JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care

De Parel van de Botlek

Aan de Oude Maasweg, gelegen tussen de Oude Maas en de A15, is op één van de allerlaatste vrije kavels in de Botlek een gebouw gerealiseerd dat een atypische verschijning is in een uitermate industriële omgeving.

Het gebouw vormt het nieuwe hoofdkantoor voor Marine Care, wereldwijde leverancier voor reiniging- en onderhoudsmiddelen voor de internationale scheepvaart en voor offshore-installaties.

In tegenstelling tot de bebouwingen en installaties op de omliggende kavels die volledig zijn ingericht voor een optimaal productieproces, speelde voor Marine Care juist het esthetische aspect een grote rol. Deze ambitie en het krachtige ontwerp voor deze locatie zijn voor Q-team van het Havenbedrijf Rotterdam leidend geweest bij het toewijzen van het erfpachtcontract aan Marine Care.

Het gebouw is gelegen op een prachtige zichtlocatie aan de Oude Maas wanneer men over de A15 vanuit Rotterdam richting de Botlek komt. Dit punt vormt tevens een logistiek knelpunt; alle industriële leidingen worden hier onder de rivier door naar de Vondelingenplaat gevoerd. Het gebouw is met zeer grote precisie zodanig gesitueerd dat er geen enkele leiding in gevaar komt, maar ook zo dat de leidingen geen gevaar voor het bedrijf en haar werknemers vormen.

Het gebouw is ontworpen met een heldere opzet. Er zijn 3 hoofdelementen: een grote opslagloods, een kantoor en een hybride-zone tussen de eerste twee functies in.

De opslagloods refereert aan het industriële en pragmatische karakter van de omgeving. Het is een gesloten volume met een opgetilde vloer zodat vrachtwagens kunnen laden en lossen. Achter het overslag gedeelte zijn er drie PGS15 opslagloodsen voor gevaarlijke stoffen uitgerust met een CO2 blusgasinstallatie. De gevel wordt gevormd door een betonnen plint met daarboven sandwichpanelen in een donkere kleurstelling. Op het dak van de loods staan 163 zonnepanelen om in de eigen energiebehoefte te voorzien.

Het kantoor met haaks daarop de hybride-zone vormen “het gezicht” van het gebouw richting de A15. Het is een volume over twee bouwlagen, gevat in een wit aluminium kader waarbinnen een vliesgevel is opgetrokken. Het witte kader steekt af tegen de achterliggende loods en fungeert tevens als zonwering. Om natuurlijke opwarming te benutten voor het verwarmen van koudere delen van het gebouw is er een warmtepomp met externe koeling geïnstalleerd.

In de binnenhoek tussen kantoor- en hybridevolume wordt het witte kader opgetild en vormt zodoende de hoofdentree van het gebouw. Op de begane grond zijn de hoofdentree, ontvangstruimte en vergaderruimten. Op de verdieping zijn kantoren gelegen rondom een dichte kern waardoor een zeer lichte en open werkomgeving ontstaat.

De hybride-zone huisvest functies zoals onderzoekslaboratorium, expeditiekantoor, en kleedruimten terwijl op de verdieping, in een opgetild en uitstekend deel van het volume, de personeelsruimte is gevestigd. Aan weerszijden is deze personeelsruimte voorzien van grote puien waardoor er ten allen tijden zicht is op het laad- en losproces bij de loods maar ook op de hoofdentree.

Door de heldere vormgeving van de verschillende onderdelen van het ontwerp, de gesloten pragmatische loods en de open lichte kantoorfunctie, is een uitdagend en voor de omgeving zeer verfrissend project gerealiseerd.

Naam van het gebouw

Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care

Opdrachtgever

Marine Care bv

Architect

HDK architecten bna bni bnsp

Bouwer

Conferm

Omschrijving

Bedrijf in reinigings- en onderhoudsmiddelen voor scheepvaart en offshore presenteert zich met een strak en licht gebouw op zichtlocatie nabij de Botlekbrug.

Terug naar 2018 Vorige 42 / 59 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 3561 weergaven

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Gerard van Beek

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC winnaar van de vakjuryprijs én de publieksprijs 2018!

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 19 december 2018 in de Burgerzaal van het stadhuis van Rotterdam.

Zowel bij de vakjury als bij het grote publiek kon Erasmus MC rekenen op grote waardering als een veelzijdig en geavanceerd project. ‘Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000 m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle academische zorg in Nederland wordt verleend, meer is dan een complexe puzzel. Het gebouw ademt in alle aspecten menselijkheid uit en reikt de hand naar Rotterdam.’

De vakjury bekroonde De Valkenier en Zwemcentrum Rotterdam beide met een eervolle vermelding.

De tweede en derde plaats van de publieksprijs gingen respectievelijk naar VMBO Melanchthon en Pakhuismeesteren.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2018 Op woensdag 19 december 2018 werd de Rotterdam Architectuurprijs 2018 uitgereikt. Het Erasmus MC sleepte zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht. De juryprijs Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle… lees meer >
juryrapport
Lijst
 1. Huis aan de Maas
 2. Putsebocht
 3. Patio Villa SE
 4. New York HerLofts
 5. Pakhuismeesteren
 6. Müllerhuis
 7. Helden van de Ruyter
 8. KAAPVAARDER
 9. Hudson's Bay Rotterdam
 10. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
 11. MM25
 12. Erasmus MC
 13. Woonhuis M+E
 14. Energieke woning Müllerpier
 15. Maxi House
 16. Huis F&M
 17. Zwemcentrum Rotterdam
 18. De Nieuwe Binnenweg
 19. Woonhuis Ates-Mobach
 20. Trainingscomplex Feyenoord 1908
 21. House 1
 22. Biobased Eco Kaswoning
 23. Sportcomplex Olympia
 24. Hogeschool Rotterdam Business School
 25. Transformatie Coolhaven 96-98
 26. City Hub
 27. Multifunctioneel gebouw Basis
 28. Blaak House
 29. Boston & Seattle
 30. WijkSportVoorziening Bonte Koe
 31. Woonhuis Dalmeijer
 32. De Hoek
 33. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
 34. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
 35. Prachtig Kralingen
 36. PatioHouse
 37. VMBO Melanchthon Rotterdam
 38. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
 39. De Lijnbaan
 40. Woonhuis K+R
 41. Belevenisboerderij Schieveen
 42. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
 43. Villa H
 44. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
 45. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
 46. Work Home - Play Home
 47. Calvin Klein Lijnbaan
 48. West 399
 49. Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier
vakjury 2018
Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018 Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018, is directeur van AMO, de denktank waarmee OMA het architectonische denken buiten de architectuur inzet op gebieden als design, technologie, media en kunst. Hij keerde in 2015 terug bij OMA. Hij had daar al gewerkt tussen 2003 en 2007 aan een reeks projecten… Lees meer > Eva Pfannes Eva Pfannes is directeur van OOZE Architects, Rotterdam. Ze studeerde aan de Stuttgart Art Academy en aan het Bartlett in London. Na te hebben gewerkt bij Zaha Hadid en Maxwan, richtte ze samen met Sylvain Hartenberg OOZE op in 2003.In processen van onderzoek en ontwerp combineert OOZE een verfijnd … Lees meer > Jacob Voorthuis Jacob Voorthuis doceert filosofie van de gebouwde omgeving aan de TU Eindhoven. Hij studeerde af als kunsthistoricus aan de Universiteit van Leiden in 1988 waar hij zich specialiseerde in kunsttheorie en esthetiek. In 1996 verdedigde hij zijn proefschrift waarin hij architectonisch ontwerp en de… Lees meer > Renske van der Stoep Renske van der Stoep startte in september 2018 het architectenbureau ROFFAA. Vanaf 1998 werkte ze bij MVRDV, Inbo, Ector Hoogstad en was Partner bij KCAP Architects&Planners. Met ROFFAA ontwerpt ze betekenisvolle architectuur die een positieve spin-off heeft op haar gebruikers en context.… Lees meer > Bart Schoonderbeek Bart Schoonderbeek is eigenaar en algemeen directeur van ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch. Hij woont samen met zijn vriendin en vijf kinderen in Arnhem, waar met Industriepark Kleefse Waard het grootste project van Schipper Bosch is gevestigd. Hij is opgeleid als architect aan de beroemde… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger