JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Villa H

Villa Hupkes; Een loft in het landschap

Villa Hupkes laat zien dat een villa niet groot hoeft te zijn. Uitgangspunt in dit ontwerp is een ‘tailor-made’ architectuur, die een open relatie met het landschap aangaat.

De villa kan worden gezien als een loft in het landschap. Het horizontaal ontwerp gaat uit van een open vloerplan met één belangrijk verticaal element: de combinatie van twee zichtbetonnen wanden met daartussen handgemaakte eiken traptreden. De trap verbindt het sous-terrain, de beletage en het dakterras met elkaar. De overstekken van dak en vloer benadrukken de horizontaliteit en creëren een afstand tot de openbare straat, zonder de openheid naar het landschap te verliezen. Ook de combinatie van het aantal gesloten delen in de gevel met de verschuifbare houten brise-soleils bieden de nodige privacy.
Het concept gaat uit van ‘echte’ materialen, een ‘tailor-made’ architectuur en het creëren van prettige plekken: een woonkamer met aangrenzend terras dat uitkijkt over het landschap, een haard die zowel de woonkamer als de eetkamer verwarmt, een badkamer zonder wanden en een garage met de kwaliteiten van een atelier.

De subtiliteit van de architectuur is ook terug te vinden in het interieur. De betrokkenheid van de architecten bij het interieurontwerp heeft ertoe geleid dat de villa als geheel dezelfde taal spreekt.

Het bouwproces is uiteraard een niet onbelangrijk onderdeel van het tot stand komen van de villa. Bijzonder hierbij is dat de opdrachtgever een achtergrond in bouwkunde heeft en zelf het bouwtoezicht heeft geleid. Zijn dagelijkse aanwezigheid op de bouwplaats heeft geleid tot een hoge mate van precisie van de vaklieden. Het is evident dat architectuur valt of staat met de kundigheid en precisie van de timmermannen en andere ambachtslieden.

De architectuur maakt gebruik van ‘echte’ materialen. 80% van de constructie bestaat uit gegoten beton. Het grootste deel daarvan is zichtbeton. De gevel is afgewerkt met Belgisch hardsteen. Dit materiaal vergrijst op een natuurlijke manier, waardoor de kleur na verloop van tijd die van het beton benadert. De zichtbare fossielen en de duurzaamheid van het materiaal geven de omhulling net iets meer allure. De houten kozijnen en brise-soleils zorgen voor de nodige warmte als tegenhanger van het koude steen en beton. Die warmte is vanaf het begin een belangrijk uitgangspunt geweest in het ontwerp.

De locatie van de villa in het landschap direct achter de duinen van Hoek van Holland geeft de architectuur een bijzonder karakter. De naastgelegen woning aan kleinzand 3 is gerealiseerd door dezelfde architect, waardoor de twee villa’s een ensemble in het landschap vormen. Ze versterken elkaar en creëren een bijzondere plek. De tuinen vloeien natuurlijk in elkaar over, waardoor er bij beiden kan worden gesproken van een villa in het landschap. In het geval van Villa Hupkes, spreken we over ‘een loft in het landschap’.

Naam van het gebouw

Villa H

Opdrachtgever

privé

Architect

BERGKLEIN

Bouwer

Zwarts bouwbedrijf BV

Omschrijving

Deze villa achter de duinen, een loft in het landschap, heeft een horizontale opzet met open vloerplan waarin de eiken trap tussen twee betonnen wanden de niveaus verbindt.

Terug naar 2018 Vorige 47 / 59 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 3806 weergaven

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Gerard van Beek

Erasmus MC winnaar van de vakjuryprijs én de publieksprijs 2018!

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 19 december 2018 in de Burgerzaal van het stadhuis van Rotterdam.

Zowel bij de vakjury als bij het grote publiek kon Erasmus MC rekenen op grote waardering als een veelzijdig en geavanceerd project. ‘Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000 m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle academische zorg in Nederland wordt verleend, meer is dan een complexe puzzel. Het gebouw ademt in alle aspecten menselijkheid uit en reikt de hand naar Rotterdam.’

De vakjury bekroonde De Valkenier en Zwemcentrum Rotterdam beide met een eervolle vermelding.

De tweede en derde plaats van de publieksprijs gingen respectievelijk naar VMBO Melanchthon en Pakhuismeesteren.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2018 Op woensdag 19 december 2018 werd de Rotterdam Architectuurprijs 2018 uitgereikt. Het Erasmus MC sleepte zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht. De juryprijs Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle… lees meer >
juryrapport
Lijst
  1. Huis aan de Maas
  2. Putsebocht
  3. Patio Villa SE
  4. New York HerLofts
  5. Pakhuismeesteren
  6. Müllerhuis
  7. Helden van de Ruyter
  8. KAAPVAARDER
  9. Hudson's Bay Rotterdam
  10. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
  11. MM25
  12. Erasmus MC
  13. Woonhuis M+E
  14. Energieke woning Müllerpier
  15. Maxi House
  16. Huis F&M
  17. Zwemcentrum Rotterdam
  18. De Nieuwe Binnenweg
  19. Woonhuis Ates-Mobach
  20. Trainingscomplex Feyenoord 1908
  21. House 1
  22. Biobased Eco Kaswoning
  23. Sportcomplex Olympia
  24. Hogeschool Rotterdam Business School
  25. Transformatie Coolhaven 96-98
  26. City Hub
  27. Multifunctioneel gebouw Basis
  28. Blaak House
  29. Boston & Seattle
  30. WijkSportVoorziening Bonte Koe
  31. Woonhuis Dalmeijer
  32. De Hoek
  33. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
  34. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
  35. Prachtig Kralingen
  36. PatioHouse
  37. VMBO Melanchthon Rotterdam
  38. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
  39. De Lijnbaan
  40. Woonhuis K+R
  41. Belevenisboerderij Schieveen
  42. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
  43. Villa H
  44. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
  45. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
  46. Work Home - Play Home
  47. Calvin Klein Lijnbaan
  48. West 399
  49. Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier
vakjury 2018
Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018 Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018, is directeur van AMO, de denktank waarmee OMA het architectonische denken buiten de architectuur inzet op gebieden als design, technologie, media en kunst. Hij keerde in 2015 terug bij OMA. Hij had daar al gewerkt tussen 2003 en 2007 aan een reeks projecten… Lees meer > Eva Pfannes Eva Pfannes is directeur van OOZE Architects, Rotterdam. Ze studeerde aan de Stuttgart Art Academy en aan het Bartlett in London. Na te hebben gewerkt bij Zaha Hadid en Maxwan, richtte ze samen met Sylvain Hartenberg OOZE op in 2003.In processen van onderzoek en ontwerp combineert OOZE een verfijnd … Lees meer > Jacob Voorthuis Jacob Voorthuis doceert filosofie van de gebouwde omgeving aan de TU Eindhoven. Hij studeerde af als kunsthistoricus aan de Universiteit van Leiden in 1988 waar hij zich specialiseerde in kunsttheorie en esthetiek. In 1996 verdedigde hij zijn proefschrift waarin hij architectonisch ontwerp en de… Lees meer > Renske van der Stoep Renske van der Stoep startte in september 2018 het architectenbureau ROFFAA. Vanaf 1998 werkte ze bij MVRDV, Inbo, Ector Hoogstad en was Partner bij KCAP Architects&Planners. Met ROFFAA ontwerpt ze betekenisvolle architectuur die een positieve spin-off heeft op haar gebruikers en context.… Lees meer > Bart Schoonderbeek Bart Schoonderbeek is eigenaar en algemeen directeur van ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch. Hij woont samen met zijn vriendin en vijf kinderen in Arnhem, waar met Industriepark Kleefse Waard het grootste project van Schipper Bosch is gevestigd. Hij is opgeleid als architect aan de beroemde… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger