JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Milieupark + De Her

Milieupark + De HER is hét grondstoffencentrum van Rotterdam, waar hergebruik, onderwijs, creativiteit en ondernemerschap centraal staan. Hier kunnen Rotterdammers hun gebruikte materialen en spullen weggeven op het milieupark Overschie en zien hoe ondernemers in het gebouw De HER deze grondstoffen verwerken tot waardevolle nieuwe producten. Niet alleen het milieupark en het gebouw maar ook de inrichting is ontworpen en gerealiseerd op basis van tweedehands materialen. De HER is een unieke plek met nu al een bijzondere geschiedenis. Alles draait om inspireren, informeren, creëren, ontmoeten en vooral: doen. De toepasselijke naam van De HER komt voort uit een naamwedstrijd onder Rotterdammers. Het ontwerpproces begon met het zoeken naar materialen die al een geschiedenis achter de rug hadden. In Delft werd het ideale donorgebouw voor De Her gevonden: het voormalige TNO Mec-lab, in 2012 ontworpen door N3O Architecten. Architecten Marc Verheijen (SO-ingenieursbureau Rotterdam) en Jeroen Grosfeld (N3O) bundelden hun krachten en werkten samen met experts van de gemeente Rotterdam en BAM om De HER verder te ontwikkelen. Dit gebeurde in nauwe samenwerking via een bouwteamcontract. De architecten bepaalden de richting van het ontwerp, waarna het zoeken naar materialen begon. Deze werden geoogst waarop het ontwerp steeds verder is aangescherpt. Ditzelfde circulaire ontwerpproces werd toegepast bij de realisatie van het naast De HER gelegen milieupark Overschie. Dit milieupark naar ontwerp van Marc Verheijen is gerealiseerd door Roelofs Bouw&Infra . Ook hier werd in bouwteam gewerkt aan het samen door ontwikkelen en realiseren van het plan. Materiaal werd ‘gedroomd’, gezocht, gevonden, gekeurd en bij tevredenheid aangekocht en (her)gebruikt.


Circulair bouwen op basis van tweedehands materialen vraagt om een circulair ontwerpproces: sterk gebaseerd op een visie en tegelijkertijd flexibel en adaptief. Het ontwerp volgt de principes van ‘form follows find’. Zo werden meerpalen uit Zeebrugge gecombineerd met een Westlands kasdak, zijn de straatstenen uit het kunstwerk Blauwe Golven van Peter Struycken in Arnhem geoogst, reclamedoeken werden gebruikt als behang, wasmachine-fronten als geveldelen en zelfs de zonnepanelen en de beplanting zijn hergebruikt. Samen met hoveniersopleider Yuverta werd de voortuin ontwikkeld, studenten van het Hout- en Meubileringscollege ontwierpen de vloerpatronen, en de gietvloer bestaat deels uit plastics die door basisschoolleerlingen uit de omgeving zijn verzameld.


Opvallend aan het gebouw zijn de tien 'boxen' die fungeren als atelier- en kantoorruimtes. Een prijsvraag onder ontwerpers leverde dertig voorstellen op. Bureau Bende heeft deze 'schoolvoorbeelden' van hergebruik samen met de winnaars verder doorontwikkeld en gerealiseerd. Het is gelukt om De HER te bouwen met meer dan 85% ‘tweedehands’ materialen. Voor het milieupark Overschie geldt een percentage van 95%. Deze realisatie van zowel het gebouw als het milieupark Overschie onderstreept het grote belang dat Rotterdam hecht aan duurzaamheid en de circulaire economie. De lessons learned worden breed gepubliceerd om de transitie in de bouw een boost te geven.

Naam van het gebouw

Milieupark + De Her

Opdrachtgever

SO-vastgoed, gemeente Rotterdam

Architect

Jeroen Grosfeld (N3O) & Marc Verheijen (SO-ingenieursbureau, gemeente Rotterdam)

Bouwer

BAM Bouw en Techniek (gebouw) Roelofs Infra Groep (milieupark) Bureau Bende (boxen en afwerking)

stem
Terug naar prijs 2025 Vorige 28 / 44 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 578 weergaven

Op de Kop van de Boezem

René de Wit

Zwart Jan

Titia Hahne

AIR Offices

KOER

Loes van Duijvendijk

Huis op Zuid

Sebastian van Damme

Muziekwerf

Sebastian van Damme

Lloyd Yard

Aiste Rakauskaite

Hart van Katendrecht

Manou Huijbregts

Milieupark + De Her

Jan van der Meijde

Getijdenpark Keilehaven

Welk bouwwerk verdient de Rotterdam Architectuurprijs 2025?

Uit de 39 inzendingen selecteerde de jury de 10 beste projecten. Hierop kun je nu stemmen. Welk bouwwerk wint dit jaar de RAP publieksprijs?


breng je stem uit

Van 22 april tot en met 9 mei kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt, stemmen voor de RAP publieksprijs.

De Rotterdam Architectuurprijs bekroont jaarlijks de beste nieuwe bouwwerken van de stad met een prijs voor het team van ontwerper, opdrachtgever en bouwer. Naast de juryprijs is er ook een publieksprijs. Beide worden uitgereikt op vrijdag 6 juni a.s. tijdens de Rotterdam Architectuur Maand. 

Welk bouwwerk krijgt dit jaar de meeste stemmen? Ook voor de mooiste motivatie loven we weer een bijzondere prijs uit en de meest aansprekende inzenders zullen worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking.

Lijst
  1. Openluchtschool de Recon
  2. Wildenburg
  3. STACK
  4. Transformatie van een dijkwoning uit 1921
  5. The View of Rotterdam fase 1
  6. IMAGINE
  7. Schreuder College
  8. Restklezoor Box
  9. Zwart Jan
  10. Bright Light
  11. Westhof
  12. De Parksluizen
  13. Op de Kop van de Boezem
  14. Fietsenstalling De Koopgoot
  15. GGD Rotterdam
  16. Hefkwartier
  17. KOER
  18. Hart van Katendrecht
  19. Reijsendaal
  20. Wolstraat
  21. Waterside II
  22. De Buitenkans
  23. Milieupark + De Her
  24. Lloyd Yard
  25. The Cabanon
  26. Getijdenpark Keilehaven
  27. Hof op Zuid
  28. AIR Offices
  29. Hof doet leven
  30. Huis op Zuid
  31. Muziekwerf
  32. Colour Blocks
  33. OSBS De Archipel
  34. OBS Nelson Mandela
  35. Prinsenpark
  36. Grote Beer
  37. Samen aan de Schie
  38. Paviljoen aan de Plas en Overdekte Speelvloer, Plaswijckpark
  39. Landgoed de Hoven
vakjury Prijs 2025
Lisa van der Slot Lisa van der Slot: "Rotterdam is een stad in continue beweging. Een stad van doen, maken en veranderen. Een stad waar mensen met diverse achtergronden samenleven en de stad delen. Samen werken we aan de langdurige toekomst voor alle Rotterdammers. Daarin zoek ik naar de balans tussen stedelijke… Lees meer > Laura Weeber Laura Weeber: “Architecten ontwerpen onroerend goed. Een woord dat bijna nooit gebruikt wordt door de beroepsgroep, maar dat wel staat voor het financiële krachtenveld waarbinnen sociale en architectonische kwaliteit bevochten moet worden. Welke architecten zijn hier goed in? We gaan op zoek… Lees meer > Khashayar Ghiabi Khashayar Ghiabi: ''Mijn missie is het toekomstbestendig maken van cultuurhistorisch erfgoed. Maar wat maakt een gebouw toekomstbestendig? Wat is de bijdrage van een gebouw aan de stad, de buurt en haar bewoners en gebruikers?'' Khashayar Ghiabi is partner bij More Space Development, een… Lees meer > Kirsten Hannema Kirsten Hannema: ''Als journalist stel ik mijzelf als doel om een breed publiek voor architectuur te interesseren. Niet alleen met verhalen over bijzondere – iconische - gebouwen, maar juist ook over ontwerpen die de alledaagse woonomgeving vormen.'' Kirsten Hannema is architectuurcriticus en… Lees meer > Wouter Veldhuis Wouter Veldhuis (juryvoorzitter): ''Er wordt in Rotterdam veel gesproken over rechtvaardige stadsontwikkeling. Een groot begrip dat ik graag hanteerbaar maak door het te zien als het collectieve recht om onszelf te veranderen door onze stad te veranderen. Architectuur speelt hier een cruciale rol.… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger