JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

De Hoek

Oude Binnenweg, Mauritsweg en Jacobistraat.

Hoogniveau Renovatie van een stadsblok waarin:  
22 panden, deels beschermd stadsgezicht
10 panden funderingsherstel
3 rijksmonumenten en 3 gemeentelijke monumenten
16 winkels
52 woningen  

Het stadsblok aan de Oude Binnenweg tussen Mauritsstraat en Jacobistraat is gebouwd eind 19de eeuw. 30 Jaar later werd de begane grond van de meeste panden verbouwd tot winkels. Dit gedeelte van de Oude Binnenweg overleefde het bombardement en in de naoorlogse jaren werden de winkelpuien aangepast aan wat destijds gangbaar was. Het merendeel van de oorspronkelijke, soms Art Nouveau winkelpuien, is toen of gesloopt of vervangen door ‘modernere’ invullingen.

De laatste decennia raakte het stadsblok meer in verval; de verhuur van winkels liep terug en de woningen waren zowel binnen als buiten aan een stevige opknapbeurt toe. Tevens bleek bij een groot deel van de panden de fundering hersteld te moeten worden. Woonstad besluit tot een integrale ingreep waarbij:
- De meeste woningen intern zijn gerenoveerd waardoor een nieuwe differentiatie is ontstaan,
- De gevels en de daken zijn vernieuwd en geïsoleerd,
- Funderingsherstel op 10 locaties heeft plaatsgevonden,
- De winkels zijn vernieuwd en uitgebreid en -puien opgeknapt of geheel vervangen,
- De monumentale panden zowel intern als extern zijn gerenoveerd en de gevels in de oorspronkelijke staat en kleurstelling zijn gebracht.

De winkels zijn in overleg met de gebruikers pand voor pand aangepakt waarbij steeds de fundering per pand is hersteld. Omdat de bewoners de keuze werd geboden om te blijven wonen, tijdelijk uit te verhuizen of terug te keren naar de eigen of een andere woning vond de ingreep van de woningen per bouwdeel of portiek plaats. Al met al een omvangrijke en tijdrovende operatie. De gevels van de woningen zijn in het oorspronkelijke uiterlijk teruggebracht. Bij de nieuwe winkelpuien is gekozen deze het karakter te geven van de vooroorlogse situatie en daar waar mogelijk de originele situatie terug te brengen. Als voorbeeld het pand Oude Binnenweg 129. Hier bleek, na sloop van de later aangebrachte zwart glazen beplating, een deel van de Art Nouveau gevel inclusief tegeltableau nog te bestaan. Op basis van een tekening uit het gemeentearchief is de winkelpui uit 1910 gereconstrueerd en de gevel hersteld. De nieuwe huurder past perfect onder het ‘Boter-Kaas-Eieren’ van het tegeltableau boven de pui.

Het resultaat is de herleving van dit deel van de Oude Binnenweg. De bouw- en woonkwaliteit op is op een hedendaags peil gebracht; het aanzicht van de straat is sterk verbeterd en de aantrekkelijkheid van de winkels is voor zowel winkeliers als publiek sterk vergroot. Daarmee heeft de integrale aanpak van een heel stadsblok gemaakt dat dit deel van de Oude Binnenweg weer een aantrekkelijk en bruisend onderdeel is geworden van de binnenstad van Rotterdam.

Naam van het gebouw

De Hoek

Opdrachtgever

Woonstad Rotterdam

Architect

Marge architecten

Bouwer

Musters

Omschrijving

Negentiende-eeuws woonblok met winkels dat bij het bombardement behouden bleef, is bouwkundig gerenoveerd met aandacht voor unieke historische kwaliteiten en uitstraling.

Terug naar 2018 Vorige 36 / 59 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 2512 weergaven

Erasmus MC

Gerard van Beek

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC winnaar van de vakjuryprijs én de publieksprijs 2018!

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 19 december 2018 in de Burgerzaal van het stadhuis van Rotterdam.

Zowel bij de vakjury als bij het grote publiek kon Erasmus MC rekenen op grote waardering als een veelzijdig en geavanceerd project. ‘Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000 m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle academische zorg in Nederland wordt verleend, meer is dan een complexe puzzel. Het gebouw ademt in alle aspecten menselijkheid uit en reikt de hand naar Rotterdam.’

De vakjury bekroonde De Valkenier en Zwemcentrum Rotterdam beide met een eervolle vermelding.

De tweede en derde plaats van de publieksprijs gingen respectievelijk naar VMBO Melanchthon en Pakhuismeesteren.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2018 Op woensdag 19 december 2018 werd de Rotterdam Architectuurprijs 2018 uitgereikt. Het Erasmus MC sleepte zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht. De juryprijs Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle… lees meer >
juryrapport
Lijst
 1. Huis aan de Maas
 2. Putsebocht
 3. Patio Villa SE
 4. New York HerLofts
 5. Pakhuismeesteren
 6. Müllerhuis
 7. Helden van de Ruyter
 8. KAAPVAARDER
 9. Hudson's Bay Rotterdam
 10. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
 11. MM25
 12. Erasmus MC
 13. Woonhuis M+E
 14. Energieke woning Müllerpier
 15. Maxi House
 16. Huis F&M
 17. Zwemcentrum Rotterdam
 18. De Nieuwe Binnenweg
 19. Woonhuis Ates-Mobach
 20. Trainingscomplex Feyenoord 1908
 21. House 1
 22. Biobased Eco Kaswoning
 23. Sportcomplex Olympia
 24. Hogeschool Rotterdam Business School
 25. Transformatie Coolhaven 96-98
 26. City Hub
 27. Multifunctioneel gebouw Basis
 28. Blaak House
 29. Boston & Seattle
 30. WijkSportVoorziening Bonte Koe
 31. Woonhuis Dalmeijer
 32. De Hoek
 33. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
 34. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
 35. Prachtig Kralingen
 36. PatioHouse
 37. VMBO Melanchthon Rotterdam
 38. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
 39. De Lijnbaan
 40. Woonhuis K+R
 41. Belevenisboerderij Schieveen
 42. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
 43. Villa H
 44. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
 45. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
 46. Work Home - Play Home
 47. Calvin Klein Lijnbaan
 48. West 399
 49. Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier
vakjury 2018
Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018 Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018, is directeur van AMO, de denktank waarmee OMA het architectonische denken buiten de architectuur inzet op gebieden als design, technologie, media en kunst. Hij keerde in 2015 terug bij OMA. Hij had daar al gewerkt tussen 2003 en 2007 aan een reeks projecten… Lees meer > Eva Pfannes Eva Pfannes is directeur van OOZE Architects, Rotterdam. Ze studeerde aan de Stuttgart Art Academy en aan het Bartlett in London. Na te hebben gewerkt bij Zaha Hadid en Maxwan, richtte ze samen met Sylvain Hartenberg OOZE op in 2003.In processen van onderzoek en ontwerp combineert OOZE een verfijnd … Lees meer > Jacob Voorthuis Jacob Voorthuis doceert filosofie van de gebouwde omgeving aan de TU Eindhoven. Hij studeerde af als kunsthistoricus aan de Universiteit van Leiden in 1988 waar hij zich specialiseerde in kunsttheorie en esthetiek. In 1996 verdedigde hij zijn proefschrift waarin hij architectonisch ontwerp en de… Lees meer > Renske van der Stoep Renske van der Stoep startte in september 2018 het architectenbureau ROFFAA. Vanaf 1998 werkte ze bij MVRDV, Inbo, Ector Hoogstad en was Partner bij KCAP Architects&Planners. Met ROFFAA ontwerpt ze betekenisvolle architectuur die een positieve spin-off heeft op haar gebruikers en context.… Lees meer > Bart Schoonderbeek Bart Schoonderbeek is eigenaar en algemeen directeur van ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch. Hij woont samen met zijn vriendin en vijf kinderen in Arnhem, waar met Industriepark Kleefse Waard het grootste project van Schipper Bosch is gevestigd. Hij is opgeleid als architect aan de beroemde… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger