JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Chinny Lijnbaan

Chinny Surinaamse Broodjes aan de Lijnbaan is al 20 jaar onderdeel van het uitgaansleven van Rotterdam. Het nieuwe interieur speelt in op het nachtelijk gebruik door het opvallende kleurgebruik en de heldere, overzichtelijke indeling.

Een duidelijke en strak gedetailleerde basis met een kleurrijke invulling. Laagdrempelig, maar ook warm, hedendaags en van de straat. Een blikvanger in de avond, wanneer de omgeving donker is broeit het interieur en nodigt uit voor een midnight snack.

De ruimte is opgezet als een décor in een frontaal perspectief. Wanneer je binnenstapt door de centrale entree zie je direct de balie, de vitrines en de geaccentueerde trap.
De werkruimte is georganiseerd in twee lineaire zones die worden gescheiden door twee volumes met karakteristiek gekleurde tegels die contrasteren tegen de gele achterwand.
In de betegelde volumes wordt het eten bereid en wordt er afgewassen, vóór de volumes is de bedieningsruimte waar het eten en drinken zichtbaar is opgesteld voor de klant.

De trap is geaccentueerd in blauw, een kleur die vanaf de wand overloopt in de blauwe gloed in de tegelvloer. Alle interieurelementen zijn strak op de scheidslijn tussen de twee kleuren vloertegels geplaatst. Deze scheidslijn is een afgeleide van één van de kenmerkende gevelkolommen. De balie is even breed als het middelste stramien van de gevel, waardoor interieur en gevel samen één harmonieus geheel vormen.

Het hoge barelement is een component op wielen, dat ‘s nachts verplaatst kan worden om direct vanachter de deur te verkopen. Het met paarse tegels bekleedde blok herbergt de koelkast en eten kan erachter worden bereid en door het raam worden gegeven. Het blauw betegelde blok is de spoelkeuken. Medewerkers hebben altijd een duidelijk overzicht over de zaak.

Het felle en contrastrijke kleurgebruik is geïnspireerd door de Surinaamse keuken en de kleurrijke lokale frisdranken, gecomplimenteerd met rustige houten tonen. De kleuren komen ‘s nachts nog meer tot leven in combinatie met kunstlicht en geven het interieur een duidelijk karakter in de dan verder donkere straat.

De gevel van het gehele blok is recent vernieuwd naar ontwerp van BureauVanEig. Deze vernieuwing met een andere positie van de entree vormde de aanleiding voor een nieuw interieur dat reageert op de heldere lijnen uit de gevel waardoor buiten en binnen harmonieus samen gaan en vooral de kleuren en texturen spreken.

Naam van het gebouw

Chinny Lijnbaan

Opdrachtgever

Chinny

Architect

LAGADO architects

Bouwer

Constructif - WoodWave

Omschrijving

Bekende Surinaamse broodjeszaak aan de Lijnbaan kreeg een kleurrijke make-over die aansluit bij een nieuw gevelontwerp voor het hele blok ontworpen door BureauVanEig.

Terug naar 2019 Vorige 48 / 53 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 2745 weergaven

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Fenix I

Mei architects and planners

Fenix I

Codarts

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Fenix I winnaar van de vakjuryprijs én de publieksprijs 2019!

De feestelijke uitreiking van de tiende Rotterdam Architectuurprijs vond plaats op 18 december 2019 in de Burgerzaal van het stadhuis van Rotterdam.

Zowel bij de vakjury als bij het grote publiek kon Fenix I rekenen op grote waardering. De jury: ‘Het gebouw ademt de bevlogenheid van alle betrokkenen – opdrachtgever, architect, bouwer en gebruikers. Het is een nieuw icoon voor Rotterdam en bewijst dat voor het verdichten in de gelaagde stad geen brug te ver is.’ Een stemmer: ‘Alles waar de stad Rotterdam voor staat zit in dit gebouw.’

Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury over Penthouse West399: ‘Een nieuwe klassieker die zich op waardige wijze voegt in de villatraditie van Rotterdam en waar studenten architectuur over 30 jaar nog komen kijken.’ En over Buitenplaats Brienenoord: ‘Dit project heeft de jury op meerdere fronten overrompeld. Opdrachtgeverschap, financiering, proces en architectonisch ontwerp, op alle gebieden daagt het architectonische conventies uit.’

De tweede en derde plaats van de publieksprijs gingen respectievelijk naar Paradijshof en Slaakhuys. Een stemmer over de Paradijshof: ‘Het is de buurt waar ik geboren ben en nog woon. Het wordt steeds mooier’ en over Slaakhuys: ‘Het gebouw is een belangrijk onderdeel van het verhaal van de wederopbouw.’

prijsuitreiking
Prijsuitreiking Op woensdag 18 december 2019 werd de tiende Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt. Fenix I sleepte zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht. De juryprijs Fenix I is een gebouw als stad, constateert de jury. Het gebouw is als een pars pro toto voor Rotterdam – wat betreft programma… lees meer >


download het juryrapport
Lijst
 1. Slaakhuys
 2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
 3. Kadewoningen Rotterdam
 4. Wonen aan de Meander
 5. Paradijshof
 6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
 7. Elevatorhuis
 8. Willemstoren
 9. Gymzaal De Adamshof
 10. CPO-WATERBIES
 11. Confectiefabriek
 12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
 13. Fenix I
 14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
 15. Van Vollenhovenkwartier
 16. Hoogstraat 168 - 172
 17. Transformatie Christus Koningkerk
 18. Drukkerij Charlois
 19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
 20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
 21. Penthouse West399
 22. Lijnbaan 35-43
 23. Buitenplaats Brienenoord
 24. Cobana
 25. Zorgvilla Hillegersberg
 26. Sluisjesdijk 46
 27. Hofplein 19
 28. Ruiterbrug
 29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
 30. Stadswoning Spoorpunt
 31. Transformatie RTV Rijnmond complex
 32. "echt"kantoor voor Jinc
 33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
 34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
 35. Floating Farm Dairy
 36. Gym Loft
 37. Noordsingel Lofts
 38. Chinny Lijnbaan
 39. 100% waste-based interieur AVR
 40. RET remise Kleiweg
 41. Squares
 42. KPN De Link
 43. de Provenier
vakjury 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger