JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Helden van de Ruyter

Helden van de Ruyter

8 Pioniers bouwen op Zuid
Op de hoek van De Ruyterstraat en de Marinestraat aan de oostkant van het Noordereiland heeft de gemeente Rotterdam in 2014 een kavel ter beschikking gesteld voor zelfbouwers. Het Noordereiland is sinds 2008 een beschermd stadsgezicht. Het is een aparte plek in een buurt met een roemrucht verleden. Je loopt er prachtig langs de kade met mooie vergezichten over het water. De oostkant van het Noordereiland is het rauwere deel van het eiland in de Maas. Dit CPO-project geeft invulling aan een langjarige focus van de gemeente op het verbeteren van Rotterdam-Zuid.

CPO ontwerpstrategie
Bokkers van der Veen architecten heeft het initiatief genomen in het cpo-project. Samen met procesbegeleider Urbannerdam en bouwbedrijf Van Omme & De Groot hebben ze een basisplan met een groot aantal uitbreidingsopties uitgewerkt, waardoor al in een vroeg stadium de haalbaarheid en consequenties van persoonlijke woonwensen inzichtelijk werden.
Op deze manier zijn het regelgedoe en bepaalde risico's uit handen genomen van de opdrachtgevers, die zich hierdoor konden concentreren op hun woonwensen en het ontwerpen van hun eigen huis.
Met het basisplan is een groep van acht enthousiaste particuliere opdrachtgevers geworven, en het ontwerpproces van de 8 individuele woningen gestart.

Inpassing omgeving
De woningen zoeken qua massa aansluiting bij de aanliggende vooroorlogse bebouwing, maar zijn in hun gevelindeling en detaillering duidelijk eigentijds. Het kavel is in het basisplan verdeeld in 7 stadswoningen van 154 m² verdeeld over 3,5 woonlaag, 5,4m breed met tuin en dakterras op de middag- en avondzon. De een karakteristieke hoekwoning van 220 m² heeft een met balkon en dakterras en een gezamenlijke fietsenberging. Het basisplan is vervolgens door de opdrachtgevers uitgebreid met extra verdiepingen, vides, balkons, erkers en bijzondere trappen.
Ook de 3,2m hoge begane grondverdieping is overgenomen uit de omgeving. Naast wonen biedt de extra hoge begane grondverdieping ook plaats voor een aantal werkruimtes, zoals een praktijkruimte op de hoek, een extra geïsoleerde geluids-studio en een kantoor aan huis.

Unieke ontwerpen binnen stramien
De interne indeling van de woningen is volledig op maat ontworpen per opdrachtgever. De begane grond in alle woningen heeft een extra hoog plafond van 3,2 meter. De kopers konden het basisplan aanpassen aan hun eigen woonwensen. Er zijn verschillende opties en extra’s waar kopers voor kunnen kiezen, zoals een vide, uitbouw, extra verdieping, balkon, erker of extra groot dakterras.

Ambacht van het metselwerk
De gevel bestaat uit een ritme van penanten en drie blindvensters per verdieping, waarbij de kopers zelf hebben gekozen welke daarvan worden voorzien van ramen, of gecombineerd worden tot een grote pui. Zowel de gevelstenen als de metselverband zijn op de wensen van de opdrachtgevers afgestemd, waarbij de onderlinge samenhang werd geregeld middels een paar eenvoudige spelregels. Binnen een helder stramien van penanten en vensters hadden opdrachtgevers de vrijheid om hun eigen gevelindeling te ontwerpen. Bijzondere metselverbanden en natuursteen details geven iedere woning een eigen karakter.

Buitenruimten en dakterrassen
Alle 8 de woningen hebben meerdere buitenruimten om de dilemma's van het smalle kavel te compenseren. De een heeft een riant zonnig dakterras, met uitzicht op de Koningshaven en de ander op de Nieuwe Maas. De dakterrassen zijn ontworpen als 5e gevel, waarbij iedere woning een individueel ontworpen indeling en dakterras-toegang heeft. De woningen hebben achtertuinen, diverse balkons en de extra grote hoekwoning heeft een ruim balkon met uitzicht op de Maas.

Naam van het gebouw

Helden van de Ruyter

Opdrachtgever

Vereniging van Opdrachtgevers ‘de Ruyter’

Architect

Bokkers van der Veen Architecten

Bouwer

van Omme & de Groot

Omschrijving

CPO-project op Noordereiland bevat 8 ruime woningen volgens een basisplan dat voor elke bewoner individueel is uitgebreid met extra verdiepingen, vides, balkons, erkers, bijzondere trappen en werkruimtes op de begane grond.

Terug naar 2018 Vorige 7 / 59 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 3620 weergaven

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Gerard van Beek

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC winnaar van de vakjuryprijs én de publieksprijs 2018!

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 19 december 2018 in de Burgerzaal van het stadhuis van Rotterdam.

Zowel bij de vakjury als bij het grote publiek kon Erasmus MC rekenen op grote waardering als een veelzijdig en geavanceerd project. ‘Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000 m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle academische zorg in Nederland wordt verleend, meer is dan een complexe puzzel. Het gebouw ademt in alle aspecten menselijkheid uit en reikt de hand naar Rotterdam.’

De vakjury bekroonde De Valkenier en Zwemcentrum Rotterdam beide met een eervolle vermelding.

De tweede en derde plaats van de publieksprijs gingen respectievelijk naar VMBO Melanchthon en Pakhuismeesteren.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2018 Op woensdag 19 december 2018 werd de Rotterdam Architectuurprijs 2018 uitgereikt. Het Erasmus MC sleepte zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht. De juryprijs Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle… lees meer >
juryrapport
Lijst
 1. Huis aan de Maas
 2. Putsebocht
 3. Patio Villa SE
 4. New York HerLofts
 5. Pakhuismeesteren
 6. Müllerhuis
 7. Helden van de Ruyter
 8. KAAPVAARDER
 9. Hudson's Bay Rotterdam
 10. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
 11. MM25
 12. Erasmus MC
 13. Woonhuis M+E
 14. Energieke woning Müllerpier
 15. Maxi House
 16. Huis F&M
 17. Zwemcentrum Rotterdam
 18. De Nieuwe Binnenweg
 19. Woonhuis Ates-Mobach
 20. Trainingscomplex Feyenoord 1908
 21. House 1
 22. Biobased Eco Kaswoning
 23. Sportcomplex Olympia
 24. Hogeschool Rotterdam Business School
 25. Transformatie Coolhaven 96-98
 26. City Hub
 27. Multifunctioneel gebouw Basis
 28. Blaak House
 29. Boston & Seattle
 30. WijkSportVoorziening Bonte Koe
 31. Woonhuis Dalmeijer
 32. De Hoek
 33. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
 34. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
 35. Prachtig Kralingen
 36. PatioHouse
 37. VMBO Melanchthon Rotterdam
 38. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
 39. De Lijnbaan
 40. Woonhuis K+R
 41. Belevenisboerderij Schieveen
 42. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
 43. Villa H
 44. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
 45. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
 46. Work Home - Play Home
 47. Calvin Klein Lijnbaan
 48. West 399
 49. Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier
vakjury 2018
Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018 Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018, is directeur van AMO, de denktank waarmee OMA het architectonische denken buiten de architectuur inzet op gebieden als design, technologie, media en kunst. Hij keerde in 2015 terug bij OMA. Hij had daar al gewerkt tussen 2003 en 2007 aan een reeks projecten… Lees meer > Eva Pfannes Eva Pfannes is directeur van OOZE Architects, Rotterdam. Ze studeerde aan de Stuttgart Art Academy en aan het Bartlett in London. Na te hebben gewerkt bij Zaha Hadid en Maxwan, richtte ze samen met Sylvain Hartenberg OOZE op in 2003.In processen van onderzoek en ontwerp combineert OOZE een verfijnd … Lees meer > Jacob Voorthuis Jacob Voorthuis doceert filosofie van de gebouwde omgeving aan de TU Eindhoven. Hij studeerde af als kunsthistoricus aan de Universiteit van Leiden in 1988 waar hij zich specialiseerde in kunsttheorie en esthetiek. In 1996 verdedigde hij zijn proefschrift waarin hij architectonisch ontwerp en de… Lees meer > Renske van der Stoep Renske van der Stoep startte in september 2018 het architectenbureau ROFFAA. Vanaf 1998 werkte ze bij MVRDV, Inbo, Ector Hoogstad en was Partner bij KCAP Architects&Planners. Met ROFFAA ontwerpt ze betekenisvolle architectuur die een positieve spin-off heeft op haar gebruikers en context.… Lees meer > Bart Schoonderbeek Bart Schoonderbeek is eigenaar en algemeen directeur van ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch. Hij woont samen met zijn vriendin en vijf kinderen in Arnhem, waar met Industriepark Kleefse Waard het grootste project van Schipper Bosch is gevestigd. Hij is opgeleid als architect aan de beroemde… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger