JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Lloyd Yard

Loop je over de Lloydpier in het voormalige havengebied in Rotterdam, dan is het bedrijvige verleden nog sterk voelbaar. Hier stonden robuuste loodsen en vertrokken schepen de wereld over. Anno 2025 is deze plek getransformeerd tot een levendig woon- en werkgebied. Lloyd Yard is met 136 energieneutrale woningen, een reeks aan verschillende buitenruimtes en een horecagelegenheid, het sluitstuk van deze transformatie. In opdracht van KondorWessels Vastgoed ontwierpen Paul de Ruiter Architects, WE architecten en ZUS landschapsarchitecten, dit unieke, duurzame (MPG 0,65) en energieneutrale (EPC 0,0) woonblok dat met zijn robuuste en ongepolijste panden aansluit bij de havenhistorie van de Lloydpier. Hoge poorten geven toegang tot de avontuurlijke, beschutte binnentuin. Blikvanger is het openbare ‘Maasvenster’ met schommel dat een fenomenaal uitzicht over de Maas biedt en toegankelijk is voor alle bewoners.

Het havenkarakter komt op verschillende manieren terug in Lloyd Yard: De gebouwen hebben een stoere uitstraling door de robuuste vormen en materialen zoals roestig staal en metselwerk met doorleefde gevelstenen. Geveldetails en de grote letters op het dak, verwijzen naar het naastgelegen Keuhne+Nagel monument en de voormalige loodsen en kranen die op deze Rotterdamse locatie hebben gestaan. De woningen, die veelal dubbelhoog zijn met grote vensters en royale buitenruimtes, sluiten ook aan bij de stoere opzet.

Bij Lloyd Yard speelt ‘buiten’ een belangrijke rol. Allereerst heeft elke woning een riante privé buitenruimte. Vaak dubbelhoog en beschut tegen de wind. Erfafscheidingen zijn in groen uitgevoerd en leefgalerijen zijn voorzien van plantenbakken. Klimvoorzieningen zorgen ervoor dat groen vanuit de volle grond tot hoog tegen de gevels kan klimmen en alle daken zijn voorzien van een groenpakket. Verder wordt water gebufferd totdat de tuinen het nodig hebben. In de openbare, avontuurlijke binnentuin maken verhoogde stalen looppaden op de fundamenten van de vroegere pakhuizen, de historische lijnen zichtbaar. Onderdeel daarvan is de stalen loopbrug, die toegang biedt tot het metershoge Maasvenster op de tweede verdieping. Het venster geeft iedere woning zicht op de Maas en laat tegelijkertijd de zon het hof binnendringen. Bewoners en bezoekers kunnen er plaatsnemen op een reuzenschommel om van een fenomenaal uitzicht over de Maas te genieten. Het spiegelplafond biedt de voorbijgangers de mogelijkheid een glimp te krijgen van het binnenhof en vice versa. De binnentuin is niet aangeharkt of perfect, maar avontuurlijk. Het prikkelt de fantasie van kinderen en trekt insecten en andere dieren aan.

Steeds meer mensen met uiteenlopende woonwensen willen in Rotterdam wonen. Lloyd Yard, als klein stadje an sich, speelt hier met een grote variatie aan woningtypes in het koop-, middeldure huur en zelfbouw-segment op in. Het ontwerp bestaat uit zes blokken met in totaal 136 woningen en tien zelfbouwkavels. Op de hoeken van het woonblok staan, als een soort boekensteunen, de grotere appartementengebouwen. Daartussen staan specials, zoals de Townhouses met het Maasvenster, de Rug aan rug- en de zelfbouwwoningen. Alle appartementen hebben een minimale verdiepingshoogte van 3.2m, maar veel appartementen zijn soms vier, vijf meter of zelfs twee of drie lagen hoog, waarbij de verdiepingen zijn verbonden met een vides. Deze vides in de appartementen en de houten vloeren bij bijvoorbeeld de rug-aan-rugwoningen en de penthouses, bieden de mogelijkheid de woningen intern uit te breiden of aan te passen. Hierdoor zijn er binnen de stoere bouwblokken heel veel verschillende woningindelingen te vinden, variërend van 60 tot 170 m².

Rotterdam zet vol in op een schonere, gezondere en economisch aantrekkelijke stad. Minder CO₂-uitstoot, betere luchtkwaliteit en een duurzame leefomgeving staan hoog op de agenda. Lloyd Yard speelt hierin een sleutelrol met een energieneutraal en circulair ontwerp, omgeven door groen en biodiversiteit. Een toekomstbestendige wijk die vooruitkijkt, zonder het verleden te vergeten.

Naam van het gebouw

Lloyd Yard

Opdrachtgever

KondorWessels Vastgoed

Architect

Paul de Ruiter Architects, WE Architecten, ZUS

Bouwer

Kroon en de Koning & Boele van Eesteren

stem
Terug naar prijs 2025 Vorige 29 / 44 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 786 weergaven

Milieupark + De Her

Jan van der Meijde

Op de Kop van de Boezem

René de Wit

Lloyd Yard

Aiste Rakauskaite

Hart van Katendrecht

Manou Huijbregts

AIR Offices

Getijdenpark Keilehaven

Huis op Zuid

Sebastian van Damme

Muziekwerf

Sebastian van Damme

Zwart Jan

Titia Hahne

KOER

Loes van Duijvendijk

Welk bouwwerk verdient de Rotterdam Architectuurprijs 2025?

Uit de 39 inzendingen selecteerde de jury de 10 beste projecten. Hierop kun je nu stemmen. Welk bouwwerk wint dit jaar de RAP publieksprijs?


breng je stem uit

Van 22 april tot en met 9 mei kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt, stemmen voor de RAP publieksprijs.

De Rotterdam Architectuurprijs bekroont jaarlijks de beste nieuwe bouwwerken van de stad met een prijs voor het team van ontwerper, opdrachtgever en bouwer. Naast de juryprijs is er ook een publieksprijs. Beide worden uitgereikt op vrijdag 6 juni a.s. tijdens de Rotterdam Architectuur Maand. 

Welk bouwwerk krijgt dit jaar de meeste stemmen? Ook voor de mooiste motivatie loven we weer een bijzondere prijs uit en de meest aansprekende inzenders zullen worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking.

Lijst
  1. Openluchtschool de Recon
  2. Wildenburg
  3. STACK
  4. Transformatie van een dijkwoning uit 1921
  5. The View of Rotterdam fase 1
  6. IMAGINE
  7. Schreuder College
  8. Restklezoor Box
  9. Zwart Jan
  10. Bright Light
  11. Westhof
  12. De Parksluizen
  13. Op de Kop van de Boezem
  14. Fietsenstalling De Koopgoot
  15. GGD Rotterdam
  16. Hefkwartier
  17. KOER
  18. Hart van Katendrecht
  19. Reijsendaal
  20. Wolstraat
  21. Waterside II
  22. De Buitenkans
  23. Milieupark + De Her
  24. Lloyd Yard
  25. The Cabanon
  26. Getijdenpark Keilehaven
  27. Hof op Zuid
  28. AIR Offices
  29. Hof doet leven
  30. Huis op Zuid
  31. Muziekwerf
  32. Colour Blocks
  33. OSBS De Archipel
  34. OBS Nelson Mandela
  35. Prinsenpark
  36. Grote Beer
  37. Samen aan de Schie
  38. Paviljoen aan de Plas en Overdekte Speelvloer, Plaswijckpark
  39. Landgoed de Hoven
vakjury Prijs 2025
Lisa van der Slot Lisa van der Slot: "Rotterdam is een stad in continue beweging. Een stad van doen, maken en veranderen. Een stad waar mensen met diverse achtergronden samenleven en de stad delen. Samen werken we aan de langdurige toekomst voor alle Rotterdammers. Daarin zoek ik naar de balans tussen stedelijke… Lees meer > Laura Weeber Laura Weeber: “Architecten ontwerpen onroerend goed. Een woord dat bijna nooit gebruikt wordt door de beroepsgroep, maar dat wel staat voor het financiële krachtenveld waarbinnen sociale en architectonische kwaliteit bevochten moet worden. Welke architecten zijn hier goed in? We gaan op zoek… Lees meer > Khashayar Ghiabi Khashayar Ghiabi: ''Mijn missie is het toekomstbestendig maken van cultuurhistorisch erfgoed. Maar wat maakt een gebouw toekomstbestendig? Wat is de bijdrage van een gebouw aan de stad, de buurt en haar bewoners en gebruikers?'' Khashayar Ghiabi is partner bij More Space Development, een… Lees meer > Kirsten Hannema Kirsten Hannema: ''Als journalist stel ik mijzelf als doel om een breed publiek voor architectuur te interesseren. Niet alleen met verhalen over bijzondere – iconische - gebouwen, maar juist ook over ontwerpen die de alledaagse woonomgeving vormen.'' Kirsten Hannema is architectuurcriticus en… Lees meer > Wouter Veldhuis Wouter Veldhuis (juryvoorzitter): ''Er wordt in Rotterdam veel gesproken over rechtvaardige stadsontwikkeling. Een groot begrip dat ik graag hanteerbaar maak door het te zien als het collectieve recht om onszelf te veranderen door onze stad te veranderen. Architectuur speelt hier een cruciale rol.… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger