JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

West 399

Op de Westzeedijk 399 stond een verwaarloosd kantoorgebouw. Toen architectenbureau Powerhouse Company het pand als antikraak huurder betrok, zag oprichter Nanne de Ru de potentie. Hij nam het initiatief om het pand te transformeren tot een mix van wonen van werken, met 20 appartementen en een kantoorverdieping: West399. Het gebouw wordt inmiddels bewoond door een mix van jonge starters, gezinnen en koppels.
 
Het oorspronkelijke gebouw West399 is ontworpen in 1965 door de Rotterdamse architect J.W.C. Boks, bekend van onder meer het Bouwcentrum aan het Kruisplein, als het kantoor voor de centrale arbeidsvoorziening van de Scheepsvaartvereeniging-Zuid. Vanaf de jaren ‘80 nam de Reklassering Nederland het pand over. Zij voerde drastische ingegrepen uit op de verschijning van het gebouw door een grootschalige verbouwing waarbij kenmerkende eigenschappen en details van het gebouw zijn aangetast en verdwenen. 
 
In 2002 bleek het gebouw niet meer bruikbaar voor de Reclassering en werd het na vele jaren leegstand antikraak verhuurd. Powerhouse Company betrok een deel van die kantoorruimte en raakte geïnspireerd door het modernistische karakter en de ruimtelijke potentie van het gebouw. In 2014 kreeg oprichter Nanne de Ru de mogelijkheid om het kantoorgebouw aan te kopen samen met projectontwikkelaar Being Development. Zo konden zij het transformeren tot 20 appartementen en een kantoorruimte.
 
Voor de transformatie is Powerhouse Company op zoek gegaan naar de originele details en materialisering. Het gehele gebouw is ontdaan van toevoegingen uit de jaren ’80 en ’90. Zo zijn de zonweringen verwijderd en de strookramen gerenoveerd en voorzien van nieuw isolatieglas en te openen delen. Ook zijn er balkons toegevoegd, uitgevoerd met zorgvuldig gedetailleerde stalen hekwerken die aansluiten bij de detaillering van de strookramen. Verder is de gevel gereinigd met extra zorg voor behoud van het bestaande patina van de verschillende materialen. 
 
Naast het exterieur is ook het interieur van West399 volledig getransformeerd. Tijdens het strippen zijn de kenmerkende details van het gebouw opnieuw tevoorschijn gekomen. Denk aan het in situ beton van de hoge plafonds van ca. 3,5m., de kolommen, de strookramen met onder- en bovenlichten en de trappenhuizen met leisteen en travertin en massieve hardhouten handleuning. Het zijn allemaal elementen die zo mooi zijn ontworpen door de J.W.C. Boks en nu weer de basis vormen voor het toekomstig gebruik. 
 
Verder is er gekozen voor een extra hoge en geïsoleerde zwevende dekvloer die het verslepen van riolering en ander leidingwerk mogelijk maakt over veel grotere afstanden dan normaal. De elektrische installatie in elke woning is opgenomen in diezelfde vloer en de geïsoleerde voorzetwanden. Door deze ingrepen konden de betonplafonds zoveel mogelijk vrij worden gemaakt van leidingwerk. Nieuw zijn de buitenruimtes. De grotere appartementen hebben een buitenruimte in de vorm van een loggia, balkon of terras. Op de groene binnenplaats bevinden zich individuele parkeerplekken voor elk appartement.
Voor de transformatie tot wonen en werken is een van de twee split-level kernen volledig uitgebroken en op vloerniveau opnieuw opgebouwd. Hierdoor is er een zeer grote diversiteit van woningen ontstaan met verschillende oppervlakten op elke verdieping, variërend van ca. 45 m2 tot 300 m2. Op het dak is een bijzonder penthouse met een daktuin ontworpen door architect Nanne de Ru.
 
Ook aan de entree aan de Westzeedijk is meer glans gegeven door deze te voorzien van natuursteen op de trappen en wand, gelijk aan het natuursteen van de trappenhuizen in het interieur, leisteen en travertin. Door het aanbrengen van nieuwe verlichting en het W399-sign is er nu levendigheid en herkenbaarheid aan de straatzijde ontstaan. 
 

Naam van het gebouw

West 399

Opdrachtgever

399WEST BV (Samenwerking tussen Being Devopment BV en Powerhouse Company BV)

Architect

Powerhouse Company

Bouwer

Waaijer

Omschrijving

Kwaliteiten van een verwaarloosd kantoorgebouw ut 1965 werden blootgelegd bij deze renovatie tot woonwerkcomplex met kantoorvloer en 20 appartementen voorzien van nieuwe buitenruimte.

Terug naar 2018 Vorige 52 / 59 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 4903 weergaven

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Gerard van Beek

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC winnaar van de vakjuryprijs én de publieksprijs 2018!

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 19 december 2018 in de Burgerzaal van het stadhuis van Rotterdam.

Zowel bij de vakjury als bij het grote publiek kon Erasmus MC rekenen op grote waardering als een veelzijdig en geavanceerd project. ‘Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000 m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle academische zorg in Nederland wordt verleend, meer is dan een complexe puzzel. Het gebouw ademt in alle aspecten menselijkheid uit en reikt de hand naar Rotterdam.’

De vakjury bekroonde De Valkenier en Zwemcentrum Rotterdam beide met een eervolle vermelding.

De tweede en derde plaats van de publieksprijs gingen respectievelijk naar VMBO Melanchthon en Pakhuismeesteren.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2018 Op woensdag 19 december 2018 werd de Rotterdam Architectuurprijs 2018 uitgereikt. Het Erasmus MC sleepte zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht. De juryprijs Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle… lees meer >
juryrapport
Lijst
 1. Huis aan de Maas
 2. Putsebocht
 3. Patio Villa SE
 4. New York HerLofts
 5. Pakhuismeesteren
 6. Müllerhuis
 7. Helden van de Ruyter
 8. KAAPVAARDER
 9. Hudson's Bay Rotterdam
 10. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
 11. MM25
 12. Erasmus MC
 13. Woonhuis M+E
 14. Energieke woning Müllerpier
 15. Maxi House
 16. Huis F&M
 17. Zwemcentrum Rotterdam
 18. De Nieuwe Binnenweg
 19. Woonhuis Ates-Mobach
 20. Trainingscomplex Feyenoord 1908
 21. House 1
 22. Biobased Eco Kaswoning
 23. Sportcomplex Olympia
 24. Hogeschool Rotterdam Business School
 25. Transformatie Coolhaven 96-98
 26. City Hub
 27. Multifunctioneel gebouw Basis
 28. Blaak House
 29. Boston & Seattle
 30. WijkSportVoorziening Bonte Koe
 31. Woonhuis Dalmeijer
 32. De Hoek
 33. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
 34. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
 35. Prachtig Kralingen
 36. PatioHouse
 37. VMBO Melanchthon Rotterdam
 38. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
 39. De Lijnbaan
 40. Woonhuis K+R
 41. Belevenisboerderij Schieveen
 42. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
 43. Villa H
 44. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
 45. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
 46. Work Home - Play Home
 47. Calvin Klein Lijnbaan
 48. West 399
 49. Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier
vakjury 2018
Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018 Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018, is directeur van AMO, de denktank waarmee OMA het architectonische denken buiten de architectuur inzet op gebieden als design, technologie, media en kunst. Hij keerde in 2015 terug bij OMA. Hij had daar al gewerkt tussen 2003 en 2007 aan een reeks projecten… Lees meer > Eva Pfannes Eva Pfannes is directeur van OOZE Architects, Rotterdam. Ze studeerde aan de Stuttgart Art Academy en aan het Bartlett in London. Na te hebben gewerkt bij Zaha Hadid en Maxwan, richtte ze samen met Sylvain Hartenberg OOZE op in 2003.In processen van onderzoek en ontwerp combineert OOZE een verfijnd … Lees meer > Jacob Voorthuis Jacob Voorthuis doceert filosofie van de gebouwde omgeving aan de TU Eindhoven. Hij studeerde af als kunsthistoricus aan de Universiteit van Leiden in 1988 waar hij zich specialiseerde in kunsttheorie en esthetiek. In 1996 verdedigde hij zijn proefschrift waarin hij architectonisch ontwerp en de… Lees meer > Renske van der Stoep Renske van der Stoep startte in september 2018 het architectenbureau ROFFAA. Vanaf 1998 werkte ze bij MVRDV, Inbo, Ector Hoogstad en was Partner bij KCAP Architects&Planners. Met ROFFAA ontwerpt ze betekenisvolle architectuur die een positieve spin-off heeft op haar gebruikers en context.… Lees meer > Bart Schoonderbeek Bart Schoonderbeek is eigenaar en algemeen directeur van ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch. Hij woont samen met zijn vriendin en vijf kinderen in Arnhem, waar met Industriepark Kleefse Waard het grootste project van Schipper Bosch is gevestigd. Hij is opgeleid als architect aan de beroemde… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger