JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Getijdenpark Keilehaven

Het Getijdenpark Keilehaven combineert de aanleg van een nieuw stadspark met de herintroductie van een natuurlijk estuariën systeem in het stedelijke gebied van Rotterdam. Zo ontstaat een nieuw type openbare ruimte, waar het getijdelandschap van de delta zichtbaar en beleefbaar wordt voor de bezoekers en bewoners. 

Door de schalen heen
De aanleg van getijdenpark in de Keilehaven is onderdeel van een stadsbrede strategie “De rivier als Getijdenpark”. Daarin staat de transformatie van de rivier en de oevers van een louter economische naar een ecologische infrastructuur centraal. Stap voor stap herstelt Rotterdam zijn intrinsieke relatie met het water en transformeert de rivier naar een aantrekkelijke leefomgeving voor mens en dier.

Natuurbeleving
Het getijdenpark beoogt een regeneratieve balans tussen cultuur en natuurlijke, spontane processen. De dynamiek die ontstaat door de getijdenwerking is daarbij een belangrijke basis; sommige delen van het park zijn toegankelijk bij eb, maar bij hoog water niet betreedbaar. Dat maakt het getijdenpark een dynamische stedelijke plek met een uitzonderlijke natuurbeleving. Waar elders in de stad spot je nog de steltloper en zie je de spindotterbloem bloeien?

Gradiënten
Het getijdenpark biedt verschillende gradiënten aan (nat-droog, diep-ondiep), die aantrekkelijk zijn voor een diversiteit aan planten, bomen en dieren. Zo kan de rivier meer waardevol zijn als migratieroute voor vissoorten en voor dieren, die op zoek zijn naar voedselrijke gebieden of naar plaatsen voor rust of voortplanting.  

Bodem en water
De basis van het getijdenpark is het driedimensionale ontwerp van bodem en water.  Het havenbekken is ondiep gemaakt, zodat plantengroei op de bodem mogelijk is. Onderwaterstructuren bieden houvast aan planten en schelpdieren. De verschillende terrassen hebben door hun hoogteligging en overstromingssituatie telkens een eigen karakteristieke flora, die slechts beperkt is aangelegd (enkele wilgen, elzen en biezen).  Er is in het getijdenpark ruimte voor spontane natuurontwikkeling.

De esthetiek van verwildering
Deze balans tussen ecologie en cultuur is een spanningsveld, want hoeveel natuurlijke spontaniteit laat je toe in een stadspark en hoe behoud je daarbij een kwalitatief hoogwaardige ruimtelijke beleving en beeld? De hoofdstructuur van het park met kade, trappenpartij en keermuren geeft een eenduidige ruimtelijke opzet waarbinnen verandering in de tijd door spontane natuurlijke processen mogelijk is.

Hergebruik
In het getijdenpark Keilehaven is gebruik gemaakt van materialen die beschikbaar kwamen bij publieke werken elders in Rotterdam. Dit resulteert in aanzienlijke besparingen op primaire grondstoffen en op brandstof door vervoer.

Proeftuin
Het project is ook een proeftuin, waar circulaire toepassingen werden getest op hun ontwerp-, beheer- en ecologische waarde. Een proefopstelling met gebroken trottoirtegels en betonklinkers  bleek ecologisch waardevol, doordat de stenen een ruwe textuur hebben waarop algen,  mosselen en muurvegetatie zich kunnen hechten.

Het project laat zien dat hergebruik van materiaal niet alleen milieuwinst oplevert, maar ook esthetische en ecologische voordelen biedt. Door experiment en innovatie is het gelukt om afgedankt materiaal om te vormen tot waardevolle elementen in het park. Dit draagt bij aan een nieuwe ontwerpbenadering waarin duurzaamheid en biodiversiteit centraal staan. De cultuurhistorie van het havenbekken vormt zodoende de basis voor nieuwe natuur en een sterke identiteit van de plek.

Naam van het gebouw

Getijdenpark Keilehaven

Opdrachtgever

Gemeente Rotterdam

Architect

De Urbanisten

Bouwer

Van den Herik-Sliedrecht

stem
Terug naar prijs 2025 Vorige 31 / 44 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 269 weergaven

Huis op Zuid

Sebastian van Damme

AIR Offices

Muziekwerf

Sebastian van Damme

Milieupark + De Her

Jan van der Meijde

Lloyd Yard

Aiste Rakauskaite

Getijdenpark Keilehaven

KOER

Loes van Duijvendijk

Op de Kop van de Boezem

René de Wit

Hart van Katendrecht

Manou Huijbregts

Zwart Jan

Titia Hahne

Welk bouwwerk verdient de Rotterdam Architectuurprijs 2025?

Uit de 39 inzendingen selecteerde de jury de 10 beste projecten. Hierop kun je nu stemmen. Welk bouwwerk wint dit jaar de RAP publieksprijs?


breng je stem uit

Van 22 april tot en met 9 mei kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt, stemmen voor de RAP publieksprijs.

De Rotterdam Architectuurprijs bekroont jaarlijks de beste nieuwe bouwwerken van de stad met een prijs voor het team van ontwerper, opdrachtgever en bouwer. Naast de juryprijs is er ook een publieksprijs. Beide worden uitgereikt op vrijdag 6 juni a.s. tijdens de Rotterdam Architectuur Maand. 

Welk bouwwerk krijgt dit jaar de meeste stemmen? Ook voor de mooiste motivatie loven we weer een bijzondere prijs uit en de meest aansprekende inzenders zullen worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking.

Lijst
  1. Openluchtschool de Recon
  2. Wildenburg
  3. STACK
  4. Transformatie van een dijkwoning uit 1921
  5. The View of Rotterdam fase 1
  6. IMAGINE
  7. Schreuder College
  8. Restklezoor Box
  9. Zwart Jan
  10. Bright Light
  11. Westhof
  12. De Parksluizen
  13. Op de Kop van de Boezem
  14. Fietsenstalling De Koopgoot
  15. GGD Rotterdam
  16. Hefkwartier
  17. KOER
  18. Hart van Katendrecht
  19. Reijsendaal
  20. Wolstraat
  21. Waterside II
  22. De Buitenkans
  23. Milieupark + De Her
  24. Lloyd Yard
  25. The Cabanon
  26. Getijdenpark Keilehaven
  27. Hof op Zuid
  28. AIR Offices
  29. Hof doet leven
  30. Huis op Zuid
  31. Muziekwerf
  32. Colour Blocks
  33. OSBS De Archipel
  34. OBS Nelson Mandela
  35. Prinsenpark
  36. Grote Beer
  37. Samen aan de Schie
  38. Paviljoen aan de Plas en Overdekte Speelvloer, Plaswijckpark
  39. Landgoed de Hoven
vakjury Prijs 2025
Lisa van der Slot Lisa van der Slot: "Rotterdam is een stad in continue beweging. Een stad van doen, maken en veranderen. Een stad waar mensen met diverse achtergronden samenleven en de stad delen. Samen werken we aan de langdurige toekomst voor alle Rotterdammers. Daarin zoek ik naar de balans tussen stedelijke… Lees meer > Laura Weeber Laura Weeber: “Architecten ontwerpen onroerend goed. Een woord dat bijna nooit gebruikt wordt door de beroepsgroep, maar dat wel staat voor het financiële krachtenveld waarbinnen sociale en architectonische kwaliteit bevochten moet worden. Welke architecten zijn hier goed in? We gaan op zoek… Lees meer > Khashayar Ghiabi Khashayar Ghiabi: ''Mijn missie is het toekomstbestendig maken van cultuurhistorisch erfgoed. Maar wat maakt een gebouw toekomstbestendig? Wat is de bijdrage van een gebouw aan de stad, de buurt en haar bewoners en gebruikers?'' Khashayar Ghiabi is partner bij More Space Development, een… Lees meer > Kirsten Hannema Kirsten Hannema: ''Als journalist stel ik mijzelf als doel om een breed publiek voor architectuur te interesseren. Niet alleen met verhalen over bijzondere – iconische - gebouwen, maar juist ook over ontwerpen die de alledaagse woonomgeving vormen.'' Kirsten Hannema is architectuurcriticus en… Lees meer > Wouter Veldhuis Wouter Veldhuis (juryvoorzitter): ''Er wordt in Rotterdam veel gesproken over rechtvaardige stadsontwikkeling. Een groot begrip dat ik graag hanteerbaar maak door het te zien als het collectieve recht om onszelf te veranderen door onze stad te veranderen. Architectuur speelt hier een cruciale rol.… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger