Lloyd Yard
Loop je over de Lloydpier in het voormalige havengebied in Rotterdam, dan is het bedrijvige verleden nog sterk voelbaar. Hier stonden robuuste loodsen en vertrokken schepen de wereld over. Anno 2025 is deze plek getransformeerd tot een levendig woon- en werkgebied. Lloyd Yard is met 136 energieneutrale woningen, een reeks aan verschillende buitenruimtes en een horecagelegenheid, het sluitstuk van deze transformatie. In opdracht van KondorWessels Vastgoed ontwierpen Paul de Ruiter Architects, WE architecten en ZUS landschapsarchitecten, dit unieke, duurzame (MPG 0,65) en energieneutrale (EPC 0,0) woonblok dat met zijn robuuste en ongepolijste panden aansluit bij de havenhistorie van de Lloydpier. Hoge poorten geven toegang tot de avontuurlijke, beschutte binnentuin. Blikvanger is het openbare ‘Maasvenster’ met schommel dat een fenomenaal uitzicht over de Maas biedt en toegankelijk is voor alle bewoners.
Het havenkarakter komt op verschillende manieren terug in Lloyd Yard: De gebouwen hebben een stoere uitstraling door de robuuste vormen en materialen zoals roestig staal en metselwerk met doorleefde gevelstenen. Geveldetails en de grote letters op het dak, verwijzen naar het naastgelegen Keuhne+Nagel monument en de voormalige loodsen en kranen die op deze Rotterdamse locatie hebben gestaan. De woningen, die veelal dubbelhoog zijn met grote vensters en royale buitenruimtes, sluiten ook aan bij de stoere opzet.
Bij Lloyd Yard speelt ‘buiten’ een belangrijke rol. Allereerst heeft elke woning een riante privé buitenruimte. Vaak dubbelhoog en beschut tegen de wind. Erfafscheidingen zijn in groen uitgevoerd en leefgalerijen zijn voorzien van plantenbakken. Klimvoorzieningen zorgen ervoor dat groen vanuit de volle grond tot hoog tegen de gevels kan klimmen en alle daken zijn voorzien van een groenpakket. Verder wordt water gebufferd totdat de tuinen het nodig hebben. In de openbare, avontuurlijke binnentuin maken verhoogde stalen looppaden op de fundamenten van de vroegere pakhuizen, de historische lijnen zichtbaar. Onderdeel daarvan is de stalen loopbrug, die toegang biedt tot het metershoge Maasvenster op de tweede verdieping. Het venster geeft iedere woning zicht op de Maas en laat tegelijkertijd de zon het hof binnendringen. Bewoners en bezoekers kunnen er plaatsnemen op een reuzenschommel om van een fenomenaal uitzicht over de Maas te genieten. Het spiegelplafond biedt de voorbijgangers de mogelijkheid een glimp te krijgen van het binnenhof en vice versa. De binnentuin is niet aangeharkt of perfect, maar avontuurlijk. Het prikkelt de fantasie van kinderen en trekt insecten en andere dieren aan.
Steeds meer mensen met uiteenlopende woonwensen willen in Rotterdam wonen. Lloyd Yard, als klein stadje an sich, speelt hier met een grote variatie aan woningtypes in het koop-, middeldure huur en zelfbouw-segment op in. Het ontwerp bestaat uit zes blokken met in totaal 136 woningen en tien zelfbouwkavels. Op de hoeken van het woonblok staan, als een soort boekensteunen, de grotere appartementengebouwen. Daartussen staan specials, zoals de Townhouses met het Maasvenster, de Rug aan rug- en de zelfbouwwoningen. Alle appartementen hebben een minimale verdiepingshoogte van 3.2m, maar veel appartementen zijn soms vier, vijf meter of zelfs twee of drie lagen hoog, waarbij de verdiepingen zijn verbonden met een vides. Deze vides in de appartementen en de houten vloeren bij bijvoorbeeld de rug-aan-rugwoningen en de penthouses, bieden de mogelijkheid de woningen intern uit te breiden of aan te passen. Hierdoor zijn er binnen de stoere bouwblokken heel veel verschillende woningindelingen te vinden, variërend van 60 tot 170 m².
Rotterdam zet vol in op een schonere, gezondere en economisch aantrekkelijke stad. Minder CO₂-uitstoot, betere luchtkwaliteit en een duurzame leefomgeving staan hoog op de agenda. Lloyd Yard speelt hierin een sleutelrol met een energieneutraal en circulair ontwerp, omgeven door groen en biodiversiteit. Een toekomstbestendige wijk die vooruitkijkt, zonder het verleden te vergeten.
Naam van het gebouw
Lloyd Yard
Opdrachtgever
KondorWessels Vastgoed
Architect
Paul de Ruiter Architects, WE Architecten, ZUS
Bouwer
Kroon en de Koning & Boele van Eesteren
stem