JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Müllerhuis

De twee kadewoningen aan het Müllerhoofd 111 en 113 zijn als ensemble ontworpen en maken deel uit van een bouwlocatie waar 28 zelfbouwwoningen worden gerealiseerd, onder supervisie van KCAP. Tezamen vormen ze het stevige midden van het bouwblok aan het waterfront. De situering aan de kade en de kans om zelf vorm te geven aan ruimte om te wonen en werken maken dit project uniek. De ontwerpers werkten gezamenlijk aan het ontwerp van beide woningen waarvan hun eigen woning op nr. 111 grotendeels door hen zelf is afgebouwd en voorzien van maatwerk meubilair. Daardoor ontstond een grote betrokkenheid bij de uitvoering en zijn nieuwe inzichten al tijdens de bouw verwerkt.

In het kader van de Rotterdam Architectuurprijs 2018 is in de documentatie alleen de woning op nr. 111, het Müllerhuis, opgenomen.

Alle ruimtes zijn georganiseerd rondom een lichtschacht die het daglicht zacht verspreidt over de zes niveaus. Als in een ‘gestapelde bungalow’ is er contact tussen alle ruimtes, van entree tot zolder, terwijl de splitlevels de functies een eigen plek geven. Aan de zuidzijde bevinden zich de functies entree, werken, wonen en slapen, aan de noordzijde koken, studeren, atelier en logeren. Scheidingen tussen ruimtes zijn uitgevoerd in glas of als open lattenstructuren. Getracht is om de grenzen tussen boven en beneden, tussen plastiek en ruimte, tussen schilderij en uitzicht, te laten vervagen.

Het casco is volledig samengesteld uit kruislaags verlijmd hout (KLH) en bekleed met ruwe baksteen. Ranke zinken kaders omlijsten de diepe neggen die ontstaan door het dikke isolatiepakket. In het lichte interieur is afwisselend het blanke hout in het zicht gelaten of stukwerk toegepast. De aanwezige kunstwerken komen daardoor goed tot hun recht. De vloeren zijn voorzien van een duurzame gietvloer op basis van kurk.

Wonen aan de nieuwe Maas is een bijzondere beleving door de altijd bezige scheepvaart en de reflecties op het steeds bewegende water. Iedere ruimte biedt een andere beleving op dit schouwspel. Waar in de woonruimte aan de zuidzijde het uitzicht spectaculair groots en weids is, versmalt in de slaapruimte het beeld op het water tot een horizontale uitsnede waarin geen kade of oever te zien is. Aan de noordzijde ligt de nadruk op de verbinding met het nabije stedelijk leven.

De twee eigentijdse kadewoningen zijn als passiefhuis ontworpen: zeer goed geïsoleerd, driedubbel glas en een minimaal energieverbruik. De massief houten constructie zorgde niet alleen voor een versnelde bouwtijd, maar ook voor een aangenaam binnenklimaat en goede akoestiek. Wanden en vloeren accumuleren de warmte die via de zuidzijde binnenkomt. Veertien zonnepanelen leveren het grootste deel van de energiebehoefte.

De woning is op maat van de huidige bewoners, maar ook toekomstbestendig. In de ruimte die nu als studio en archief wordt gebruikt zijn alle voorzieningen al aangebracht om er later een slaapkamer met sanitair van te maken. Ook niveau zes is aan te passen naar twee of drie kinderslaapkamers met een eigen badruimte. In de lichtschacht kan zelfs nog een dakopgang of lift worden gemaakt. De eigentijdse stadswoning draagt bij aan de verankering van het stedelijk leven op de Müllerpier en zal hopelijk nog vele generaties verwelkomen.

Naam van het gebouw

Müllerhuis

Opdrachtgever

Ginette Blom en Roelof Gortemaker

Architect

Blom ontwerpen & Gortemaker Algra Feenstra

Bouwer

JM Concepten/Kees Ros Bouw/Houtman Gouda

Omschrijving

Een van twee als ensemble ontworpen kadewoningen op de kop van de Müllerpier biedt een flexibel woonlandschap in split-level rondom een centrale lichtschacht.

Terug naar 2018 Vorige 6 / 59 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 2544 weergaven

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Gerard van Beek

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC winnaar van de vakjuryprijs én de publieksprijs 2018!

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 19 december 2018 in de Burgerzaal van het stadhuis van Rotterdam.

Zowel bij de vakjury als bij het grote publiek kon Erasmus MC rekenen op grote waardering als een veelzijdig en geavanceerd project. ‘Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000 m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle academische zorg in Nederland wordt verleend, meer is dan een complexe puzzel. Het gebouw ademt in alle aspecten menselijkheid uit en reikt de hand naar Rotterdam.’

De vakjury bekroonde De Valkenier en Zwemcentrum Rotterdam beide met een eervolle vermelding.

De tweede en derde plaats van de publieksprijs gingen respectievelijk naar VMBO Melanchthon en Pakhuismeesteren.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2018 Op woensdag 19 december 2018 werd de Rotterdam Architectuurprijs 2018 uitgereikt. Het Erasmus MC sleepte zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht. De juryprijs Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle… lees meer >
juryrapport
Lijst
 1. Huis aan de Maas
 2. Putsebocht
 3. Patio Villa SE
 4. New York HerLofts
 5. Pakhuismeesteren
 6. Müllerhuis
 7. Helden van de Ruyter
 8. KAAPVAARDER
 9. Hudson's Bay Rotterdam
 10. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
 11. MM25
 12. Erasmus MC
 13. Woonhuis M+E
 14. Energieke woning Müllerpier
 15. Maxi House
 16. Huis F&M
 17. Zwemcentrum Rotterdam
 18. De Nieuwe Binnenweg
 19. Woonhuis Ates-Mobach
 20. Trainingscomplex Feyenoord 1908
 21. House 1
 22. Biobased Eco Kaswoning
 23. Sportcomplex Olympia
 24. Hogeschool Rotterdam Business School
 25. Transformatie Coolhaven 96-98
 26. City Hub
 27. Multifunctioneel gebouw Basis
 28. Blaak House
 29. Boston & Seattle
 30. WijkSportVoorziening Bonte Koe
 31. Woonhuis Dalmeijer
 32. De Hoek
 33. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
 34. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
 35. Prachtig Kralingen
 36. PatioHouse
 37. VMBO Melanchthon Rotterdam
 38. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
 39. De Lijnbaan
 40. Woonhuis K+R
 41. Belevenisboerderij Schieveen
 42. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
 43. Villa H
 44. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
 45. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
 46. Work Home - Play Home
 47. Calvin Klein Lijnbaan
 48. West 399
 49. Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier
vakjury 2018
Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018 Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018, is directeur van AMO, de denktank waarmee OMA het architectonische denken buiten de architectuur inzet op gebieden als design, technologie, media en kunst. Hij keerde in 2015 terug bij OMA. Hij had daar al gewerkt tussen 2003 en 2007 aan een reeks projecten… Lees meer > Eva Pfannes Eva Pfannes is directeur van OOZE Architects, Rotterdam. Ze studeerde aan de Stuttgart Art Academy en aan het Bartlett in London. Na te hebben gewerkt bij Zaha Hadid en Maxwan, richtte ze samen met Sylvain Hartenberg OOZE op in 2003.In processen van onderzoek en ontwerp combineert OOZE een verfijnd … Lees meer > Jacob Voorthuis Jacob Voorthuis doceert filosofie van de gebouwde omgeving aan de TU Eindhoven. Hij studeerde af als kunsthistoricus aan de Universiteit van Leiden in 1988 waar hij zich specialiseerde in kunsttheorie en esthetiek. In 1996 verdedigde hij zijn proefschrift waarin hij architectonisch ontwerp en de… Lees meer > Renske van der Stoep Renske van der Stoep startte in september 2018 het architectenbureau ROFFAA. Vanaf 1998 werkte ze bij MVRDV, Inbo, Ector Hoogstad en was Partner bij KCAP Architects&Planners. Met ROFFAA ontwerpt ze betekenisvolle architectuur die een positieve spin-off heeft op haar gebruikers en context.… Lees meer > Bart Schoonderbeek Bart Schoonderbeek is eigenaar en algemeen directeur van ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch. Hij woont samen met zijn vriendin en vijf kinderen in Arnhem, waar met Industriepark Kleefse Waard het grootste project van Schipper Bosch is gevestigd. Hij is opgeleid als architect aan de beroemde… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger