Villa H
Villa Hupkes; Een loft in het landschap
Villa Hupkes laat zien dat een villa niet groot hoeft te zijn. Uitgangspunt in dit ontwerp is een ‘tailor-made’ architectuur, die een open relatie met het landschap aangaat.
De villa kan worden gezien als een loft in het landschap. Het horizontaal ontwerp gaat uit van een open vloerplan met één belangrijk verticaal element: de combinatie van twee zichtbetonnen wanden met daartussen handgemaakte eiken traptreden. De trap verbindt het sous-terrain, de beletage en het dakterras met elkaar. De overstekken van dak en vloer benadrukken de horizontaliteit en creëren een afstand tot de openbare straat, zonder de openheid naar het landschap te verliezen. Ook de combinatie van het aantal gesloten delen in de gevel met de verschuifbare houten brise-soleils bieden de nodige privacy.
Het concept gaat uit van ‘echte’ materialen, een ‘tailor-made’ architectuur en het creëren van prettige plekken: een woonkamer met aangrenzend terras dat uitkijkt over het landschap, een haard die zowel de woonkamer als de eetkamer verwarmt, een badkamer zonder wanden en een garage met de kwaliteiten van een atelier.
De subtiliteit van de architectuur is ook terug te vinden in het interieur. De betrokkenheid van de architecten bij het interieurontwerp heeft ertoe geleid dat de villa als geheel dezelfde taal spreekt.
Het bouwproces is uiteraard een niet onbelangrijk onderdeel van het tot stand komen van de villa. Bijzonder hierbij is dat de opdrachtgever een achtergrond in bouwkunde heeft en zelf het bouwtoezicht heeft geleid. Zijn dagelijkse aanwezigheid op de bouwplaats heeft geleid tot een hoge mate van precisie van de vaklieden. Het is evident dat architectuur valt of staat met de kundigheid en precisie van de timmermannen en andere ambachtslieden.
De architectuur maakt gebruik van ‘echte’ materialen. 80% van de constructie bestaat uit gegoten beton. Het grootste deel daarvan is zichtbeton. De gevel is afgewerkt met Belgisch hardsteen. Dit materiaal vergrijst op een natuurlijke manier, waardoor de kleur na verloop van tijd die van het beton benadert. De zichtbare fossielen en de duurzaamheid van het materiaal geven de omhulling net iets meer allure. De houten kozijnen en brise-soleils zorgen voor de nodige warmte als tegenhanger van het koude steen en beton. Die warmte is vanaf het begin een belangrijk uitgangspunt geweest in het ontwerp.
De locatie van de villa in het landschap direct achter de duinen van Hoek van Holland geeft de architectuur een bijzonder karakter. De naastgelegen woning aan kleinzand 3 is gerealiseerd door dezelfde architect, waardoor de twee villa’s een ensemble in het landschap vormen. Ze versterken elkaar en creëren een bijzondere plek. De tuinen vloeien natuurlijk in elkaar over, waardoor er bij beiden kan worden gesproken van een villa in het landschap. In het geval van Villa Hupkes, spreken we over ‘een loft in het landschap’.
Naam van het gebouw
Villa H
Opdrachtgever
privé
Architect
BERGKLEIN
Bouwer
Zwarts bouwbedrijf BV
Omschrijving
Deze villa achter de duinen, een loft in het landschap, heeft een horizontale opzet met open vloerplan waarin de eiken trap tussen twee betonnen wanden de niveaus verbindt.