JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Maxi House

maxi house | intro

Een eilandkeuken, woonkamer, fietsenberging, tuinberging, vide, rechte steektrap, logeerkamer, badkamer, werkkamer en kastenkamer: het zit er allemaal in!

Onze opdrachtgeefster wilde het liefst een minimale woning qua omvang met maximaal programma. En natuurlijk zero-ready. En dat nog bovenop de verplichte gemiddelde GPR score van 7,5.

Dit is allemaal gelukt op een vergunde footprint van slechts 50 m2. Het resultaat is een helder, duurzaam huisje met een grootse ruimtelijke beleving.
We kunnen hier met recht spreken van een niet-tiny house!

maxi house | locatie

De gemeente Rotterdam wil voor méér mensen aantrekkelijke mogelijkheden bieden om zelf hun woning te (laten) bouwen, zogeheten particulier opdrachtgeverschap. Toen hockeyclub Leonidas verhuisde, kwam de locatie beschikbaar voor 46 vrije kavels.

“Vanwege de bijzondere ligging in een recreatieve zone met volkstuinen en sportcomplexen is het belangrijk dat deze locatie een kleinschalig en groen karakter behoudt.
Als inspiratie voor de nieuwe woningen spreken we van Natuurlijk Wonen. Natuurlijk Wonen staat voor bescheiden, duurzame woningen, met groene tuinen op kavels van 200, 300 of 400m2. De buurt wordt autoluw; parkeren van auto’s vindt plaats op aangewezen plekken buiten uw eigen terrein en tuinen hebben een haag als erfafscheiding ter ondersteuning van het groen.”

maxi house | opdracht

De maximale bebouwingspercentages van de Leonidas kavels zijn afhankelijk van de bouwhoogte, om het ‘groene beeld in stand te houden’. Met een goothoogte van maximaal 4 en een nokhoogte van maximaal 7 meter mochten we op de kavel een maximale doch bescheiden footprint van 50 m2 [25%] realiseren.

De opdrachtgeefster gaf ons de opdracht mee een lichte, ruimtelijke en ruim aanvoelende woning te realiseren met verschillende plekken rond de woning. Twee woonlagen volstond.
Kernwoorden waren: open, veel licht, split level, houten buitenterras, woonkeuken, living met open trap, werkruimte op split level.strak, zo open mogelijk, buitenkant met hout, glas en aluminium. 

maxi house | ontwerp

We wilden de woning de allure meegeven van een luxe tuinhuis. De herkenbare hoofdvorm met diagonale nok is uitgevoerd in houten geveldelen, her en der onderbroken door gevelopeningen in 3 uitvoeringen: ondergeschikt aan de hoofdvorm, bijdragend aan de hoofdvorm [juxtapositie] of juist de hoofdvorm doorbrekend.
Het dak, de vijfde gevel, hebben we zichtbaar voorzien van PV panelen die ter plaatse van de nok de hoofdvorm completeren. 

maxi house | uitvoering

De woning is vervaardigd uit prefab houtskelet elementen van Mopac. Deze elementen zijn onder druk kierdicht volgeschuimd met hoogwaardig isolatiemateriaal. Deze methode geeft de elementen bovendien een behoorlijke stijfheid. De elementen zijn zo dun mogelijk gehouden om het woonoppervlak te optimaliseren.
Door de hoge isolatiewaarde en het toepassen van PV-panelen kan de woning als Nul-op-de-Meter worden uitgevoerd!

Naam van het gebouw

Maxi House

Opdrachtgever

De Zeeuw

Architect

JagerJanssen architecten.

Bouwer

Holland Duurzaam Bouw

Omschrijving

Deze houtskeletwoning met een footprint van 50m2 heeft de allure van een luxe tuinhuis en biedt de private opdrachtgeefster nul op de meter.

Terug naar 2018 Vorige 16 / 59 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 4460 weergaven

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Gerard van Beek

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC winnaar van de vakjuryprijs én de publieksprijs 2018!

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 19 december 2018 in de Burgerzaal van het stadhuis van Rotterdam.

Zowel bij de vakjury als bij het grote publiek kon Erasmus MC rekenen op grote waardering als een veelzijdig en geavanceerd project. ‘Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000 m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle academische zorg in Nederland wordt verleend, meer is dan een complexe puzzel. Het gebouw ademt in alle aspecten menselijkheid uit en reikt de hand naar Rotterdam.’

De vakjury bekroonde De Valkenier en Zwemcentrum Rotterdam beide met een eervolle vermelding.

De tweede en derde plaats van de publieksprijs gingen respectievelijk naar VMBO Melanchthon en Pakhuismeesteren.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2018 Op woensdag 19 december 2018 werd de Rotterdam Architectuurprijs 2018 uitgereikt. Het Erasmus MC sleepte zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht. De juryprijs Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle… lees meer >
juryrapport
Lijst
  1. Huis aan de Maas
  2. Putsebocht
  3. Patio Villa SE
  4. New York HerLofts
  5. Pakhuismeesteren
  6. Müllerhuis
  7. Helden van de Ruyter
  8. KAAPVAARDER
  9. Hudson's Bay Rotterdam
  10. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
  11. MM25
  12. Erasmus MC
  13. Woonhuis M+E
  14. Energieke woning Müllerpier
  15. Maxi House
  16. Huis F&M
  17. Zwemcentrum Rotterdam
  18. De Nieuwe Binnenweg
  19. Woonhuis Ates-Mobach
  20. Trainingscomplex Feyenoord 1908
  21. House 1
  22. Biobased Eco Kaswoning
  23. Sportcomplex Olympia
  24. Hogeschool Rotterdam Business School
  25. Transformatie Coolhaven 96-98
  26. City Hub
  27. Multifunctioneel gebouw Basis
  28. Blaak House
  29. Boston & Seattle
  30. WijkSportVoorziening Bonte Koe
  31. Woonhuis Dalmeijer
  32. De Hoek
  33. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
  34. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
  35. Prachtig Kralingen
  36. PatioHouse
  37. VMBO Melanchthon Rotterdam
  38. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
  39. De Lijnbaan
  40. Woonhuis K+R
  41. Belevenisboerderij Schieveen
  42. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
  43. Villa H
  44. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
  45. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
  46. Work Home - Play Home
  47. Calvin Klein Lijnbaan
  48. West 399
  49. Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier
vakjury 2018
Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018 Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018, is directeur van AMO, de denktank waarmee OMA het architectonische denken buiten de architectuur inzet op gebieden als design, technologie, media en kunst. Hij keerde in 2015 terug bij OMA. Hij had daar al gewerkt tussen 2003 en 2007 aan een reeks projecten… Lees meer > Eva Pfannes Eva Pfannes is directeur van OOZE Architects, Rotterdam. Ze studeerde aan de Stuttgart Art Academy en aan het Bartlett in London. Na te hebben gewerkt bij Zaha Hadid en Maxwan, richtte ze samen met Sylvain Hartenberg OOZE op in 2003.In processen van onderzoek en ontwerp combineert OOZE een verfijnd … Lees meer > Jacob Voorthuis Jacob Voorthuis doceert filosofie van de gebouwde omgeving aan de TU Eindhoven. Hij studeerde af als kunsthistoricus aan de Universiteit van Leiden in 1988 waar hij zich specialiseerde in kunsttheorie en esthetiek. In 1996 verdedigde hij zijn proefschrift waarin hij architectonisch ontwerp en de… Lees meer > Renske van der Stoep Renske van der Stoep startte in september 2018 het architectenbureau ROFFAA. Vanaf 1998 werkte ze bij MVRDV, Inbo, Ector Hoogstad en was Partner bij KCAP Architects&Planners. Met ROFFAA ontwerpt ze betekenisvolle architectuur die een positieve spin-off heeft op haar gebruikers en context.… Lees meer > Bart Schoonderbeek Bart Schoonderbeek is eigenaar en algemeen directeur van ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch. Hij woont samen met zijn vriendin en vijf kinderen in Arnhem, waar met Industriepark Kleefse Waard het grootste project van Schipper Bosch is gevestigd. Hij is opgeleid als architect aan de beroemde… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger