JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Muziekwerf

Voor de Muziekwerf transformeerde en renoveerde Powerhouse Company de laatste Doopsgezinde kerk van Rotterdam van een verborgen architectonische parel tot het eerste muziekcentrum gewijd aan de jeugd. De Muziekwerf bestaat uit muziekstudio’s, een concertzaal, een horecaruimte en kantoorruimte. In september 2024 opende het centrum haar deuren en sindsdien is het een levendige ontmoetingsplek voor jonge Rotterdammers.

Herbestemming van een Rotterdamse kerk

Door de snelle afname van leden van de Doopsgezinde kerk in Rotterdam in de eerste decennia van deze eeuw besloot de kerkelijke gemeente het gebouw te verkopen. Aangetrokken door de bijzondere architectuur, centrale ligging en culturele mogelijkheden die het bood, kocht Stichting Droom en Daad het kerkgebouw in 2019. Droom en Daad vroeg Powerhouse Company mee te denken over de invulling van het gebouw. Intensieve samenwerking resulteerde in een maatwerk ontwerp dat in balans is met het monumentale pand. 

Renovatie en transformatie middenin de stad

De kerk, ontworpen door Gerrit Kuiper en gebouwd in 1951, verving een achttiende-eeuwse schuilkerk die tijdens het bombardement op Rotterdam in 1940 werd verwoest. Hoewel de kerk enigszins verscholen ligt in een hoek van het centrum, hebben we het gebouw met de transformatie opengesteld naar de stad. De nieuwe hoofdingang, nu aan de voorkant, is geïnspireerd op de reflecties van het omliggende water. Dit hebben we vertaald in een golvend plafond van reflecterend materiaal in het bijgebouw – de enige nieuwbouw binnen het project. Deze tweezijdige ingang verbindt de bestaande gebouwen en bevordert de interactie tussen het gebouw en zijn omgeving.

Akoestische innovaties voor een uitnodigend gebouw

Met aandacht voor detail en materiaal hebben we het gebouw nieuw leven ingeblazen, terwijl de oorspronkelijke sfeer en ruimtelijke kwaliteiten zo veel mogelijk zijn behouden. Elke ruimte vereiste een specifieke aanpak, van op maat gemaakte akoestische oplossingen om geluidsoverlast in de betonnen structuur te voorkomen, tot het vervangen van het stucwerk door geluidsabsorberend materiaal in het cassetteplafond. Om de geluidskwaliteit van de muziekstudio's te versterken, werd vloerverwarming aangelegd, waardoor radiatoren voor de ramen vervielen en een directe verbinding met buiten ontstond. Lichte eiken vloeren en geluidsverspreidende wandpanelen in de grote kerkzaal creëren een warme, uitnodigende sfeer. Het imposante Flentrop-orgel uit 1954 is behouden gebleven en biedt jonge muzikanten en concerten unieke mogelijkheden.

Monumentaal renoveren

Elke ingreep in de Muziekwerf weerspiegelt het streven naar verantwoord behoud en een circulaire benadering van zowel het ontwerpteam als de opdrachtgever. De voormalige kerkbanken zijn omgevormd tot lambrisering in de foyer en bestaande houten kozijnen werden zorgvuldig gerestaureerd, zodat het erfgoed behouden blijft. De originele tegels zijn bewaard en gerestaureerd, aangevuld met nieuwe ton-sur-ton tegels. Het ontwerp benadrukt daarnaast krachtige ornamenten, zoals de expressieve kroonluchters die de voormalige kerkzaal verlichten. Het resultaat is een harmonieus geheel van oude en nieuwe elementen, met zachte kleurenpaletten en ruwe betonnen texturen die de geschiedenis van het gebouw zichtbaar maken. Wanden met wolkachtige pleisterafwerkingen, betonnen raamkozijnen en originele tegels geven het geheel een jaren 50 uitstraling.

Naam van het gebouw

Muziekwerf

Opdrachtgever

Stichting Droom en Daad

Architect

Powerhouse Company

Bouwer

Nico de Bont

stem
Terug naar prijs 2025 Vorige 36 / 44 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 376 weergaven

Muziekwerf

Sebastian van Damme

AIR Offices

Zwart Jan

Titia Hahne

Op de Kop van de Boezem

René de Wit

KOER

Loes van Duijvendijk

Getijdenpark Keilehaven

Lloyd Yard

Aiste Rakauskaite

Huis op Zuid

Sebastian van Damme

Milieupark + De Her

Jan van der Meijde

Hart van Katendrecht

Manou Huijbregts

Welk bouwwerk verdient de Rotterdam Architectuurprijs 2025?

Uit de 39 inzendingen selecteerde de jury de 10 beste projecten. Hierop kun je nu stemmen. Welk bouwwerk wint dit jaar de RAP publieksprijs?


breng je stem uit

Van 22 april tot en met 9 mei kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt, stemmen voor de RAP publieksprijs.

De Rotterdam Architectuurprijs bekroont jaarlijks de beste nieuwe bouwwerken van de stad met een prijs voor het team van ontwerper, opdrachtgever en bouwer. Naast de juryprijs is er ook een publieksprijs. Beide worden uitgereikt op vrijdag 6 juni a.s. tijdens de Rotterdam Architectuur Maand. 

Welk bouwwerk krijgt dit jaar de meeste stemmen? Ook voor de mooiste motivatie loven we weer een bijzondere prijs uit en de meest aansprekende inzenders zullen worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking.

Lijst
  1. Openluchtschool de Recon
  2. Wildenburg
  3. STACK
  4. Transformatie van een dijkwoning uit 1921
  5. The View of Rotterdam fase 1
  6. IMAGINE
  7. Schreuder College
  8. Restklezoor Box
  9. Zwart Jan
  10. Bright Light
  11. Westhof
  12. De Parksluizen
  13. Op de Kop van de Boezem
  14. Fietsenstalling De Koopgoot
  15. GGD Rotterdam
  16. Hefkwartier
  17. KOER
  18. Hart van Katendrecht
  19. Reijsendaal
  20. Wolstraat
  21. Waterside II
  22. De Buitenkans
  23. Milieupark + De Her
  24. Lloyd Yard
  25. The Cabanon
  26. Getijdenpark Keilehaven
  27. Hof op Zuid
  28. AIR Offices
  29. Hof doet leven
  30. Huis op Zuid
  31. Muziekwerf
  32. Colour Blocks
  33. OSBS De Archipel
  34. OBS Nelson Mandela
  35. Prinsenpark
  36. Grote Beer
  37. Samen aan de Schie
  38. Paviljoen aan de Plas en Overdekte Speelvloer, Plaswijckpark
  39. Landgoed de Hoven
vakjury Prijs 2025
Lisa van der Slot Lisa van der Slot: "Rotterdam is een stad in continue beweging. Een stad van doen, maken en veranderen. Een stad waar mensen met diverse achtergronden samenleven en de stad delen. Samen werken we aan de langdurige toekomst voor alle Rotterdammers. Daarin zoek ik naar de balans tussen stedelijke… Lees meer > Laura Weeber Laura Weeber: “Architecten ontwerpen onroerend goed. Een woord dat bijna nooit gebruikt wordt door de beroepsgroep, maar dat wel staat voor het financiële krachtenveld waarbinnen sociale en architectonische kwaliteit bevochten moet worden. Welke architecten zijn hier goed in? We gaan op zoek… Lees meer > Khashayar Ghiabi Khashayar Ghiabi: ''Mijn missie is het toekomstbestendig maken van cultuurhistorisch erfgoed. Maar wat maakt een gebouw toekomstbestendig? Wat is de bijdrage van een gebouw aan de stad, de buurt en haar bewoners en gebruikers?'' Khashayar Ghiabi is partner bij More Space Development, een… Lees meer > Kirsten Hannema Kirsten Hannema: ''Als journalist stel ik mijzelf als doel om een breed publiek voor architectuur te interesseren. Niet alleen met verhalen over bijzondere – iconische - gebouwen, maar juist ook over ontwerpen die de alledaagse woonomgeving vormen.'' Kirsten Hannema is architectuurcriticus en… Lees meer > Wouter Veldhuis Wouter Veldhuis (juryvoorzitter): ''Er wordt in Rotterdam veel gesproken over rechtvaardige stadsontwikkeling. Een groot begrip dat ik graag hanteerbaar maak door het te zien als het collectieve recht om onszelf te veranderen door onze stad te veranderen. Architectuur speelt hier een cruciale rol.… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger