OMA het architectonische denken buiten de architectuur inzet op gebieden als design, technologie, media en kunst. Hij keerde in 2015 terug bij OMA. Hij had daar al gewerkt tussen 2003 en 2007 aan een reeks projecten… Lees meer > Eva Pfannes Eva Pfannes is directeur van OOZE Architects, Rotterdam. Ze studeerde aan de Stuttgart Art Academy en aan het Bartlett in London. Na te hebben gewerkt bij Zaha Hadid en Maxwan, richtte ze samen met Sylvain Hartenberg OOZE op in 2003.In processen van onderzoek en ontwerp combineert OOZE een verfijnd … Lees meer > Jacob Voorthuis Jacob Voorthuis doceert filosofie van de gebouwde omgeving aan de TU Eindhoven. Hij studeerde af als kunsthistoricus aan de Universiteit van Leiden in 1988 waar hij zich specialiseerde in kunsttheorie en esthetiek. In 1996 verdedigde hij zijn proefschrift waarin hij architectonisch ontwerp en de… Lees meer > Renske van der Stoep Renske van der Stoep startte in september 2018 het architectenbureau ROFFAA. Vanaf 1998 werkte ze bij MVRDV, Inbo, Ector Hoogstad en was Partner bij KCAP Architects&Planners. Met ROFFAA ontwerpt ze betekenisvolle architectuur die een positieve spin-off heeft op haar gebruikers en context.… Lees meer > Bart Schoonderbeek Bart Schoonderbeek is eigenaar en algemeen directeur van ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch. Hij woont samen met zijn vriendin en vijf kinderen in Arnhem, waar met Industriepark Kleefse Waard het grootste project van Schipper Bosch is gevestigd. Hij is opgeleid als architect aan de beroemde… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger