JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Trainingscomplex Feyenoord 1908

Onlangs is in Rotterdam-Zuid het nieuwe trainingscomplex ‘1908’ voor Feyenoord opgeleverd. Het gebouw is onderdeel van de grootscheepse modernisering van verschillende faciliteiten van de Rotterdamse voetbalclub. Traingingscomplex 1908 is uitsluitend bedoeld voor het eerste elftal en de technische staf van Feyenoord. Een groot deel van het gebouw staat in het teken van sportmedische faciliteiten en afdelingen die zich bezighouden met research en de prestaties van de spelers van het eerste elftal. Dit wordt ondersteund door diverse kantoren, een auditorium, een restaurant, ontspanningsruimtes en natuurlijk de kleedfaciliteiten met diverse wellness-voorzieningen.

Architect Erik Moederscheim: “We hebben voorafgaand aan het ontwerpproces intensief onderzoek gedaan door samen met de club verschillende internationale profclubs te bezoeken. Van daaruit hebben we samen een programma van eisen ontwikkeld dat past bij Feyenoord en de mogelijkheden op de kavel.” Vanuit de bezoeken en gesprekken heeft het architectenbureau het ritme van de dag als het belangrijkste uitgangspunt genomen om tot een intuïtieve plattegrond te komen. Het resultaat is dat alle functies op een logische plek in het gebouw zitten, met de kleedkamer van de selectie als hart van het gebouw. Hiervandaan zijn de spelers met een paar stappen in de wellness, de sportmedische faciliteiten, de gang richting de buitenvelden, en de centrale trap die leidt naar het bovengelegen restaurant en de spelerslounge.

Het interieur is ontworpen als een rustgevende omgeving die concentratie en focus stimuleert. Zo is er bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van lichte kleuren en natuurlijke materialen. “De spelers en de staf van Feyenoord brengen er veel tijd door en dragen een grote verantwoordelijkheid voor de club, waardoor het van belang is dat ze zich thuis voelen en tot rust kunnen komen in hun trainingscomplex,” vertelt de architect. Ruimten zoals de kleedkamer en wellness zijn om deze reden ook aan de achterzijde gesitueerd, waar ze volledige privacy hebben, en de sportmedische faciliteiten aan de voorzijde, waar er veel contact is met de velden.

Deze balans tussen privacy en transparantie vormt de basis voor de duidelijke vormentaal van het architectonisch ontwerp. De glazen gevel geeft het complex een eigentijds en strak aangezicht, en maakt het mogelijk dat veel ruimten direct zicht hebben op de velden. Daarentegen is de achtergevel vormgegeven als een schild van cortenstaal dat doorloopt in het dakoverstek. Dit schild vormt een krachtige rug richting de openbare weg op de dijk en is hét beeldbepalende element in het ontwerp. Het cortenstaal is uitgevoerd in verschillende perforatiegraden, dat samen met de raampartijen een dynamisch patroon creëert.

Niet alleen het gebouw, maar ook de gehele omgeving om het gebouw heen is ontworpen door MoederscheimMoonen Architects; het betreft hier de grote entreepoort en de portiersloge maar ook het landschap. Het plein en het groen rondom het gebouw is ontworpen om de verblijfswaarde van de buitenruimte zo goed mogelijk te maken. Perken wisselen af met kleurrijke borders en zitelementen. De voetbalvelden zijn uiteraard van zeer hoge kwaliteit. Er zijn diverse ondergronden gecreëerd met tevens een inloopzone en keeperszones, en het geheel is voorzien van de modernste analysetechnieken.

Naam van het gebouw

Trainingscomplex Feyenoord 1908

Opdrachtgever

Feyenoord Rotterdam N.V.

Architect

MoederscheimMoonen Architects

Bouwer

Bouwbedrijf Berghege

Omschrijving

Dit ‘huis’ voor het eerste elftal en de technische staf van Feyenoord biedt een op maat gemaakt besloten domein, afgeschermd door de monumentale cortenstalen gevel.

Terug naar 2018 Vorige 23 / 59 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 4582 weergaven

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Gerard van Beek

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Ossip van Duivenbode

Erasmus MC

Rob van Esch

Erasmus MC winnaar van de vakjuryprijs én de publieksprijs 2018!

De feestelijke prijsuitreiking vond plaats op 19 december 2018 in de Burgerzaal van het stadhuis van Rotterdam.

Zowel bij de vakjury als bij het grote publiek kon Erasmus MC rekenen op grote waardering als een veelzijdig en geavanceerd project. ‘Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000 m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle academische zorg in Nederland wordt verleend, meer is dan een complexe puzzel. Het gebouw ademt in alle aspecten menselijkheid uit en reikt de hand naar Rotterdam.’

De vakjury bekroonde De Valkenier en Zwemcentrum Rotterdam beide met een eervolle vermelding.

De tweede en derde plaats van de publieksprijs gingen respectievelijk naar VMBO Melanchthon en Pakhuismeesteren.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2018 Op woensdag 19 december 2018 werd de Rotterdam Architectuurprijs 2018 uitgereikt. Het Erasmus MC sleepte zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht. De juryprijs Erasmus MC bewijst dat een gebouw van 217.000m2 met 13.500 medewerkers en 40.500 patiënten per jaar waar 20 procent van alle… lees meer >
juryrapport
Lijst
 1. Huis aan de Maas
 2. Putsebocht
 3. Patio Villa SE
 4. New York HerLofts
 5. Pakhuismeesteren
 6. Müllerhuis
 7. Helden van de Ruyter
 8. KAAPVAARDER
 9. Hudson's Bay Rotterdam
 10. Renovatie en uitbreiding Hoornbeeck College Rotterdam
 11. MM25
 12. Erasmus MC
 13. Woonhuis M+E
 14. Energieke woning Müllerpier
 15. Maxi House
 16. Huis F&M
 17. Zwemcentrum Rotterdam
 18. De Nieuwe Binnenweg
 19. Woonhuis Ates-Mobach
 20. Trainingscomplex Feyenoord 1908
 21. House 1
 22. Biobased Eco Kaswoning
 23. Sportcomplex Olympia
 24. Hogeschool Rotterdam Business School
 25. Transformatie Coolhaven 96-98
 26. City Hub
 27. Multifunctioneel gebouw Basis
 28. Blaak House
 29. Boston & Seattle
 30. WijkSportVoorziening Bonte Koe
 31. Woonhuis Dalmeijer
 32. De Hoek
 33. Vernieuwing van De Valkenier in Vreewijk
 34. 3 flats Mathenesserweg Rotterdam
 35. Prachtig Kralingen
 36. PatioHouse
 37. VMBO Melanchthon Rotterdam
 38. Nieuwbouw kantoor en ADR-opslag Marine Care
 39. De Lijnbaan
 40. Woonhuis K+R
 41. Belevenisboerderij Schieveen
 42. RDM | VertiDrive in de Ketelmakerij
 43. Villa H
 44. Müllerpier: lifetime-woningen met een fenomenaal uitzicht
 45. Sterflats - Renovatie De Viervantflat
 46. Work Home - Play Home
 47. Calvin Klein Lijnbaan
 48. West 399
 49. Vier woongebouwen, kop van de Müllerpier
vakjury 2018
Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018 Samir Bantal, voorzitter vakjury 2018, is directeur van AMO, de denktank waarmee OMA het architectonische denken buiten de architectuur inzet op gebieden als design, technologie, media en kunst. Hij keerde in 2015 terug bij OMA. Hij had daar al gewerkt tussen 2003 en 2007 aan een reeks projecten… Lees meer > Eva Pfannes Eva Pfannes is directeur van OOZE Architects, Rotterdam. Ze studeerde aan de Stuttgart Art Academy en aan het Bartlett in London. Na te hebben gewerkt bij Zaha Hadid en Maxwan, richtte ze samen met Sylvain Hartenberg OOZE op in 2003.In processen van onderzoek en ontwerp combineert OOZE een verfijnd … Lees meer > Jacob Voorthuis Jacob Voorthuis doceert filosofie van de gebouwde omgeving aan de TU Eindhoven. Hij studeerde af als kunsthistoricus aan de Universiteit van Leiden in 1988 waar hij zich specialiseerde in kunsttheorie en esthetiek. In 1996 verdedigde hij zijn proefschrift waarin hij architectonisch ontwerp en de… Lees meer > Renske van der Stoep Renske van der Stoep startte in september 2018 het architectenbureau ROFFAA. Vanaf 1998 werkte ze bij MVRDV, Inbo, Ector Hoogstad en was Partner bij KCAP Architects&Planners. Met ROFFAA ontwerpt ze betekenisvolle architectuur die een positieve spin-off heeft op haar gebruikers en context.… Lees meer > Bart Schoonderbeek Bart Schoonderbeek is eigenaar en algemeen directeur van ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch. Hij woont samen met zijn vriendin en vijf kinderen in Arnhem, waar met Industriepark Kleefse Waard het grootste project van Schipper Bosch is gevestigd. Hij is opgeleid als architect aan de beroemde… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger