JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Transformatie Christus Koningkerk

Transformatie Christus Koningkerk

De Christus Koningkerk is in 1929-1930 gebouwd naar ontwerp van de Rotterdamse architect H.P.J. de Vries en was een belangrijke impuls voor het Statenkwartier. Het is onderdeel van een ensemble, oorspronkelijk bestaand uit kerk, pastorie, jongens- en meisjesschool, bewaarschool en parochiehuis. Tegenwoordig heeft alleen de school nog haar functie. Het ensemble werd in 1997 aangewezen als gemeentelijk monument. De kerk was toen al nauwelijks meer in gebruik en heeft bijna zestien jaar leeg gestaan voordat hij zijn huidige woonbestemming kreeg.

De driebeukige kerk bestaat uit een brede, rechthoekige kerkzaal met een hoog zadeldak en lage zijbeuken met plat dak. De westelijk gelegen hoofdentree, rechts geaccentueerd door een toren, bevindt zich in een vóór de kerkzaal gesitueerd bouwvolume dat wel even breed is, maar lager dan de kerkzaal. De kerkzaal bestaat uit zeven traveeën en een pseudotransept waar het koorgedeelte met altaar is gesitueerd.

De opgave was om met behoud van en aandacht voor de voornaamste monumentale waarden van de kerk een ontwerp te maken voor appartementen met parkeren.

Dit is opgelost door in het middenschip over zes traveeën een volume met vierentwintig appartementen op een half verdiepte stallingsgarage te plaatsen. De zijbeuken zijn vrijgelaten. Zowel de eerste travee als het pseudotransept heeft hun oorspronkelijke hoogte en uitstraling behouden. In de eerste travee zijn een open trap en transparante lift geplaatst. Een tweede trap komt uit in het pseudotransept, waar altaar en heiligenbeelden bewaard zijn gebleven.

Het nieuwe volume is efficiënt georganiseerd. De twaalf onderste appartementen hebben hun toegang met eigen trap via de bestaande zijbeuken en hebben een buitenruimte óp deze zijbeuken. De overige appartementen worden ontsloten via een midden corridor op de 3e verdieping. Deze ontsluit zowel de zes appartementen op de 3e verdieping als de zes twee-laagse appartementen op de 4e-5e verdieping. Deze appartementen hebben geschakelde dakramen die tot balkon uitgeklapt kunnen worden.

De gevels zijn vrijwel ongewijzigd. Grootste ingreep is de verbouw van de oorspronkelijke hoofdentree aan het Statenplein tot toegang van de half verdiepte stallingsgarage. De tunnel naar de garage manifesteert zich in de entreehal als verhoging met aan weerszijden trappen. De in- en uitrijdende auto’s zijn door een raam op de verhoging te zien. De overige entreepartijen zijn behouden en aangepast aan de nieuwe functie. De zware houten kerkdeuren staan tegenwoordig altijd open, in de openingen zijn glazen schuifdeuren geplaatst. Om de hoofdvorm van de kap niet te verstoren zijn er enkel dakvensters toegepast. De spitsboogvensters met glas in lood ramen zijn alleen binnen de woningen verwijderd. Erachter zijn puien geplaatst met naar binnen slaande deuren die toegang geven tot een terras wat zich op de zijbeuken bevindt.

Binnen onderscheidt het nieuwe woonvolume zich van de kerk. Het is wit gestuct, als contrast met de gele Friese baksteen. Nieuwe kozijnen, deuren, trappen, borstweringen zijn in zwart uitgevoerd. De verlichting van het woongedeelte is helder wit versus de warme verlichting in het kerkdeel. Materialisering en kleurgebruik zijn bewust sober gehouden; de kerk zelf geeft immers genoeg sfeer.

Naam van het gebouw

Transformatie Christus Koningkerk

Opdrachtgever

Accresco Vastgoed

Architect

Architectenbureau Rutten van der Weijden

Bouwer

Tempel Bouw

Omschrijving

In deze kerk met gemeentelijke monumentenstatus werden 24 appartementen ondergebracht in een volume dat zich onderscheidt van het oorspronkelijke gebouw en de kwaliteiten daarvan respecteert.

Terug naar 2019 Vorige 25 / 53 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 3926 weergaven

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Fenix I

Mei architects and planners

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Fenix I

Codarts

Fenix I

Ossip van Duivenbode

Fenix I winnaar van de vakjuryprijs én de publieksprijs 2019!

De feestelijke uitreiking van de tiende Rotterdam Architectuurprijs vond plaats op 18 december 2019 in de Burgerzaal van het stadhuis van Rotterdam.

Zowel bij de vakjury als bij het grote publiek kon Fenix I rekenen op grote waardering. De jury: ‘Het gebouw ademt de bevlogenheid van alle betrokkenen – opdrachtgever, architect, bouwer en gebruikers. Het is een nieuw icoon voor Rotterdam en bewijst dat voor het verdichten in de gelaagde stad geen brug te ver is.’ Een stemmer: ‘Alles waar de stad Rotterdam voor staat zit in dit gebouw.’

Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury over Penthouse West399: ‘Een nieuwe klassieker die zich op waardige wijze voegt in de villatraditie van Rotterdam en waar studenten architectuur over 30 jaar nog komen kijken.’ En over Buitenplaats Brienenoord: ‘Dit project heeft de jury op meerdere fronten overrompeld. Opdrachtgeverschap, financiering, proces en architectonisch ontwerp, op alle gebieden daagt het architectonische conventies uit.’

De tweede en derde plaats van de publieksprijs gingen respectievelijk naar Paradijshof en Slaakhuys. Een stemmer over de Paradijshof: ‘Het is de buurt waar ik geboren ben en nog woon. Het wordt steeds mooier’ en over Slaakhuys: ‘Het gebouw is een belangrijk onderdeel van het verhaal van de wederopbouw.’

prijsuitreiking
Prijsuitreiking Op woensdag 18 december 2019 werd de tiende Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt. Fenix I sleepte zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht. De juryprijs Fenix I is een gebouw als stad, constateert de jury. Het gebouw is als een pars pro toto voor Rotterdam – wat betreft programma… lees meer >


download het juryrapport
Lijst
 1. Slaakhuys
 2. Brugwachtershuisje Lage Erfbrug
 3. Kadewoningen Rotterdam
 4. Wonen aan de Meander
 5. Paradijshof
 6. Transformatie van de KoopGoot naar tijdelijke street art-vrijhaven
 7. Elevatorhuis
 8. Willemstoren
 9. Gymzaal De Adamshof
 10. CPO-WATERBIES
 11. Confectiefabriek
 12. Drents Plantsoen en Van Haeftenstraat
 13. Fenix I
 14. ÉÉN BLOK STAD – SPOORPUNT
 15. Van Vollenhovenkwartier
 16. Hoogstraat 168 - 172
 17. Transformatie Christus Koningkerk
 18. Drukkerij Charlois
 19. BECELHUIS UPFIELD R&D OFFICE
 20. Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam
 21. Penthouse West399
 22. Lijnbaan 35-43
 23. Buitenplaats Brienenoord
 24. Cobana
 25. Zorgvilla Hillegersberg
 26. Sluisjesdijk 46
 27. Hofplein 19
 28. Ruiterbrug
 29. Geladaverblijf Diergaarde Blijdorp Rotterdam
 30. Stadswoning Spoorpunt
 31. Transformatie RTV Rijnmond complex
 32. "echt"kantoor voor Jinc
 33. Herbestemming VOC Zeemagazijn
 34. Fraai industrieel gebouw gebaseerd op de kwaliteiten van het sheddak
 35. Floating Farm Dairy
 36. Gym Loft
 37. Noordsingel Lofts
 38. Chinny Lijnbaan
 39. 100% waste-based interieur AVR
 40. RET remise Kleiweg
 41. Squares
 42. KPN De Link
 43. de Provenier
vakjury 2019
Esther Agricola (juryvoorzitter) 'Architectuur is de spiegel van de stad' Esther Agricola studeerde politicologie en kunstgeschiedenis aan de UVA en VU.  Zij was werkzaam bij NIROV, Stichting van Na de Oorlog en Stichting Hoogbouw. In 2000 werd zij directeur KEI Kenniscentrum stedelijke vernieuwing, een netwerk- en… Lees meer > Do Janne Vermeulen 'Ik zie Rotterdam als een stoere stad met een rauw randje en veel durf. Het lijkt me interessant te kijken naar gebouwen waar die kant van Rotterdam samenkomt met verfijning, precisie en doordachte ingrepen.'Do Janne Vermeulen is architect/directeur en medeoprichter van Team V Architectuur. Ze… Lees meer > Niraj Sewraj ‘Het ontwikkelen van nieuwe gebouwen en gebieden doe je vanuit de passie om waarde toe te voegen. Betekenisvolle en bijzondere gebieden zijn daarvan het resultaat.’Niraj Sewraj studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, Master Real Estate & Housing. Tijdens en na zijn studie was hij als… Lees meer > Marianne van der Sanden ‘Het is ontzettend inspirerend om elke dag met de historie en de toekomst van onze leefomgeving bezig te mogen zijn. Er zijn nog zoveel verborgen parels te ontdekken, zeker ook in Rotterdam.’ Marianne van der Sanden is sinds 2006 partner bij Braaksma & Roos Architectenbureau. Het bureau… Lees meer > Jan Bruil ‘Met passie gezamenlijk werken aan vastgoedprojecten en gebieden, waardoor een mooiere en betere omgeving ontstaat, is wat mij drijft.  De institutionele herkomst van het vermogen en de langjarige scope die we hebben als belegger, maakt mijn werk maatschappelijk relevant en dat vind ik… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger