De Buitenkans
In park De Twee Heuvels in Rotterdam Zuid liggen twee natuurinclusieve, klimaatadaptieve buurtschappen rond een collectieve hof. Het onderscheidende woonmilieu in een kleinschalige setting sluit ontspannen aan bij het park. Het landschap spoelt tussen de volumes door. Hiermee openen de clusters zich naar de groene omgeving. De woningen zijn bouwkundig opgeleverd; De Buitenkans is pas écht af als het landschap is aangelegd en floreert.
De Buitenkans bestaat uit twee clusters met respectievelijk achttien en veertien woningen aan weerszijden van Zwembad IJsselmonde in Park De Twee Heuvels. Het gerenoveerde park is onderdeel van het groene lint door Stadionpark, de grootste gebiedsontwikkeling van Rotterdam Zuid.
Meerwaarde voor de buurt
Gemeente Rotterdam schreef een tender uit voor een woningbouwplan dat meer biedt dan alleen woonruimte. De Buitenkans voegt op verschillende manieren kwaliteit toe. Het plan versterkt de veiligheid en toegankelijkheid van het park door de visuele relatie tussen de woningen en het park. Verder zorgt het programma voor meer diversiteit aan doelgroepen in de wijk. De met aandacht ingepaste woningen zijn een oplossing die goed is voor mens en omgeving.
Alzijdige volumes
De buurtschappen gaan uit van dezelfde ruimtelijke opzet en architectonische uitwerking. Ze vormen een ontspannen ensemble van alzijdige volumes met overal zicht op het landschap. Ze liggen als meubels in het park en vergroten diversiteit en belevingswaarde. De ogen op het park versterken de sociale veiligheid in het gebied.
De twee- en drie-onder-een-dakwoningen hebben een krachtige, sculpturale uitstraling. De robuuste, plint is verzonken in het parklandschap. Alle woningen hebben een parkeerplaats in de plint. De verdiepingen erboven komen los van het maaiveld met transparante volumes in glas en hout. Door de ligging van het woonprogramma op de verdieping, kijken bewoners aan verschillende zijden uit over het parklandschap. De royale, zongerichte buitenkamers (14 m2) zweven boven het park en de hof en zorgen dat het landschap nog meer rondom de woningen spoelt. Ze zijn integraal onderdeel van de architectuur. Het ontwerp zorgt voor balans tussen uitzicht, samenzijn in de hof en privacy in de woning.
Collectieve hof
De positionering van de woningen rondom een centrale ruimte versterkt het collectief van de buurtschappen. In de hofjes is ruimte voor gezamenlijke activiteiten, zoals picknicken, tuinieren en spelen. Alle bewoners zijn mede-eigenaar van de mandelige buitenruimte. Dit stimuleert ontmoeting en onderling contact tussen de bewoners.
Groen, natuurinclusief en duurzaam
Het parklandschap spoelt tussen de woonvolumes door. Hiermee openen de clusters zich naar het park en ontstaan mooie doorzichten. Hoogteverschillen leveren nattere en drogere delen, waardoor beide ensembles net op een andere manier opgaan in het park. Het westcluster sluit aan bij bestaande en nieuwe kwelsloten. Er is ruimte voor onder meer oeverplanten en meerstammige bomen. Het oostcluster krijgt juist bloemrijk gras en bloeiende planten en bomen.
De buurtschappen zijn door hun landschappelijke inpassing onlosmakelijk verbonden met het park. Natuurlijke, ingetogen materialen geven harmonie. De woningen zijn voorzien van hoogwaardige isolatie. Vogel- en vleermuiskasten zijn zorgvuldig in de gevel weggedetailleerd. De platte daken hebben een groendak en pv-panelen. Verder zijn wormenhotels, waterinfiltratievoorzieningen en halfopen verharding toegepast.
Naam van het gebouw
De Buitenkans
Opdrachtgever
Nederlandse Bouw Unie
Architect
MIX architectuur
Bouwer
Nederlandse Bouw Unie