Muziekwerf
Voor de Muziekwerf transformeerde en renoveerde Powerhouse Company de laatste Doopsgezinde kerk van Rotterdam van een verborgen architectonische parel tot het eerste muziekcentrum gewijd aan de jeugd. De Muziekwerf bestaat uit muziekstudio’s, een concertzaal, een horecaruimte en kantoorruimte. In september 2024 opende het centrum haar deuren en sindsdien is het een levendige ontmoetingsplek voor jonge Rotterdammers.
Herbestemming van een Rotterdamse kerk
Door de snelle afname van leden van de Doopsgezinde kerk in Rotterdam in de eerste decennia van deze eeuw besloot de kerkelijke gemeente het gebouw te verkopen. Aangetrokken door de bijzondere architectuur, centrale ligging en culturele mogelijkheden die het bood, kocht Stichting Droom en Daad het kerkgebouw in 2019. Droom en Daad vroeg Powerhouse Company mee te denken over de invulling van het gebouw. Intensieve samenwerking resulteerde in een maatwerk ontwerp dat in balans is met het monumentale pand.
Renovatie en transformatie middenin de stad
De kerk, ontworpen door Gerrit Kuiper en gebouwd in 1951, verving een achttiende-eeuwse schuilkerk die tijdens het bombardement op Rotterdam in 1940 werd verwoest. Hoewel de kerk enigszins verscholen ligt in een hoek van het centrum, hebben we het gebouw met de transformatie opengesteld naar de stad. De nieuwe hoofdingang, nu aan de voorkant, is geïnspireerd op de reflecties van het omliggende water. Dit hebben we vertaald in een golvend plafond van reflecterend materiaal in het bijgebouw – de enige nieuwbouw binnen het project. Deze tweezijdige ingang verbindt de bestaande gebouwen en bevordert de interactie tussen het gebouw en zijn omgeving.
Akoestische innovaties voor een uitnodigend gebouw
Met aandacht voor detail en materiaal hebben we het gebouw nieuw leven ingeblazen, terwijl de oorspronkelijke sfeer en ruimtelijke kwaliteiten zo veel mogelijk zijn behouden. Elke ruimte vereiste een specifieke aanpak, van op maat gemaakte akoestische oplossingen om geluidsoverlast in de betonnen structuur te voorkomen, tot het vervangen van het stucwerk door geluidsabsorberend materiaal in het cassetteplafond. Om de geluidskwaliteit van de muziekstudio's te versterken, werd vloerverwarming aangelegd, waardoor radiatoren voor de ramen vervielen en een directe verbinding met buiten ontstond. Lichte eiken vloeren en geluidsverspreidende wandpanelen in de grote kerkzaal creëren een warme, uitnodigende sfeer. Het imposante Flentrop-orgel uit 1954 is behouden gebleven en biedt jonge muzikanten en concerten unieke mogelijkheden.
Monumentaal renoveren
Elke ingreep in de Muziekwerf weerspiegelt het streven naar verantwoord behoud en een circulaire benadering van zowel het ontwerpteam als de opdrachtgever. De voormalige kerkbanken zijn omgevormd tot lambrisering in de foyer en bestaande houten kozijnen werden zorgvuldig gerestaureerd, zodat het erfgoed behouden blijft. De originele tegels zijn bewaard en gerestaureerd, aangevuld met nieuwe ton-sur-ton tegels. Het ontwerp benadrukt daarnaast krachtige ornamenten, zoals de expressieve kroonluchters die de voormalige kerkzaal verlichten. Het resultaat is een harmonieus geheel van oude en nieuwe elementen, met zachte kleurenpaletten en ruwe betonnen texturen die de geschiedenis van het gebouw zichtbaar maken. Wanden met wolkachtige pleisterafwerkingen, betonnen raamkozijnen en originele tegels geven het geheel een jaren 50 uitstraling.
Naam van het gebouw
Muziekwerf
Opdrachtgever
Stichting Droom en Daad
Architect
Powerhouse Company
Bouwer
Nico de Bont
stem