JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Fenix I

Met bijna 45.000 m2 mixed-use programma is op Katendrecht een uniek gebouw verrezen, dat niet alleen op architectonisch vlak een beeldbepalend icoon is, maar zeker ook op technisch gebied een groots werk genoemd kan worden.
Geschiedenis
De Fenixloodsen zijn in 1922 gebouwd voor de Holland Amerika Lijn. De loods heette toen de San Franciscoloods, was maar liefst 360m lang en daarmee de grootste overslagloods ter wereld in die tijd. Na bombardementen in W.O.II en een brand in de begin jaren ’50 is de loods in twee delen herbouwd met de namen Fenix I en Fenix II. In de jaren ’80 verplaatsten de havenactiviteiten zich naar het Westen en zijn de loodsen in onbruik geraakt. Vanaf 2007 heeft de stad Rotterdam zich sterk gemaakt voor herstructurering en transformatie van de wijk Katendrecht. Behoud van de Fenx loods was daarbij een van de uitgangspunten. Rond 2009 is Heijmans begonnen met plannen voor ontwikkeling van de loods Fenix I. Mei heeft in 2013 de architectenselectie gewonnen voor herbestemming van Fenix I.
Bestaande loods
De bestaande loods, van 140m lang en 40m diep en 2 verdiepingen met 6m vrije hoogte, is grotendeels hergebruikt en gerestaureerd voor een gemixt programma dat zorgt voor een actieve plint. De loods biedt ruimte aan kadewoningen, loft offices, openbare parkeergarage, B&B, horeca en uitgebreid cultuur cluster (Conny Janssen Danst, Circus Rotjeknor en Codarts).
Fenix lofts
Door de bestaande monumentale Fenixloods heen is een immense stalen tafelconstructie geplaatst van circa één miljoen kilo staal. Daarboven is een gesloten bouwblok gebouwd, uitgevoerd in een flexibele betonnen constructie, met 212 loftappartementen, variërend van 40 tot 300 m2 in zowel de huur als koop sector. De tussenlaag tussen loods en nieuwbouw bestaat uit een gigantische vakwerkconstructie, waarin loftwoningen zijn gerealiseerd met een verdiepingshoogte van 6m.
Alle lofts zijn volledig naar wens van de kopers in grootte samengesteld, ingedeeld en in sommige gevallen middels een vide over twee woonlagen verdeeld. Dit loft concept met grote mate van flexibiliteit en invloeden van kopers is op deze schaal een uniek concept in Europa.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een integraal onderdeel van Fenix I dat begint met het maximaal hergebruiken van het bestaande gebouw. De nieuwbouw is toekomstbestendig en aanpasbaar door de extra verdiepingshoogte en flexibel indeelbaar door een hoofddraagconstructie van schijfkolommen. Het bouwvolume en de gevels zijn geoptimaliseerd voor daglichttoetreding. De glazen gevels zijn voorzien van hoog rendement zonwerende beglazing, waarmee in combinatie met de buitenzonwering en de balkons de intredende zonnewarmte wordt tegengehouden en de koelbehoefte wordt gereduceerd. De daktuinen en verticale groene binnengevels stimuleren een gezonde, comfortabele en natuur-inclusieve leefomgeving. Ze filteren fijnstof uit de lucht en de groene daken vangen regenwater op zodat dit kan worden hergebruikt. Het gebouw is energiezuinig door de toepassing van LED verlichting in de gemeenschappelijke ruimten, het mechanische ventilatiesysteem met hoog rendement warmte terugwinning en het gebruik van warmte- en koude opslag voor koelen en verwarmen van het gebouw.

Community
De uitgesproken architectuur en het exceptioneel woonproduct dat Fenix I biedt, trekt bewoners en gebruikers aan met eenzelfde mindset. Zo kan zelfs in een gebouw waar huur en koopwoningen gecombineerd worden de galerij ontsluiting slagen en bijdragen aan de kwaliteit van wonen. De Fenix bewoners vormen een inclusieve community waar mensen samen wonen en samen levens delen.

Naam van het gebouw

Fenix I

Opdrachtgever

Heijmans Vastgoed

Architect

Mei architects and planners

Bouwer

Heijmans Woningbouw

Omschrijving

Bovenop een bestaande loods waarin horeca en voorzieningen zijn ondergebracht, werd een spectaculair nieuw bouwvolume met loftappartementen geplaatst, gedragen door een stalen tafelconstructie door de bestaande bouw.

Terug naar 2019 Vorige 21 / 53 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 20499 weergaven

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Fenix I

Mei architects and planners

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Fenix I

Codarts

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Fenix I winnaar van de vakjuryprijs én de publieksprijs 2019!

De feestelijke uitreiking van de tiende Rotterdam Architectuurprijs vond plaats op 18 december 2019 in de Burgerzaal van het stadhuis van Rotterdam.

Zowel bij de vakjury als bij het grote publiek kon Fenix I rekenen op grote waardering. De jury: ‘Het gebouw ademt de bevlogenheid van alle betrokkenen – opdrachtgever, architect, bouwer en gebruikers. Het is een nieuw icoon voor Rotterdam en bewijst dat voor het verdichten in de gelaagde stad geen brug te ver is.’ Een stemmer: ‘Alles waar de stad Rotterdam voor staat zit in dit gebouw.’

Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury over Penthouse West399: ‘Een nieuwe klassieker die zich op waardige wijze voegt in de villatraditie van Rotterdam en waar studenten architectuur over 30 jaar nog komen kijken.’ En over Buitenplaats Brienenoord: ‘Dit project heeft de jury op meerdere fronten overrompeld. Opdrachtgeverschap, financiering, proces en architectonisch ontwerp, op alle gebieden daagt het architectonische conventies uit.’

De tweede en derde plaats van de publieksprijs gingen respectievelijk naar Paradijshof en Slaakhuys. Een stemmer over de Paradijshof: ‘Het is de buurt waar ik geboren ben en nog woon. Het wordt steeds mooier’ en over Slaakhuys: ‘Het gebouw is een belangrijk onderdeel van het verhaal van de wederopbouw.’

prijsuitreiking
Prijsuitreiking Op woensdag 18 december 2019 werd de tiende Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt. Fenix I sleepte zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht. De juryprijs Fenix I is een gebouw als stad, constateert de jury. Het gebouw is als een pars pro toto voor Rotterdam – wat betreft programma… lees meer >


download het juryrapport English version
Lijst
  1. Slaakhuys
  2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
  3. Kadewoningen Rotterdam
  4. Wonen aan de Meander
  5. Paradijshof
  6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
  7. Elevatorhuis
  8. Willemstoren
  9. Gymzaal De Adamshof
  10. CPO-WATERBIES
  11. Confectiefabriek
  12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
  13. Fenix I
  14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
  15. Van Vollenhovenkwartier
  16. Hoogstraat 168 - 172
  17. Transformatie Christus Koningkerk
  18. Drukkerij Charlois
  19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
  20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
  21. Penthouse West399
  22. Lijnbaan 35-43
  23. Buitenplaats Brienenoord
  24. Cobana
  25. Zorgvilla Hillegersberg
  26. Sluisjesdijk 46
  27. Hofplein 19
  28. Ruiterbrug
  29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
  30. Stadswoning Spoorpunt
  31. Transformatie RTV Rijnmond complex
  32. "echt"kantoor voor Jinc
  33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
  34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
  35. Floating Farm Dairy
  36. Gym Loft
  37. Noordsingel Lofts
  38. Chinny Lijnbaan
  39. 100% waste-based interieur AVR
  40. RET remise Kleiweg
  41. Squares
  42. KPN De Link
  43. de Provenier
vakjury 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger