JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Blaak House

Renovatie van een wederopbouwmonument tot hedendaagse kantooromgeving met statuur. Om vakmanschap kan men niet heen; de toepassing van rijke materialen en nieuw ontworpen ornamenten door V8 architects geven het gebouw een eigentijdse grandeur, terwijl historische details zijn hersteld. Het op waarde schatten van gebouwonderdelen en ze adequaat hergebruiken geeft het monument én de stad van de wederopbouw, een nieuwe impuls.

Het in 1950 gerealiseerde Blaakhouse is van origine het gebouw van de Nederlandsche Handelsmaatschappij, ontworpen door Kees Elffers. Ooit op de lijst voor sloop is het gebouw sinds 2010 een Rijksmonument en verdiende het om gerenoveerd en zijn verborgen grandeur weer in volle glorie aan gebruikers en de stad te laten zien.

Het gebouw wordt gekenmerkt door een bijzondere bakstenen gevel en een prachtige natuurstenen entree. Bij bouwkundige ingrepen in de jaren 90 is ruimte toegevoegd, maar heeft het gebouw tegelijkertijd veel aan oorspronkelijke kwaliteit ingeboet. Voor opdrachtgever Real I.S. brengt V8 architects de monumentale kwaliteit weer tot uitdrukking en voegt er tegelijkertijd hedendaags comfort en flexibiliteit toe.

In het ontwerp zijn de gevels en de monumentale ruimten intact gelaten. De begane grond met haar uitgesproken materialisering wordt door het gedeeltelijk verwijderen van de eerste verdieping weer verbonden met het atrium. Dat is, verrassend genoeg, volledig bekleed met textiel. Een nieuw ornament met een praktische werking. De reflectie van de nieuwe glazen binnengevel op de bovenste verdiepingen laat licht maximaal naar binnen treden en maakt het atriumdak dat in de jaren negentig is toegevoegd, tot een sprankelend element.

Nieuwe openingen in de atriumgevel nemen naar beneden steeds in omvang toe om zoveel mogelijk daglicht toe te laten. Samen met de regelbare pixelverlichting aan de atriumgevel zorgen ze voor een gevarieerde beleving van de ruimte. Nieuw ontworpen koven aan de buitengevels op de verdiepingen sluiten aan op de oorspronkelijke architectuur en maken dat zichtlijnen en daglicht weer vrij spel hebben.

Naam van het gebouw

Blaak House

Opdrachtgever

Real I.S., Munchen

Architect

V8 architects

Bouwer

Van Omme & de Groot

Omschrijving

De grandeur van dit deftige bankgebouw uit de Wederopbouw keert terug met een grootschalige transformatie die oorspronkelijke kwaliteiten en kenmerken de ruimte geeft en nieuwe toevoegt.

Terug naar 2018 Vorige 31 / 59 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 10646 weergaven

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Gerard van Beek

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC winnaar van de vakjuryprijs én de publieksprijs 2018!

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 19 december 2018 in de Burgerzaal van het stadhuis van Rotterdam.

Zowel bij de vakjury als bij het grote publiek kon Erasmus MC rekenen op grote waardering als een veelzijdig en geavanceerd project. ‘Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000 m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle academische zorg in Nederland wordt verleend, meer is dan een complexe puzzel. Het gebouw ademt in alle aspecten menselijkheid uit en reikt de hand naar Rotterdam.’

De vakjury bekroonde De Valkenier en Zwemcentrum Rotterdam beide met een eervolle vermelding.

De tweede en derde plaats van de publieksprijs gingen respectievelijk naar VMBO Melanchthon en Pakhuismeesteren.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2018 Op woensdag 19 december 2018 werd de Rotterdam Architectuurprijs 2018 uitgereikt. Het Erasmus MC sleepte zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht. De juryprijs Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle… lees meer >
juryrapport
Lijst
  1. Huis aan de Maas
  2. Putsebocht
  3. Patio Villa SE
  4. New York HerLofts
  5. Pakhuismeesteren
  6. Müllerhuis
  7. Helden van de Ruyter
  8. KAAPVAARDER
  9. Hudson's Bay Rotterdam
  10. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
  11. MM25
  12. Erasmus MC
  13. Woonhuis M+E
  14. Energieke woning Müllerpier
  15. Maxi House
  16. Huis F&M
  17. Zwemcentrum Rotterdam
  18. De Nieuwe Binnenweg
  19. Woonhuis Ates-Mobach
  20. Trainingscomplex Feyenoord 1908
  21. House 1
  22. Biobased Eco Kaswoning
  23. Sportcomplex Olympia
  24. Hogeschool Rotterdam Business School
  25. Transformatie Coolhaven 96-98
  26. City Hub
  27. Multifunctioneel gebouw Basis
  28. Blaak House
  29. Boston & Seattle
  30. WijkSportVoorziening Bonte Koe
  31. Woonhuis Dalmeijer
  32. De Hoek
  33. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
  34. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
  35. Prachtig Kralingen
  36. PatioHouse
  37. VMBO Melanchthon Rotterdam
  38. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
  39. De Lijnbaan
  40. Woonhuis K+R
  41. Belevenisboerderij Schieveen
  42. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
  43. Villa H
  44. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
  45. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
  46. Work Home - Play Home
  47. Calvin Klein Lijnbaan
  48. West 399
  49. Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier
vakjury 2018
Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018 Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018, is directeur van AMO, de denktank waarmee OMA het architectonische denken buiten de architectuur inzet op gebieden als design, technologie, media en kunst. Hij keerde in 2015 terug bij OMA. Hij had daar al gewerkt tussen 2003 en 2007 aan een reeks projecten… Lees meer > Eva Pfannes Eva Pfannes is directeur van OOZE Architects, Rotterdam. Ze studeerde aan de Stuttgart Art Academy en aan het Bartlett in London. Na te hebben gewerkt bij Zaha Hadid en Maxwan, richtte ze samen met Sylvain Hartenberg OOZE op in 2003.In processen van onderzoek en ontwerp combineert OOZE een verfijnd … Lees meer > Jacob Voorthuis Jacob Voorthuis doceert filosofie van de gebouwde omgeving aan de TU Eindhoven. Hij studeerde af als kunsthistoricus aan de Universiteit van Leiden in 1988 waar hij zich specialiseerde in kunsttheorie en esthetiek. In 1996 verdedigde hij zijn proefschrift waarin hij architectonisch ontwerp en de… Lees meer > Renske van der Stoep Renske van der Stoep startte in september 2018 het architectenbureau ROFFAA. Vanaf 1998 werkte ze bij MVRDV, Inbo, Ector Hoogstad en was Partner bij KCAP Architects&Planners. Met ROFFAA ontwerpt ze betekenisvolle architectuur die een positieve spin-off heeft op haar gebruikers en context.… Lees meer > Bart Schoonderbeek Bart Schoonderbeek is eigenaar en algemeen directeur van ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch. Hij woont samen met zijn vriendin en vijf kinderen in Arnhem, waar met Industriepark Kleefse Waard het grootste project van Schipper Bosch is gevestigd. Hij is opgeleid als architect aan de beroemde… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger