Slaakhuys
In dit gebouw werd vroeger dagelijks dagblad “Het Vrije Volk” gemaakt. In de redactieflat aan het Slaak werkten de journalisten en opmakers, in de zetterij en drukkerij erachter kwam de krant op papier. Toenmalig rijksbouwmeester Jo Vegter ontwierp dit optimistische en expressieve krantencomplex op de plek waar voor de oorlog nog een gebouw voor arbeiderscoöperatie “Voorwaarts” stond, naar ontwerp van de beroemde architect H.P. Berlage. In een apart gebouwdeel stond de rotatiepers waarmee ook socialistische boeken werden gedrukt. Vegter bouwde er letterlijk en figuurlijk op voort door dit gebouwdeel, dat van de stadsbrand werd gered, te integreren in het nieuwe ontwerp.
Later kreeg het gebouw diverse andere gebruikers waaronder een deelgemeentekantoor en raakte het geheel versnipperd. Oorspronkelijke afwerkingen en materialen verdwenen achter verlaagde plafonds en voorzetwanden. Na jaren van leegstand, kraak en tijdelijk gebruik gaat het rijksmonument nu een nieuwe levensfase in als vier-sterren-hotel en supermarkt. Oorspronkelijke afwerkingen zijn zorgvuldig blootgelegd of teruggebracht. Diverse rommelige opbouwen en ventilatiekanalen die later werden aangebracht zijn weer verwijderd en maken plaats voor dakterrassen, een nieuwe “penthouse” op de redactieflat en een nieuwe opbouw aan de achterzijde met de kleinere hotelkamers.
Door de vloer van de zetterij te verhogen biedt de kelder nu ruimte voor het stallen van auto’s op de plek waar vroeger papierrollen werden opgeslagen.
De grote gebogen lichtkappen en de betonspanten uit verschillende tijdslagen van de zetterij en drukkerij zijn terug in beeld gebracht. De vele glasvlakken in de gevel zijn weer open gemaakt en geven een open sfeer naar buiten en inkijk naar binnen. Door later geplaatste tussenwanden te slopen ontstaat één grote museale ruimte waar nu de supermarkt gevestigd is.
De redactieflat aan het Slaak had op de begane grond en entresol een forse ontvangst- en opmaakruimte. In deze ruimte was ook een boekenwinkel en reisbureau gevestigd. Die ruimte was altijd al fors ten opzichte van de vier verdiepingen erboven waar de redacteuren werkten. Nu is er een feestelijke lobby voor het hotel gemaakt met receptie, bar, restaurant en vergaderplekken. Door de sfeervolle nieuwe inrichting van deze lobby worden de verschillende gebouwdelen weer als vanouds met elkaar verbonden. De nieuwe levendigheid van het restaurant straalt ook uit naar de straat via de lange gerestaureerde vitrinevensters waar vroeger de krant van de dag te lezen was.
De nieuwe inrichting en stoffering werkt samen met de oorspronkelijke materialen en laat de optimistische sfeer van de jaren ’50 weer spreken. Dat geldt ook voor de royale hotelkamers op de verdiepingen, waar meubels, vloerkleden en wandafwerkingen je terugbrengen naar die tijd.
Met de heropening van het complex komt een einde aan twintig jaar van verval en krijgt wederopbouwstad Rotterdam één van haar meest sprekende monumenten terug voor gebruik.
Naam van het gebouw
Slaakhuys
Opdrachtgever
Frame Vastgoed
Architect
Jeroen Hoorn, architect | oorspronkelijk architect J.J.M. Vegter | uitwerking en begeleiding Marge Architecten | interieurontwerp hotel HDVL Designmakers i.s.m. Jeroen Hoorn, architect
Bouwer
BIKbouw
Omschrijving
Dit gebouw van architect Vegter waar vroeger redactie, zetterij en drukkerij van ‘Het Vrije Volk’ waren gevestigd, is met veel aandacht voor het oorspronkelijke karakter getransformeerd om plaats te bieden aan een hotel en supermarkt.