Energieke woning Müllerpier
Op een relatief smalle kavel binnen het zelfbouwproject Create at Mullerpier heeft InVorm Architecten een duurzame en energiezuinige woning voor bewoners met groene ambities ontwikkeld. De uit Oostenrijk afkomstige kruislaaghout constructie (CLT) werd volledig geprefabriceerd en binnen vier dagen opgebouwd.
Het hout werkt isolerend, heeft goede akoestische en vochtregulerende eigenschappen, voelt goed, ruikt goed en ziet er geweldig uit. Dankzij een vide en grote glasvlakken kan het daglicht tot diep in de woning doordringen. Daarnaast wordt optimaal gebruik gemaakt van de muren van de buren zodat warmteverliezen beperkt en de bouwkosten laag blijven.
De stabiliteit van het casco wordt opgevangen door houten portalen in voor- en achtergevel zodat de vloeren flexibel indeelbaar zijn en blijven. In het dak worden “soft spots” aangebracht voor de toegang tot een groendak, een moestuin of extra verdieping.
Hoogwaardige, homogene materialen en droge verbindingen zorgen voor een optimaal hergebruik van de componenten en materialen in de toekomst. De installaties zijn los van het casco gehouden zodat deze zowel functioneel als technisch op een eenvoudige wijze opgewaardeerd, aangepast of uitgebreid kunnen worden. Deze open manier van bouwen biedt bewoners meer autonomie bij de realisatie van hun persoonlijke woonwensen. Zonnecellen of een regenwateropvangsysteem voor toiletten en wasmachine kunnen zo achteraf nog aangebracht worden. De kracht van de eenvoud geeft energieke zelfbouwers de tijd en de ruimte om eigenhandig aan een duurzame leefomgeving te bouwen, nu en in de toekomst.
“De kans om een gezonde en duurzame woning voor ons en onze kinderen te bouwen kregen we in de zomer van 2015. Binnen het project Create@Mullerpier kozen we voor de kleinste kavel met uitzicht op de Maas en Sint-Jobshaven. Eerdere woonervaringen in het vooroorlogse pakhuis Jobsveem hadden ons geleerd dat een relatief kleine woning met vrije plattegronden je de mogelijkheid biedt de woning mee te laten bewegen met een veranderende gezinssamenstelling en bijbehorende woonwensen. We maken nu optimaal gebruik van zon- en daglicht en profiteren met ons kleine bouwvolume van een lage energiebehoefte en beperkte energieverliezen. Koelen doen we niet mechanisch, de houten wanden en vloeren slaan nauwelijks warmte op, we hebben gemerkt dat de binnentemperatuur met nachtventilatie prima op orde te houden is. Zonnecellen waren niet nodig om aan de energieprestatie-eisen te voldoen maar kunnen in de toekomst een mooie aanvulling zijn. Op dit moment bekijken we de mogelijkheden van groene daken om daarmee ons woongenot te vergroten, energie te besparen, de levensduur van de dakbedekking te verlengen en tegelijkertijd iets terug te doen voor onze directe omgeving. Onze woning is niet af en zal dat ook nooit zijn. We zijn ons er zelfs bewust van dat er een dag komt dat deze gesloopt wordt. Wat laat je dan achter voor latere generaties? Kunnen we gebruikte materialen scheiden, vervangen of hergebruiken? Nu al merken we dat de bouw- en woonervaringen die we opdoen effect hebben op de keuzes die we maken. We nemen de tijd om te zoeken naar duurzame oplossingen en herbruikbare (tweedehands) bouwmaterialen. Met deze woning hebben we de mogelijkheid om stap voor stap waarde toe te voegen. De aandacht en de energie die we er in steken betaalt zich op allerlei vlakken terug. Voor ons is het een ware groeibriljant!”
Naam van het gebouw
Energieke woning Müllerpier
Opdrachtgever
Familie Dries - Scheepmaker
Architect
InVorm architecten
Bouwer
Van Herk
Omschrijving
Deze private woning met prefab kruislaaghout constructie en vrij indeelbare vloeren biedt bewoners mogelijkheden om zelf door te bouwen aan een duurzame leefomgeving.