JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Hudson's Bay Rotterdam

Het voormalige warenhuis van V&D is intern en extern getransformeerd naar een hedendaags winkelmekka met een transparante en uitnodigende uitstraling.
De openheid, het contact tussen binnen en buiten, de frisse inrichting; het zijn allemaal basisprincipes waarmee elke Hudson’s Bay is vormgegeven en ingericht.

Het pand van Hudson’s Bay in Rotterdam is gelegen op een markante hoek, zeker komende vanuit het verlaagde Beursplein is het een markante verschijningsvorm.
De aanpassingen aan de gevel zijn beperkt geweest, maar hebben wel een grote impact.
De witte huisstijl die HBC hanteert, is bij deze revitalisatie doorgezet in de gevelbekleding die uit verticale witte natuurstenen gevelpanelen bestaat.

Doordat de gevel, die nu met witte natuursteen bekleed is, niet meer met zijn ‘benen’ op de grond staat, zoals dat voorheen met de grijze gevelpanelen wel het geval was, ontstaat een luchtig volume dat boven het maaiveld ‘zweeft’ en daarmee de bezoekers op maaiveldniveau als het ware naar binnen zuigt. De begane grond is zo transparant mogelijk gemaakt om buiten en binnen in elkaar te laten overgaan.
Hiermee wordt duidelijk teruggegrepen naar de historische opbouw, waarbij ook al sprake was van een separate horizontale geleding die gekenmerkt werd door een transparante plint – massa – top.

De inrichting van weleer staat in groot contrast met de frisse aanblik die het interieur nu biedt.
Een consequent doorgevoerd inrichtingsconcept met o.a. nieuwe vloerafwerkingen en moderne vaste inrichtingen is geheel afgestemd op de hedendaagse klant.
De verlaagde systeemplafonds zijn verwijderd ten gunste van het verkrijgen van meer vrije hoogte, waarbij soms de installaties en dekvloer zichtbaar zijn en soms plafondeilanden zijn gecreëerd om zones te markeren.
De inrichting is uitgevoerd met hoogwaardige en kwalitatieve materialen die met aandacht zijn ontworpen. Alle verdiepingen hebben een ware metamorfose ondergaan, met behoud van de centrale vide die alle verdiepingen met elkaar verbindt. Dit wordt versterkt door de grote lichtkoepel in het dak die een grote hoeveelheid daglicht binnenbrengt en de kwaliteit van het winkelen positief beïnvloed.

Naam van het gebouw

Hudson's Bay Rotterdam

Opdrachtgever

Hudson's Bay

Architect

CallisonRTKL - Arcadis

Bouwer

MVRO

Omschrijving

Het voormalige warenhuis van V&D is intern en extern getransformeerd en kreeg een transparante en uitnodigend karakter met een internationale uitstraling. 

Terug naar 2018 Vorige 10 / 59 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 5586 weergaven

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Gerard van Beek

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC winnaar van de vakjuryprijs én de publieksprijs 2018!

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 19 december 2018 in de Burgerzaal van het stadhuis van Rotterdam.

Zowel bij de vakjury als bij het grote publiek kon Erasmus MC rekenen op grote waardering als een veelzijdig en geavanceerd project. ‘Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000 m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle academische zorg in Nederland wordt verleend, meer is dan een complexe puzzel. Het gebouw ademt in alle aspecten menselijkheid uit en reikt de hand naar Rotterdam.’

De vakjury bekroonde De Valkenier en Zwemcentrum Rotterdam beide met een eervolle vermelding.

De tweede en derde plaats van de publieksprijs gingen respectievelijk naar VMBO Melanchthon en Pakhuismeesteren.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2018 Op woensdag 19 december 2018 werd de Rotterdam Architectuurprijs 2018 uitgereikt. Het Erasmus MC sleepte zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht. De juryprijs Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle… lees meer >
juryrapport
Lijst
 1. Huis aan de Maas
 2. Putsebocht
 3. Patio Villa SE
 4. New York HerLofts
 5. Pakhuismeesteren
 6. Müllerhuis
 7. Helden van de Ruyter
 8. KAAPVAARDER
 9. Hudson's Bay Rotterdam
 10. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
 11. MM25
 12. Erasmus MC
 13. Woonhuis M+E
 14. Energieke woning Müllerpier
 15. Maxi House
 16. Huis F&M
 17. Zwemcentrum Rotterdam
 18. De Nieuwe Binnenweg
 19. Woonhuis Ates-Mobach
 20. Trainingscomplex Feyenoord 1908
 21. House 1
 22. Biobased Eco Kaswoning
 23. Sportcomplex Olympia
 24. Hogeschool Rotterdam Business School
 25. Transformatie Coolhaven 96-98
 26. City Hub
 27. Multifunctioneel gebouw Basis
 28. Blaak House
 29. Boston & Seattle
 30. WijkSportVoorziening Bonte Koe
 31. Woonhuis Dalmeijer
 32. De Hoek
 33. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
 34. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
 35. Prachtig Kralingen
 36. PatioHouse
 37. VMBO Melanchthon Rotterdam
 38. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
 39. De Lijnbaan
 40. Woonhuis K+R
 41. Belevenisboerderij Schieveen
 42. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
 43. Villa H
 44. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
 45. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
 46. Work Home - Play Home
 47. Calvin Klein Lijnbaan
 48. West 399
 49. Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier
vakjury 2018
Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018 Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018, is directeur van AMO, de denktank waarmee OMA het architectonische denken buiten de architectuur inzet op gebieden als design, technologie, media en kunst. Hij keerde in 2015 terug bij OMA. Hij had daar al gewerkt tussen 2003 en 2007 aan een reeks projecten… Lees meer > Eva Pfannes Eva Pfannes is directeur van OOZE Architects, Rotterdam. Ze studeerde aan de Stuttgart Art Academy en aan het Bartlett in London. Na te hebben gewerkt bij Zaha Hadid en Maxwan, richtte ze samen met Sylvain Hartenberg OOZE op in 2003.In processen van onderzoek en ontwerp combineert OOZE een verfijnd … Lees meer > Jacob Voorthuis Jacob Voorthuis doceert filosofie van de gebouwde omgeving aan de TU Eindhoven. Hij studeerde af als kunsthistoricus aan de Universiteit van Leiden in 1988 waar hij zich specialiseerde in kunsttheorie en esthetiek. In 1996 verdedigde hij zijn proefschrift waarin hij architectonisch ontwerp en de… Lees meer > Renske van der Stoep Renske van der Stoep startte in september 2018 het architectenbureau ROFFAA. Vanaf 1998 werkte ze bij MVRDV, Inbo, Ector Hoogstad en was Partner bij KCAP Architects&Planners. Met ROFFAA ontwerpt ze betekenisvolle architectuur die een positieve spin-off heeft op haar gebruikers en context.… Lees meer > Bart Schoonderbeek Bart Schoonderbeek is eigenaar en algemeen directeur van ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch. Hij woont samen met zijn vriendin en vijf kinderen in Arnhem, waar met Industriepark Kleefse Waard het grootste project van Schipper Bosch is gevestigd. Hij is opgeleid als architect aan de beroemde… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger