Willemstoren
Direct naast de Erasmusbrug in Rotterdam is de Willemstoren verrezen. In het ontwerp hebben IWT en Studio for New Realities gestreefd naar een tijdloos en persoonlijk binnenstedelijk woonblok met 76 huurwoningen in het middensegment, gericht op bewoners met een stedelijke leefstijl.
De toren kenmerkt zich door de heldere vorm, met maximale aansluiting op de omgeving en robuuste materialisering.
Het gebouw is verdeeld in drie woonblokken met verschillende oriëntaties, die zich richten op de kwaliteiten uit de omgeving. Aan de voorzijde richten de woningen zich op het Willemsplein met balkons die uitkijken over de Maas. Woningen in de onderbouw zijn gericht op de Houtlaan, terwijl de woningen in het bovenste gedeelte juist uitkijken richting het Park.
Op verschillende schaalniveaus willen de architecten de onderlinge ontmoeting tussen bewoners stimuleren. De lobby op de begane grond fungeert als collectieve werk/huiskamer aan het Willemsplein en op de zevende verdieping is een gemeenschappelijke daktuin gerealiseerd, met oriëntatie op de middag- en avondzon. De diagonale vluchttrap vormt een ‘verticale straat’ die deze twee collectieve ruimten met elkaar verbindt en zo de ontmoetingen extra stimuleert.
Een aantal ‘momenten’ markeren specifieke plekken in het gebouw – de monumentale uitkraging boven de entree en de doorloop naar de daktuin.
In de appartementen geven een aantal specifieke ingrepen een ‘personal touch’: Door kookeilanden te maken kun je in gesprek blijven met je partner en gasten tijdens het koken. Door de balkonhekjes ‘om te vouwen’ is privacy en windbeschutting vergroot en een plek voor je ochtendkoffie of evening-drink gecreëerd. Het geïntegreerde lampje verlengt de leestijd ’s avonds. En openingen in de zijgevels geven zicht op de omgeving als unieke ansichtkaarten van de stad.
Naam van het gebouw
Willemstoren
Opdrachtgever
LSI / Inspire Real Estate / Vesteda
Architect
IWT en Studio for New Realities
Bouwer
Van Wijnen
Omschrijving
Deze woontoren bij de Erasmusbrug is verdeeld in drie blokken met verschillende oriëntaties op de omgeving en beschikt over een gemeenschappelijke woon-werklobby en daktuin verbonden met een diagonale vluchttrap.