JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam

Half oktober 2018 werd in Diergaarde Blijdorp het nieuwe verblijf voor gelada’s (een expressieve apensoort uit Ethiopië) geopend. Dit rijksmonument, het voormalige roofdierengebouw, is compleet getransformeerd voor de huisvesting van twee apengroepen.

Geschiedenis

Het voormalige roofdierenverblijf kwam naar het ontwerp van Siebold van Ravesteyn tot stand in 1939-1941. Het gebouw is gesitueerd aan de zuidzijde van de centrale as, tussen de Rivièrahal en het berentheater. Het verblijf is gebouwd in functionele stijl, gecombineerd met neobarokke elementen.
Het gebouw is met sobere middelen opgebouwd. Door de schaarste van de oorlogsjaren, maar ook omdat van Ravesteyn streefde naar maximaal sierlijk beeld met minimale middelen. Het gebouw richtte zich op de buitenperken aan de zuidzijde met zuilen en kapitelen als decor van de leeuwen en tijgers. De gevel aan de noordzijde was bedoeld als wachtgevel van het nog later te realiseren aquarium, deze is echter ivm bezuinigingen nooit uitgevoerd. In de jaren ’60 werd hier een gebouw voor katachtigen gerealiseerd.

Toestand voor transformatie

De roofdieren werden uitgeplaatst uit het verblijf, omdat de maatvoering van de binnen- en buitenverblijven niet meer voldeden aan de inzichten en eisen inzake dierenwelzijn van de Diergaarde en de Rijksoverheid. Het gebouw van de katachtigen stond al leeg.
Alle onderdelen van de gebouwen verkeerde in slechte staat, er was veel onderhoudsachterstand en schade ontstaan door wijzigingen in het verleden en overwoekering van beplanting.
De achterstand moest opgeheven worden om het monument te bewaren.
Tevens waren de werkomstandigheden voor de dierenverzorgers niet meer conform de huidige arbo-eisen. Er was ook een grote wens om de attractiewaarde van het gebouw te vergroten en een doorgaande routing voor het publiek te realiseren.

Ontwerp

Uiteraard is het monument anno 2018 aangepast aan de nieuwste inzichten op het gebied van arbo-eisen, bouwbesluit, attractiewaarde en dierenwelzijn voor Gelada’s, die heel anders zijn dan de eisen voor roofdieren. De uitdaging in het ontwerp zat in het verenigen van deze veranderde eisen en wensen met maximaal behoud van het Rijksmonument. Het oostelijke deel van het gebouw is publiek toegankelijk met zicht op het samengevoegde binnenverblijf en via de nieuwe publiekstunnel in de kunstrotsen kunnen bezoekers letterlijk oog in oog staan met de dieren in het nieuw toegevoegd buitenverblijf aan de noordzijde van het perceel. Het westelijke deel is functioneel ingericht en bevat de logistieke onderdelen tbv verzorging van de gelada’s, dit is onder begeleiding toegankelijk.

De 2 buitenverblijven die nu aan de gelada’s toebehoort, is voorzien van een netconstructie om ontsnappingen te voorkomen. Die constructie bestaat uit een aantal markante stalen bogen tot 12,5 meter hoog. Zij worden op hun plaats gehouden door dunne staalkabels, welke een samenspel in krachten vormen met de oorspronkelijke constructie van het gebouw, het geheel houdt elkaar in balans en is tevens reversibel. Daaroverheen is een zo transparant mogelijk net aangebracht. Door deze bijzondere constructie zijn de apen en het monumentale gebouw maximaal zichtbaar. Tevens is het gebouw is duurzaam in gebruik. Het heeft een groen dak, geen cv maar een warmtepomp en zonnecollectoren die stroom en warmte opwekken.

Naam van het gebouw

Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam

Opdrachtgever

Diergaarde Blijdorp

Architect

Walraad architecten

Bouwer

Koninklijke Woudenberg

Omschrijving

Het monumentale roofdierenverblijf van architect Van Ravesteijn is getransformeerd tot apenverblijf waarbij een constructie van stalen bogen en netten zorgt voor maximale zichtbaarheid van gebouw en dieren.

Terug naar 2019 Vorige 38 / 53 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 5822 weergaven

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Fenix I

Codarts

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Fenix I

Mei architects and planners

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Fenix I winnaar van de vakjuryprijs én de publieksprijs 2019!

De feestelijke uitreiking van de tiende Rotterdam Architectuurprijs vond plaats op 18 december 2019 in de Burgerzaal van het stadhuis van Rotterdam.

Zowel bij de vakjury als bij het grote publiek kon Fenix I rekenen op grote waardering. De jury: ‘Het gebouw ademt de bevlogenheid van alle betrokkenen – opdrachtgever, architect, bouwer en gebruikers. Het is een nieuw icoon voor Rotterdam en bewijst dat voor het verdichten in de gelaagde stad geen brug te ver is.’ Een stemmer: ‘Alles waar de stad Rotterdam voor staat zit in dit gebouw.’

Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury over Penthouse West399: ‘Een nieuwe klassieker die zich op waardige wijze voegt in de villatraditie van Rotterdam en waar studenten architectuur over 30 jaar nog komen kijken.’ En over Buitenplaats Brienenoord: ‘Dit project heeft de jury op meerdere fronten overrompeld. Opdrachtgeverschap, financiering, proces en architectonisch ontwerp, op alle gebieden daagt het architectonische conventies uit.’

De tweede en derde plaats van de publieksprijs gingen respectievelijk naar Paradijshof en Slaakhuys. Een stemmer over de Paradijshof: ‘Het is de buurt waar ik geboren ben en nog woon. Het wordt steeds mooier’ en over Slaakhuys: ‘Het gebouw is een belangrijk onderdeel van het verhaal van de wederopbouw.’

prijsuitreiking
Prijsuitreiking Op woensdag 18 december 2019 werd de tiende Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt. Fenix I sleepte zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht. De juryprijs Fenix I is een gebouw als stad, constateert de jury. Het gebouw is als een pars pro toto voor Rotterdam – wat betreft programma… lees meer >


download het juryrapport English version
Lijst
 1. Slaakhuys
 2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
 3. Kadewoningen Rotterdam
 4. Wonen aan de Meander
 5. Paradijshof
 6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
 7. Elevatorhuis
 8. Willemstoren
 9. Gymzaal De Adamshof
 10. CPO-WATERBIES
 11. Confectiefabriek
 12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
 13. Fenix I
 14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
 15. Van Vollenhovenkwartier
 16. Hoogstraat 168 - 172
 17. Transformatie Christus Koningkerk
 18. Drukkerij Charlois
 19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
 20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
 21. Penthouse West399
 22. Lijnbaan 35-43
 23. Buitenplaats Brienenoord
 24. Cobana
 25. Zorgvilla Hillegersberg
 26. Sluisjesdijk 46
 27. Hofplein 19
 28. Ruiterbrug
 29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
 30. Stadswoning Spoorpunt
 31. Transformatie RTV Rijnmond complex
 32. "echt"kantoor voor Jinc
 33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
 34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
 35. Floating Farm Dairy
 36. Gym Loft
 37. Noordsingel Lofts
 38. Chinny Lijnbaan
 39. 100% waste-based interieur AVR
 40. RET remise Kleiweg
 41. Squares
 42. KPN De Link
 43. de Provenier
vakjury 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger