JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

De Buitenkans

In park De Twee Heuvels in Rotterdam Zuid liggen twee natuurinclusieve, klimaatadaptieve buurtschappen rond een collectieve hof. Het onderscheidende woonmilieu in een kleinschalige setting sluit ontspannen aan bij het park. Het landschap spoelt tussen de volumes door. Hiermee openen de clusters zich naar de groene omgeving. De woningen zijn bouwkundig opgeleverd; De Buitenkans is pas écht af als het landschap is aangelegd en floreert.

De Buitenkans bestaat uit twee clusters met respectievelijk achttien en veertien woningen aan weerszijden van Zwembad IJsselmonde in Park De Twee Heuvels. Het gerenoveerde park is onderdeel van het groene lint door Stadionpark, de grootste gebiedsontwikkeling van Rotterdam Zuid.

Meerwaarde voor de buurt
Gemeente Rotterdam schreef een tender uit voor een woningbouwplan dat meer biedt dan alleen woonruimte. De Buitenkans voegt op verschillende manieren kwaliteit toe. Het plan versterkt de veiligheid en toegankelijkheid van het park door de visuele relatie tussen de woningen en het park. Verder zorgt het programma voor meer diversiteit aan doelgroepen in de wijk. De met aandacht ingepaste woningen zijn een oplossing die goed is voor mens en omgeving.

Alzijdige volumes
De buurtschappen gaan uit van dezelfde ruimtelijke opzet en architectonische uitwerking. Ze vormen een ontspannen ensemble van alzijdige volumes met overal zicht op het landschap. Ze liggen als meubels in het park en vergroten diversiteit en belevingswaarde. De ogen op het park versterken de sociale veiligheid in het gebied.
De twee- en drie-onder-een-dakwoningen hebben een krachtige, sculpturale uitstraling. De robuuste, plint is verzonken in het parklandschap. Alle woningen hebben een parkeerplaats in de plint. De verdiepingen erboven komen los van het maaiveld met transparante volumes in glas en hout. Door de ligging van het woonprogramma op de verdieping, kijken bewoners aan verschillende zijden uit over het parklandschap. De royale, zongerichte buitenkamers (14 m2) zweven boven het park en de hof en zorgen dat het landschap nog meer rondom de woningen spoelt. Ze zijn integraal onderdeel van de architectuur. Het ontwerp zorgt voor balans tussen uitzicht, samenzijn in de hof en privacy in de woning.

Collectieve hof
De positionering van de woningen rondom een centrale ruimte versterkt het collectief van de buurtschappen. In de hofjes is ruimte voor gezamenlijke activiteiten, zoals picknicken, tuinieren en spelen. Alle bewoners zijn mede-eigenaar van de mandelige buitenruimte. Dit stimuleert ontmoeting en onderling contact tussen de bewoners.

Groen, natuurinclusief en duurzaam
Het parklandschap spoelt tussen de woonvolumes door. Hiermee openen de clusters zich naar het park en ontstaan mooie doorzichten. Hoogteverschillen leveren nattere en drogere delen, waardoor beide ensembles net op een andere manier opgaan in het park. Het westcluster sluit aan bij bestaande en nieuwe kwelsloten. Er is ruimte voor onder meer oeverplanten en meerstammige bomen. Het oostcluster krijgt juist bloemrijk gras en bloeiende planten en bomen.
De buurtschappen zijn door hun landschappelijke inpassing onlosmakelijk verbonden met het park. Natuurlijke, ingetogen materialen geven harmonie. De woningen zijn voorzien van hoogwaardige isolatie. Vogel- en vleermuiskasten zijn zorgvuldig in de gevel weggedetailleerd. De platte daken hebben een groendak en pv-panelen. Verder zijn wormenhotels, waterinfiltratievoorzieningen en halfopen verharding toegepast.

Naam van het gebouw

De Buitenkans

Opdrachtgever

Nederlandse Bouw Unie

Architect

MIX architectuur

Bouwer

Nederlandse Bouw Unie

Terug naar prijs 2025 Vorige 27 / 44 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 365 weergaven

Huis op Zuid

Sebastian van Damme

Getijdenpark Keilehaven

Op de Kop van de Boezem

René de Wit

AIR Offices

Milieupark + De Her

Jan van der Meijde

Lloyd Yard

Aiste Rakauskaite

Muziekwerf

Sebastian van Damme

Zwart Jan

Titia Hahne

KOER

Loes van Duijvendijk

Hart van Katendrecht

Manou Huijbregts

Welk bouwwerk verdient de Rotterdam Architectuurprijs 2025?

Uit de 39 inzendingen selecteerde de jury de 10 beste projecten. Hierop kun je nu stemmen. Welk bouwwerk wint dit jaar de RAP publieksprijs?


breng je stem uit

Van 22 april tot en met 9 mei kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt, stemmen voor de RAP publieksprijs.

De Rotterdam Architectuurprijs bekroont jaarlijks de beste nieuwe bouwwerken van de stad met een prijs voor het team van ontwerper, opdrachtgever en bouwer. Naast de juryprijs is er ook een publieksprijs. Beide worden uitgereikt op vrijdag 6 juni a.s. tijdens de Rotterdam Architectuur Maand. 

Welk bouwwerk krijgt dit jaar de meeste stemmen? Ook voor de mooiste motivatie loven we weer een bijzondere prijs uit en de meest aansprekende inzenders zullen worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking.

Lijst
  1. Openluchtschool de Recon
  2. Wildenburg
  3. STACK
  4. Transformatie van een dijkwoning uit 1921
  5. The View of Rotterdam fase 1
  6. IMAGINE
  7. Schreuder College
  8. Restklezoor Box
  9. Zwart Jan
  10. Bright Light
  11. Westhof
  12. De Parksluizen
  13. Op de Kop van de Boezem
  14. Fietsenstalling De Koopgoot
  15. GGD Rotterdam
  16. Hefkwartier
  17. KOER
  18. Hart van Katendrecht
  19. Reijsendaal
  20. Wolstraat
  21. Waterside II
  22. De Buitenkans
  23. Milieupark + De Her
  24. Lloyd Yard
  25. The Cabanon
  26. Getijdenpark Keilehaven
  27. Hof op Zuid
  28. AIR Offices
  29. Hof doet leven
  30. Huis op Zuid
  31. Muziekwerf
  32. Colour Blocks
  33. OSBS De Archipel
  34. OBS Nelson Mandela
  35. Prinsenpark
  36. Grote Beer
  37. Samen aan de Schie
  38. Paviljoen aan de Plas en Overdekte Speelvloer, Plaswijckpark
  39. Landgoed de Hoven
vakjury Prijs 2025
Lisa van der Slot Lisa van der Slot: "Rotterdam is een stad in continue beweging. Een stad van doen, maken en veranderen. Een stad waar mensen met diverse achtergronden samenleven en de stad delen. Samen werken we aan de langdurige toekomst voor alle Rotterdammers. Daarin zoek ik naar de balans tussen stedelijke… Lees meer > Laura Weeber Laura Weeber: “Architecten ontwerpen onroerend goed. Een woord dat bijna nooit gebruikt wordt door de beroepsgroep, maar dat wel staat voor het financiële krachtenveld waarbinnen sociale en architectonische kwaliteit bevochten moet worden. Welke architecten zijn hier goed in? We gaan op zoek… Lees meer > Khashayar Ghiabi Khashayar Ghiabi: ''Mijn missie is het toekomstbestendig maken van cultuurhistorisch erfgoed. Maar wat maakt een gebouw toekomstbestendig? Wat is de bijdrage van een gebouw aan de stad, de buurt en haar bewoners en gebruikers?'' Khashayar Ghiabi is partner bij More Space Development, een… Lees meer > Kirsten Hannema Kirsten Hannema: ''Als journalist stel ik mijzelf als doel om een breed publiek voor architectuur te interesseren. Niet alleen met verhalen over bijzondere – iconische - gebouwen, maar juist ook over ontwerpen die de alledaagse woonomgeving vormen.'' Kirsten Hannema is architectuurcriticus en… Lees meer > Wouter Veldhuis Wouter Veldhuis (juryvoorzitter): ''Er wordt in Rotterdam veel gesproken over rechtvaardige stadsontwikkeling. Een groot begrip dat ik graag hanteerbaar maak door het te zien als het collectieve recht om onszelf te veranderen door onze stad te veranderen. Architectuur speelt hier een cruciale rol.… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger