JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Grote Beer

EEN NIEUW ICOON
In het hart van Rotterdam-oost, naast winkelcentrum Alexandrium, is een nieuwe woontoren verrezen: Grote Beer. De 68 meter hoge toren, gelegen aan de gelijknamige straat, markeert een belangrijke stap in de ontwikkeling van de Alexanderknoop, één van de opkomende stadsharten van Rotterdam.

Ontwikkeld en gebouwd door Dura Vermeer in samenwerking met Vesteda en 31 West, biedt Grote Beer een oplossing voor het groeiende tekort aan betaalbare woningen in de stad. Met 21 woonlagen herbergt de toren 193 huurwoningen, waarvan 85% bestemd is voor de middeldure huursector. De appartementen variëren van twee- tot vierkamerwoningen, met oppervlaktes tussen de 57m² en 83m², waarmee ze perfect aansluiten op de behoeften van starters en eenoudergezinnen die in de stad willen blijven wonen.

GETRAPTE TOREN
De toren is ontworpen als vier gestapelde blokken. Per volume heeft Grote Beer een setback, waardoor een getrapte opbouw ontstaat. Op de verspringende delen zijn daktuinen gerealiseerd, ieder met een eigen thematische invulling. Zo is er een daktuin specifiek ingericht voor sportactiviteiten, terwijl een ander terras de mogelijkheid biedt om een moestuintje te onderhouden. Daarnaast is er een terras waar bewoners kunnen borrelen en is de bovenste daktuin exclusief bestemd voor de aangrenzende appartementen.

SOCIALE STIMULANS
De royale setbacks van 6,5 meter zorgen ervoor dat de toren naar boven toe steeds ranker oogt. Alle dakranden zijn uitgevoerd als plantenbakken met weelderige beplanting, wat ervoor zorgt dat het groen zelfs vanaf straatniveau zichtbaar is. Op elk terras staat bovendien een boombak, wat het groene karakter versterkt.

De sociale cohesie onder bewoners wordt niet alleen bevorderd door de gemeenschappelijke daktuinen, maar ook door een gezamenlijke huiskamer op de begane grond en collectieve ruimte naast de grote daktuin. Deze ruimte is specifiek ontworpen om ontmoetingen tussen buren te faciliteren. De plint van het gebouw huisvest diverse commerciële functies, waaronder een bruidswinkel en kunstgalerie. Daarnaast biedt de plint ruimte aan praktische voorzieningen, zoals een postkamer, bergingen, fietsparkeren en techniek.

PREFAB-ALL-THE-WAY
Eén van de bijzonderste aspecten van dit project is de snelle realisatie. Nadat in december 2021 de eerste paal de grond in ging, werd de woontoren in twee-en-een-half jaar opgeleverd. Deze opmerkelijk korte bouwtijd werd mogelijk gemaakt door de ‘prefab-all-the-way’-bouwtechniek. Bij deze methode werden geveldelen, dragende wanden, vloeren, badkamers en toiletruimten geprefabriceerd aangeleverd en ter plaatse gemonteerd. De gevel bestaat uit 341 sandwich gevelelementen met steenstrips. Deze elementen hebben randen van geelkleurig beton, waardoor Grote Beer een vriendelijke uitstraling krijgt.

Bij het ontwerpen van de prefab gevelelementen waren de naden een belangrijk aandachtspunt. Er zijn hiervoor twee contrasterende benaderingen toegepast. Op sommige plekken is ervoor gekozen om de naden te benadrukken, waardoor ze een bewust onderdeel van het ontwerp zijn geworden. Op andere plekken zijn ze subtiel weggewerkt. Dit is gedaan door de naad strategisch aan de zijkant van het metselwerk te plaatsen, waardoor deze wegvalt in de natuurlijke overgang tussen het beton en metselwerk.

Naam van het gebouw

Grote Beer

Opdrachtgever

Dura Vermeer Bouw Zuid West en 31 West

Architect

Klunder Architecten

Bouwer

Dura Vermeer Bouw Zuid West

Terug naar prijs 2025 Vorige 14 / 16 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 186 weergaven

Wolstraat

Stefan Müller

GGD Rotterdam

Mark Ernst

Hof doet leven

Stefan Müller

Hof op Zuid

Stijn Poelstra

The Cabanon

©Ossip van Duivenbode

Grote Beer

Inzenden Rotterdam Architectuurprijs 2025 geopend

Welk bouwwerk wint dit jaar de Rotterdam Architectuurprijs? Inzenden kan tot en met 24 maart.

Ieder jaar brengt deze prijs de beste nieuwe projecten in de stad voor het voetlicht. Grondstoffenstation Afrikaanderplein en Metrostation Strand waren de winnaars van 2024. Welke bouwwerken maken dit jaar kans op de prijs? Wij nodigen teams van ontwerpers, opdrachtgevers en bouwers van harte uit om hun projecten in te dienen voor de Rotterdam Architectuurprijs 2025. Inzenden kan van maandag 3 t/m 24 maart 2025. 

Welke projecten?

De Rotterdam Architectuurprijs is op zoek naar vakmanschap, innovatie en betekenis voor de stad. De prijs is bestemd voor teams van opdrachtgevers, bouwers en ontwerpers want juist het samenspel tussen deze partijen is cruciaal. Elk type bouwwerk* kan meedingen naar de prijs – of het nu gaat om woningen, scholen, bedrijven of andere soorten bouwwerken zoals een brug of plein. Het kan gaan om nieuwbouw of transformatie, om kleine of grote bouwwerken: de Rotterdam Architectuurprijs wil recht doen aan de volledige architectuurproductie van Rotterdam.

Waaraan moet een gebouw voldoen?

Inzenden & inloggen

Een bouwwerk met zeggingskracht komt tot stand in een samenspel van opdrachtgever, bouwer en ontwerper. Wij gaan er dan ook van uit dat de teams achter de gebouwen de inhoud van hun inzending onderling afstemmen.

Voor het inzenden van een project is het nodig om in te loggen. Wie eerder een project heeft ingediend kan bestaande inloggegevens gebruiken of een nieuw account aanmaken. Wie voor het eerst een project inzendt, maakt een nieuw account met inloggegevens aan. Inloggen en registreren kan hier.

*Tijdelijke bouwwerken worden in het geval van een uitzonderlijk goed samenspel tussen ontwerper, opdrachtgever en bouwer in behandeling genomen. Aan indieners wordt gevraagd om dit samenspel te beargumenteren bij inzending.
Lijst
  1. Fietsenstalling De Koopgoot
  2. Reijsendaal
  3. Wolstraat
  4. De Buitenkans
  5. Milieupark + De Her
  6. Lloyd Yard
  7. The Cabanon
  8. Hof op Zuid
  9. Hof doet leven
  10. OSBS De Archipel
  11. OBS Nelson Mandela
  12. Prinsenpark
  13. Grote Beer
  14. Samen aan de Schie
  15. Paviljoen aan de Plas en Overdekte Speelvloer, Plaswijckpark

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger