JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Stadswinkel Stadhuis Rotterdam

De Stadswinkel in het achterhuis van het Stadhuis Rotterdam, is de grootste publiekslocatie voor de gemeentelijke dienstverlening van de gemeente Rotterdam. Het nieuwe serviceconcept van de gemeente omvat meer dan de bekende balie van burgerzaken. De Rotterdammer kan hier nu ook terecht voor gesprekken over belastingen, werk, inkomen en leerplicht.
deMunnik-deJong architecten + Merk X kregen de opgave om de vestiging in het rijksmonumentale Stadhuis te renoveren en te transformeren naar het nieuwe concept van de gemeentelijke dienstverlening. Het nieuwe ontwerp bouwt voort op het ontwerp van Evers en is in lijn met eerdere renovaties van het Stadhuis die door hetzelfde team zijn gedaan.

In de loop der jaren waren de prachtige monumentale ruimtes sterk verrommeld en installaties voldeden niet meer. De bestaande indeling, kleuren en materialen waren niet afgestemd op de heldere structuur van de monumentale ruimtes. Bij vorige verbouwingen waren de balies weggestopt aan de zijkanten van de drie overdekte binnenhoven. De structuur van het oorspronkelijke ontwerp van het Stadhuis door Henri Evers uit 1914-1920 was hierdoor niet meer afleesbaar.


Balie

In het nieuwe ontwerp is de servicebalie teruggeplaatst in het centraal gelegen hof. De maten van balie zijn heel precies afgestemd op de kolommen structuur van het gebouw, door de balie los te positioneren van de kolommen is er een natuurlijk privacyzone ontstaan.

De werkplekken voldoen aan alle geldende arbonormen, alle apparatuur is geïntegreerd en heeft een plek gekregen. In de achterkasten zijn akoestische voorzieningen aangebracht. Door het plaatsen van een geïntegreerde nieuwe trap in het middenmeubel is een extra toegang gecreëerd.

De balie is naadloos uitgevoerd in grijs mêlee corian.
Tussen elke balie is een akoestisch absorberend ‘oor’ aangebracht, waarop tevens het balie nummer is aangebracht. De cijfers en de signing is uitgevoerd in een speciaal voor het Stadhuis Rotterdam ontworpen letter.


Wachtgebieden

Aan weerszijden van de servicebalies bevinden zich de twee wachtgebieden met speciaal ontworpen ingelegde tapijten en kroonluchters met een diameter van ruim 7 meter.

De wachtgebieden omvatten elk een kinderhoek, een grote lees- computertafel, diverse zitmeubels en een multifunctioneel meubel met o.a. de ticketautomaat, lockers, kopieermachine, een drinkfontein en vitrines waarin kleine exposities komen over de geschiedenis van het stadhuis.

Het multifunctionele meubel en het kindermeubel vormen een ‘familie’ met de servicebalies in het midden, en functioneren samen als ijkpunten in de grote ruimte. Gemaakt van warm grijs Corian en met een herkenbaar reliëf ogen ze als vriendelijke monolieten die bezoekers helpen zich te oriënteren. Voor de bewegwijzering is gekozen voor een op Evers’ beaux-artsesthetiek geïnspireerde letter, speciaal ontworpen door René Knip.


Spreek- werkplekken

Aan de lange zijdes zijn 38 open spreek- en werkplekken ondergebracht. Naar wens van de opdrachtgever zijn deze niet volledig afgeschermd, maar maken deel uit van de semi-publieke ruimte. De verwachting is dat de vergrote sociale controle ongewenst gedrag zal terugdringen. Speciaal ontworpen meubels met halfhoge zijwanden - geplaatst in kruisvorm - bieden de gebruikers toch voldoende privacy en vormen een akoestische buffer voor omgevingsgeluid. Naast de open spreek- werkplekken zijn er ook dertien gesloten overlegplekken gerealiseerd: ruime kamers met hoge plafonds en zicht naar buiten.

Voor de doorgangen naar de open spreek- werkplekken is Evers’ oorspronkelijke ontwerp aangepast. In een aantal van de dichte nissen zijn openingen gezaagd. Hierdoor is een doorlopende ruimte ontstaan met door- en uitkijkjes op de stad en komt er meer daglicht de ruimte binnen. Bij de gesloten overlegplekken zijn de geopende nissen voorzien van stalen puien.


Kantoren

De kantoren van de medewerkers waren in de loop der tijd sterk verouderd en verrommeld door allerlei niet-originele voorzieningen, waaronder goedkope systeemplafonds, tl-lampen en kabelgoten. Al deze toevoegingen zijn verwijderd en/of vervangen. Zo zijn de ruimtes voorzien van koelplafonds, de wanden met lambriseringen hersteld en opnieuw geschilderd. De kleuren zijn na historisch kleuronderzoek zorgvuldig afgestemd op het originele palet.


Léon Wielaard, vastgoedontwikkelaar bij Gemeente Rotterdam: “Het was een hele puzzel om alle gewenste diensten in te passen in de bestaande architectuur. deMunnik-deJong & Merk X hebben zich laten leiden door de oorspronkelijke, heldere structuur van Evers en deze verbonden met een eigentijds, uitnodigend interieur waarin veel mensen zich prettig voelen. De ruimte straalt grandeur uit en bergt tevens intimiteit in zich. Zo is het servicecentrum precies de plek geworden die wij voor ogen hadden: een efficiënte werkplek, uitnodigende publiekslocatie en overweldigend visitekaartje in één.”

Naam van het gebouw

Stadswinkel Stadhuis Rotterdam

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam

Architect

deMunnik-deJong architecten + Merk X

Bouwer

Burgy bouwbedrijf

Omschrijving

De chique nieuwe stadswinkel neemt de oorspronkelijke kwaliteiten van het Stadhuis als uitgangspunt en verwelkomt de burger op elegante en respectvolle wijze.

Terug naar 2018 Vorige 21 / 59 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 10984 weergaven

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Gerard van Beek

Erasmus MC winnaar van de vakjuryprijs én de publieksprijs 2018!

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 19 december 2018 in de Burgerzaal van het stadhuis van Rotterdam.

Zowel bij de vakjury als bij het grote publiek kon Erasmus MC rekenen op grote waardering als een veelzijdig en geavanceerd project. ‘Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000 m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle academische zorg in Nederland wordt verleend, meer is dan een complexe puzzel. Het gebouw ademt in alle aspecten menselijkheid uit en reikt de hand naar Rotterdam.’

De vakjury bekroonde De Valkenier en Zwemcentrum Rotterdam beide met een eervolle vermelding.

De tweede en derde plaats van de publieksprijs gingen respectievelijk naar VMBO Melanchthon en Pakhuismeesteren.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2018 Op woensdag 19 december 2018 werd de Rotterdam Architectuurprijs 2018 uitgereikt. Het Erasmus MC sleepte zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht. De juryprijs Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle… lees meer >
juryrapport
Lijst
  1. Huis aan de Maas
  2. Putsebocht
  3. Patio Villa SE
  4. New York HerLofts
  5. Pakhuismeesteren
  6. Müllerhuis
  7. Helden van de Ruyter
  8. KAAPVAARDER
  9. Hudson's Bay Rotterdam
  10. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
  11. MM25
  12. Erasmus MC
  13. Woonhuis M+E
  14. Energieke woning Müllerpier
  15. Maxi House
  16. Huis F&M
  17. Zwemcentrum Rotterdam
  18. De Nieuwe Binnenweg
  19. Woonhuis Ates-Mobach
  20. Trainingscomplex Feyenoord 1908
  21. House 1
  22. Biobased Eco Kaswoning
  23. Sportcomplex Olympia
  24. Hogeschool Rotterdam Business School
  25. Transformatie Coolhaven 96-98
  26. City Hub
  27. Multifunctioneel gebouw Basis
  28. Blaak House
  29. Boston & Seattle
  30. WijkSportVoorziening Bonte Koe
  31. Woonhuis Dalmeijer
  32. De Hoek
  33. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
  34. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
  35. Prachtig Kralingen
  36. PatioHouse
  37. VMBO Melanchthon Rotterdam
  38. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
  39. De Lijnbaan
  40. Woonhuis K+R
  41. Belevenisboerderij Schieveen
  42. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
  43. Villa H
  44. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
  45. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
  46. Work Home - Play Home
  47. Calvin Klein Lijnbaan
  48. West 399
  49. Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier
vakjury 2018
Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018 Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018, is directeur van AMO, de denktank waarmee OMA het architectonische denken buiten de architectuur inzet op gebieden als design, technologie, media en kunst. Hij keerde in 2015 terug bij OMA. Hij had daar al gewerkt tussen 2003 en 2007 aan een reeks projecten… Lees meer > Eva Pfannes Eva Pfannes is directeur van OOZE Architects, Rotterdam. Ze studeerde aan de Stuttgart Art Academy en aan het Bartlett in London. Na te hebben gewerkt bij Zaha Hadid en Maxwan, richtte ze samen met Sylvain Hartenberg OOZE op in 2003.In processen van onderzoek en ontwerp combineert OOZE een verfijnd … Lees meer > Jacob Voorthuis Jacob Voorthuis doceert filosofie van de gebouwde omgeving aan de TU Eindhoven. Hij studeerde af als kunsthistoricus aan de Universiteit van Leiden in 1988 waar hij zich specialiseerde in kunsttheorie en esthetiek. In 1996 verdedigde hij zijn proefschrift waarin hij architectonisch ontwerp en de… Lees meer > Renske van der Stoep Renske van der Stoep startte in september 2018 het architectenbureau ROFFAA. Vanaf 1998 werkte ze bij MVRDV, Inbo, Ector Hoogstad en was Partner bij KCAP Architects&Planners. Met ROFFAA ontwerpt ze betekenisvolle architectuur die een positieve spin-off heeft op haar gebruikers en context.… Lees meer > Bart Schoonderbeek Bart Schoonderbeek is eigenaar en algemeen directeur van ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch. Hij woont samen met zijn vriendin en vijf kinderen in Arnhem, waar met Industriepark Kleefse Waard het grootste project van Schipper Bosch is gevestigd. Hij is opgeleid als architect aan de beroemde… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger