JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht

Op de kop van de Müllerpier, langs de Maas, is door ontwikkelaar Blauwhoed een bouwblok uitgegeven bestemd voor zelfbouwwoningen. Han van de Born van KCAP heeft de architectonische randvoorwaarden voor het bouwblok opgesteld en de architecten begeleidt. Deze formule heeft tot een uniek architectonisch project geleid: een robuust Rotterdams bouwblok met individuele woningen.
De eerste bouwfase van 18 kavels nadert zijn voltooiing en wordt geleidelijk in gebruik genomen. Op de hoeken van het bouwblok zijn grotere kavels waar twee woningen boven elkaar zijn gebouwd. Zo ook kavel 18 oftewel Müllerhoofd 99 en 101 waarvan Marja Haring architect, mede-opdrachtgever en medebewoner is.

De opbouw van de woningen is als volgt:
Benedenwoning:
begane grond: aanleunwoning\bedrijfsruimte\guesthouse, entree en garage
1e verdieping: slaapverdieping, 2e verdieping: woonverdieping
Bovenwoning:
begane grond: entree en garage
3e verdieping: slaapverdieping, 4e verdieping: woonverdieping

Beide woningen hebben een fenominaal uitzicht over de Maas en de Parkhaven. Aan de oostzijde van het kavel wordt in de nabije toekomst Stack gebouwd: een woontoren naar het ontwerp van Conix RDBM Architects. Dit betekent dat vooral het uitzicht naar de zuidzijde belangrijk is, waar beide woningen op zijn ontworpen. Op de 2e en 4e verdieping zijn woonkamers over de volle diepte (21,50m) van het kavel. Samen met de grote glaspartijen en de bandramen ontstaat ruim zicht op de voorbij varende schepen en de stad\haven-skyline van Zuid. Door de verticale lamellen bij de bandramen, is het zicht te sturen naar de zuidzijde.
De buitenruimte van de benedenwoning bestaat uit een tuin op het zuiden en die van de bovenwoning bestaat uit een dakterras met rondom uitzicht. Met mooi weer zijn de verticaal schuivende ramen van de woonkamers te openen en wordt het woongedeelte een loggia.

Behalve dat de woningen energetisch en qua materiaalgebruik duurzaam zijn ontworpen, was ook de duurzaamheid van het gebruik een belangrijk uitgangspunt. De woningen zijn allebei lifetime-bestendig. Dat wil zeggen dat de woningen in iedere levensfase goed bewoonbaar zijn. Om dit mogelijk te maken is in de plattegronden veel flexibiliteit gecreëerd en zijn alle leeflagen gelijkvloers en per lift bereikbaar. Ook is in dit kader aandacht besteed aan de locatie en het ontwerp van de natte ruimtes. De benedenwoning heeft op de begane grond een apart toegankelijke aanleunwoning die ook als bedrijfsruimte\guesthouse in gebruik kan worden genomen.

Architect Marja Haring
Opdrachtgevers\bewoners: Marja Haring en Paul van der Heijden
Directievoerder: Boutec, Bert van den Heuvel
Aannemers: Spek(fundering), gebr. Hooghwerff(bouw), Cion Oost(afbouw)
Fotograaf: Frank Hanswijk

Naam van het gebouw

Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht

Opdrachtgever

Marja Haring en Paul van der Heijden

Architect

Marja Haring

Bouwer

gebr. Hooghwerff

Omschrijving

De twee levensloopbestendige, gestapelde woningen met aanleunwoning zijn voorzien van een lift en hebben woonkamers die kunnen transformeren in loggia’s met uitzicht op de Maas.

Terug naar 2018 Vorige 48 / 59 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 3298 weergaven

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Gerard van Beek

Erasmus MC winnaar van de vakjuryprijs én de publieksprijs 2018!

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 19 december 2018 in de Burgerzaal van het stadhuis van Rotterdam.

Zowel bij de vakjury als bij het grote publiek kon Erasmus MC rekenen op grote waardering als een veelzijdig en geavanceerd project. ‘Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000 m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle academische zorg in Nederland wordt verleend, meer is dan een complexe puzzel. Het gebouw ademt in alle aspecten menselijkheid uit en reikt de hand naar Rotterdam.’

De vakjury bekroonde De Valkenier en Zwemcentrum Rotterdam beide met een eervolle vermelding.

De tweede en derde plaats van de publieksprijs gingen respectievelijk naar VMBO Melanchthon en Pakhuismeesteren.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2018 Op woensdag 19 december 2018 werd de Rotterdam Architectuurprijs 2018 uitgereikt. Het Erasmus MC sleepte zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht. De juryprijs Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle… lees meer >
juryrapport
Lijst
 1. Huis aan de Maas
 2. Putsebocht
 3. Patio Villa SE
 4. New York HerLofts
 5. Pakhuismeesteren
 6. Müllerhuis
 7. Helden van de Ruyter
 8. KAAPVAARDER
 9. Hudson's Bay Rotterdam
 10. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
 11. MM25
 12. Erasmus MC
 13. Woonhuis M+E
 14. Energieke woning Müllerpier
 15. Maxi House
 16. Huis F&M
 17. Zwemcentrum Rotterdam
 18. De Nieuwe Binnenweg
 19. Woonhuis Ates-Mobach
 20. Trainingscomplex Feyenoord 1908
 21. House 1
 22. Biobased Eco Kaswoning
 23. Sportcomplex Olympia
 24. Hogeschool Rotterdam Business School
 25. Transformatie Coolhaven 96-98
 26. City Hub
 27. Multifunctioneel gebouw Basis
 28. Blaak House
 29. Boston & Seattle
 30. WijkSportVoorziening Bonte Koe
 31. Woonhuis Dalmeijer
 32. De Hoek
 33. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
 34. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
 35. Prachtig Kralingen
 36. PatioHouse
 37. VMBO Melanchthon Rotterdam
 38. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
 39. De Lijnbaan
 40. Woonhuis K+R
 41. Belevenisboerderij Schieveen
 42. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
 43. Villa H
 44. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
 45. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
 46. Work Home - Play Home
 47. Calvin Klein Lijnbaan
 48. West 399
 49. Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier
vakjury 2018
Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018 Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018, is directeur van AMO, de denktank waarmee OMA het architectonische denken buiten de architectuur inzet op gebieden als design, technologie, media en kunst. Hij keerde in 2015 terug bij OMA. Hij had daar al gewerkt tussen 2003 en 2007 aan een reeks projecten… Lees meer > Eva Pfannes Eva Pfannes is directeur van OOZE Architects, Rotterdam. Ze studeerde aan de Stuttgart Art Academy en aan het Bartlett in London. Na te hebben gewerkt bij Zaha Hadid en Maxwan, richtte ze samen met Sylvain Hartenberg OOZE op in 2003.In processen van onderzoek en ontwerp combineert OOZE een verfijnd … Lees meer > Jacob Voorthuis Jacob Voorthuis doceert filosofie van de gebouwde omgeving aan de TU Eindhoven. Hij studeerde af als kunsthistoricus aan de Universiteit van Leiden in 1988 waar hij zich specialiseerde in kunsttheorie en esthetiek. In 1996 verdedigde hij zijn proefschrift waarin hij architectonisch ontwerp en de… Lees meer > Renske van der Stoep Renske van der Stoep startte in september 2018 het architectenbureau ROFFAA. Vanaf 1998 werkte ze bij MVRDV, Inbo, Ector Hoogstad en was Partner bij KCAP Architects&Planners. Met ROFFAA ontwerpt ze betekenisvolle architectuur die een positieve spin-off heeft op haar gebruikers en context.… Lees meer > Bart Schoonderbeek Bart Schoonderbeek is eigenaar en algemeen directeur van ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch. Hij woont samen met zijn vriendin en vijf kinderen in Arnhem, waar met Industriepark Kleefse Waard het grootste project van Schipper Bosch is gevestigd. Hij is opgeleid als architect aan de beroemde… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger