Fenix I
Met bijna 45.000 m2 mixed-use programma is op Katendrecht een uniek gebouw verrezen, dat niet alleen op architectonisch vlak een beeldbepalend icoon is, maar zeker ook op technisch gebied een groots werk genoemd kan worden.
Geschiedenis
De Fenixloodsen zijn in 1922 gebouwd voor de Holland Amerika Lijn. De loods heette toen de San Franciscoloods, was maar liefst 360m lang en daarmee de grootste overslagloods ter wereld in die tijd. Na bombardementen in W.O.II en een brand in de begin jaren ’50 is de loods in twee delen herbouwd met de namen Fenix I en Fenix II. In de jaren ’80 verplaatsten de havenactiviteiten zich naar het Westen en zijn de loodsen in onbruik geraakt. Vanaf 2007 heeft de stad Rotterdam zich sterk gemaakt voor herstructurering en transformatie van de wijk Katendrecht. Behoud van de Fenx loods was daarbij een van de uitgangspunten. Rond 2009 is Heijmans begonnen met plannen voor ontwikkeling van de loods Fenix I. Mei heeft in 2013 de architectenselectie gewonnen voor herbestemming van Fenix I.
Bestaande loods
De bestaande loods, van 140m lang en 40m diep en 2 verdiepingen met 6m vrije hoogte, is grotendeels hergebruikt en gerestaureerd voor een gemixt programma dat zorgt voor een actieve plint. De loods biedt ruimte aan kadewoningen, loft offices, openbare parkeergarage, B&B, horeca en uitgebreid cultuur cluster (Conny Janssen Danst, Circus Rotjeknor en Codarts).
Fenix lofts
Door de bestaande monumentale Fenixloods heen is een immense stalen tafelconstructie geplaatst van circa één miljoen kilo staal. Daarboven is een gesloten bouwblok gebouwd, uitgevoerd in een flexibele betonnen constructie, met 212 loftappartementen, variërend van 40 tot 300 m2 in zowel de huur als koop sector. De tussenlaag tussen loods en nieuwbouw bestaat uit een gigantische vakwerkconstructie, waarin loftwoningen zijn gerealiseerd met een verdiepingshoogte van 6m.
Alle lofts zijn volledig naar wens van de kopers in grootte samengesteld, ingedeeld en in sommige gevallen middels een vide over twee woonlagen verdeeld. Dit loft concept met grote mate van flexibiliteit en invloeden van kopers is op deze schaal een uniek concept in Europa.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een integraal onderdeel van Fenix I dat begint met het maximaal hergebruiken van het bestaande gebouw. De nieuwbouw is toekomstbestendig en aanpasbaar door de extra verdiepingshoogte en flexibel indeelbaar door een hoofddraagconstructie van schijfkolommen. Het bouwvolume en de gevels zijn geoptimaliseerd voor daglichttoetreding. De glazen gevels zijn voorzien van hoog rendement zonwerende beglazing, waarmee in combinatie met de buitenzonwering en de balkons de intredende zonnewarmte wordt tegengehouden en de koelbehoefte wordt gereduceerd. De daktuinen en verticale groene binnengevels stimuleren een gezonde, comfortabele en natuur-inclusieve leefomgeving. Ze filteren fijnstof uit de lucht en de groene daken vangen regenwater op zodat dit kan worden hergebruikt. Het gebouw is energiezuinig door de toepassing van LED verlichting in de gemeenschappelijke ruimten, het mechanische ventilatiesysteem met hoog rendement warmte terugwinning en het gebruik van warmte- en koude opslag voor koelen en verwarmen van het gebouw.
Community
De uitgesproken architectuur en het exceptioneel woonproduct dat Fenix I biedt, trekt bewoners en gebruikers aan met eenzelfde mindset. Zo kan zelfs in een gebouw waar huur en koopwoningen gecombineerd worden de galerij ontsluiting slagen en bijdragen aan de kwaliteit van wonen. De Fenix bewoners vormen een inclusieve community waar mensen samen wonen en samen levens delen.
Naam van het gebouw
Fenix I
Opdrachtgever
Heijmans Vastgoed
Architect
Mei architects and planners
Bouwer
Heijmans Woningbouw
Omschrijving
Bovenop een bestaande loods waarin horeca en voorzieningen zijn ondergebracht, werd een spectaculair nieuw bouwvolume met loftappartementen geplaatst, gedragen door een stalen tafelconstructie door de bestaande bouw.