Laura Weeber
Laura Weeber: “Architecten ontwerpen onroerend goed. Een woord dat bijna nooit gebruikt wordt door de beroepsgroep, maar dat wel staat voor het financiële krachtenveld waarbinnen sociale en architectonische kwaliteit bevochten moet worden. Welke architecten zijn hier goed in? We gaan op zoek naar Rotterdamse gebouwen die erin geslaagd zijn om veel meer te zijn dan onroerend goed, met échte meerwaarde.”
Laura Weeber is oprichter van Bouwenmetdeburen, een adviesbureau dat gespecialiseerd is in ondersteuning van collectieve woonvormen. Voorheen leidde ze meer dan twee decennia haar eigen architectenbureau, gericht op woningbouw met nadruk op zelfbeschikking voor bewoners. Ze experimenteerde met keuzemodules, die bewoners in staat stelden om binnen de wetmatigheden van seriematige woningbouw hun eigen woning samen te stellen. Na omzwervingen woont ze nu al weer 18 jaar in Rotterdam, haar geboortestad, waar ze instapte in een van de eerste collectieve kluswoningprojecten. Hierdoor verschoof haar focus van de individuele woning naar collectiviteit als woonkwaliteit. Het inspireerde haar om over te schakelen naar een rol waarin ze collectieve initiatieven ondersteunt in hun opdrachtgeverschap. De overtuiging dat zeggenschap over de eigen woonomgeving kwaliteit voor de stad oplevert blijft de drijvende kracht achter haar werk.
Delen
Laura Weeber
Laura Weeber: “Architecten ontwerpen onroerend goed. Een woord dat bijna nooit gebruikt wordt door de beroepsgroep, maar dat wel staat voor het financiële krachtenveld waarbinnen sociale en architectonische kwaliteit bevochten moet worden. Welke architecten zijn hier goed in? We gaan op zoek naar Rotterdamse gebouwen die erin geslaagd zijn om veel meer te zijn dan onroerend goed, met échte meerwaarde.” Laura Weeber is oprichter van Bouwenmetdeburen, een adviesbureau dat gespecialiseerd is in ondersteuning van collectieve woonvormen. Voorheen leidde ze meer dan twee decennia haar eigen architectenbureau, gericht op woningbouw met nadruk op zelfbeschikking voor bewoners. Ze experimenteerde met keuzemodules, die bewoners in staat stelden om binnen de wetmatigheden van seriematige woningbouw hun eigen woning samen te stellen. Na omzwervingen woont ze nu al weer 18 jaar in Rotterdam, haar geboortestad, waar ze instapte in een van de eerste collectieve kluswoningprojecten. Hierdoor verschoof haar focus van de individuele woning naar collectiviteit als woonkwaliteit. Het inspireerde haar om over te schakelen naar een rol waarin ze collectieve initiatieven ondersteunt in hun opdrachtgeverschap. De overtuiging dat zeggenschap over de eigen woonomgeving kwaliteit voor de stad oplevert blijft de drijvende kracht achter haar werk.