JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

woonhuis de Rotte

De wereld om ons heen prikkelt al genoeg. In vragen, in moeten. Alles lijkt op ons af te komen, in een vaart die nauwelijks te volgen valt. De mens komt oorspronkelijk uit de natuur. Toch leven veel mensen de meeste tijd binnen. Samen met de drukte van het alledaagse verliest men al snel de verbinding met een plek.
Woonhuis “De Rotte” is een statement naar het belang van verbinding met de natuur. Dit gebouw biedt de gebruikers niet alleen een fijn huis om in te wonen, maar ook een plek waar ze tot rust kunnen komen. In contact komen met de schoonheid van het alledaagse. Het biedt de bewoners gelegenheid om “los” te komen en op zoek te gaan naar de juiste balans.
Deze innerlijke rust ontstaat doordat de gebruikers een directe connectie aangaan met de natuur. Stil zijn en kijken. Geen overbodigheid, maar puur en secuur. De schoonheid van imperfectie zorgt voor bewondering van onregelmatigheden. Het gebouw biedt de gebruiker de plek te ervaren.
Doordat de leef etage op de eerste verdieping is gesitueerd kijken de gebruikers ver weg: over de Rotte, over de kwelsloot en over de bossen. Alle kanten geven een ander uitzicht. Door de kozijnen niet op te laten vallen, maar de positie secuur te hebben bepaald en de detaillering helder te hebben gehouden, ontstaat er een minimale overgang. Ze zijn ondergeschikt. Puur natuur beleven.
Op de begane grond genieten de gebruikers van de rust, de ruimte en de wat “kortere” uitzichten. Vandaar dat hier de slaapvertrekken zijn gepositioneerd. Op de verdieping vindt meer activiteit plaats, met de prachtige vergezichten geeft het de woning een bijzondere dynamiek. Stel het jezelf voor:
Je wordt in de ochtend wakker en doet de gordijnen open, je kijkt door het grote raam van de kastenwand heen. Je vangt een eerste glimp op van het kwelslootje en het daar aangrenzende strandje. Het is een schilderij die zich afspeelt in de slaapkamer. Een groepje ganzen is je voor geweest, die vertoeven al heerlijk in alle rust aan het water. Je besluit naar de leef-etage te gaan, waar je een kopje thee zet. Eenmaal in de keuken kijk je uit over de Rotte. Het water is nog rustig, er is weinig activiteit op het water en het vaste groepje roeiers komt pas over een uurtje langs. Je krantje meegepakt, ga je in de uitkragende glazen erker zitten. Je laat de natuur op je inwerken. Tot rust en in harmonie met de omgeving.

Het woonhuis bestaat uit twee krachtige blokken welke op elkaar zijn geplaatst en worden verdeeld door de vrijdragende terrassen. Ieder blok heeft haar eigen tactiliteit en detaillering, maar samen met de horizontale belijning vormen ze ook een krachtig geheel. Ruw in combinatie met gestylleerd.
Het onderste blok is uitgevoerd in langgerekt metselwerk, welke een horizontale belijning accentueert in het geveloppervlak. De baksteen is van een dergelijke kwaliteit dat geen dakrandprofielen of raamdorpelstenen nodig zijn. Dit creëert een zwaar en zuiver blok. De zachte herfstkleuren van de omgeving zijn terug te vinden in de gevelsteen.
Op dit blok is een padoek houten volume geplaatst. Het koraalrode hout is niet behandeld, waardoor het op natuurlijke wijze naar zilver is vergrijsd. De verticaal geprofileerde delen behouden wel haar kleurschakering, waardoor ook dit volume haar vergankelijkheid laat zien. De kleur, het profiel en de richting zorgen dat dit volume wegvalt tegenover de omliggende bomen.
De vrijdragende betonterrassen zorgen voor een heldere belijning in het volumespel. Tevens worden op deze manier de leefruimtes verlengd en zijn de kozijnen geen harde scheiding meer tussen binnen en buiten. De functionele ruimtes vloeien over naar buiten. Met name het terras aan de kant van de eetkamer geeft een extra dynamiek aan het blok. Om de horizontaliteit van de terrassen te benadrukken is gekozen voor een open en subtiele balustrade. Deze onderdelen hebben dezelfde kleur gekregen als de kozijnen: zacht-warm-grijs.
De drie basiselementen zorgen voor een symbiose tussen rauw en fijn: een weerspiegeling van de omliggende natuur. Naast het exterieur is er ook in het interieur gekozen om elementen en kleuren uit de natuur te combineren met een strakke en minimalistische vormgeving.
De vaste kastinrichting is geheel uitgevoerd in Afromosia. Per functie is er een balans gevormd tussen open en dichte delen. Dit zorgt per vertrek voor een speelse dynamiek. Tevens zijn de kasten meer dan kasten, het zijn gematerialiseerde wanden waar de raamopeningen in doorgevoerd zijn. Door de verfijnde detaillering van de raamopeningen ontstaat er een zuivere binnen- en buiten relatie. Een helder voorbeeld is de kast nabij de eettafel. De grote raamopeningen en de gelaagdheid van deze kasten, zorgen voor gestuurde zichtlijnen. De natuur komt echt binnen.

Naam van het gebouw

woonhuis de Rotte

Opdrachtgever

particulier

Architect

Bureau Ha Architecten

Bouwer

Bouwbedrijf SDO

Omschrijving

Alzijdig woonhuis aan de Rotte legt in vormgeving en materialen een relatie met de omringende natuur.

Terug naar 2022 Vorige 14 / 41 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 2489 weergaven

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Jannes Linders

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Depot Boijmans Van Beuningen

Ossip van Duivenbode

Malieklos

Scagliola Brakkee

Malieklos en Depot Boijmans Van Beuningen winnaars 2022!

Woningbouwproject Malieklos is bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs 2022. Depot Boijmans Van Beuningen sleept de publieksprijs in de wacht. De winnende projecten staan symbool voor twee belangrijke kwaliteiten van de Rotterdamse architectuur: hoogwaardige woningbouw en spraakmakende iconen.

Winnaar juryprijs

De jury ziet in Malieklos het onomstotelijke bewijs dat de beperkte budgetten die horen bij sociale woningbouw geen belemmering hoeven te zijn voor het realiseren van hoogwaardige architectuur. Ze is onder de indruk van het vakmanschap dat spreekt uit bijzondere details in dit project zoals de schuine negges en het Braziliaans metselwerk. ‘Hier laat Rotterdam zien verder te kijken en aandacht te hebben voor een geïntegreerde stad met ruimte en mogelijkheden voor iedereen. Genereuze en optimistische sociale woningbouw die op alle fronten kwaliteit uitstraalt. Zo moet het!’

 

Winnaar publieksprijs

Depot Boijmans Van Beuningen laat geen bezoeker, voorbijganger of criticus onberoerd. Het ontwerp jongleert op verbluffende wijze met randvoorwaarden, wensen en eisen en zet daarbij allerlei associaties behorend bij het begrip ‘depot’ op hun kop. Een feestelijk gebouw dat alle blikken wil vangen en zijn bezoekers met open armen verwelkomt. Het publiek spreekt zijn bewondering uit over ‘hoe een kluis vol met kunst een attractie, eyecatcher en hotspot kan zijn’ en ziet het Depot als ‘een weerspiegeling van de vooruitstrevendheid van Rotterdam’ en ‘architectuur van wereldklasse’.

 

Eervolle vermeldingen

Er waren twee eervolle vermeldingen. De jury over Floating Office Rotterdam: ‘Klimaatadaptief, biobased en CO₂ positief bouwen zijn hier gecombineerd in een opmerkelijk en tot de verbeelding sprekend drijvend bouwwerk.’ Een tweede eervolle vermelding ging naar De Groene Kaap, waarover de jury schrijft: ‘De grote vondst van De Groene Kaap is het landschappelijke lint dat het project samenbindt tot één geheel, een passende en relevante identiteitsdrager.’

 

Tweede en derde plaats publieksprijs

De tweede en derde plaats van de publieksprijs gingen respectievelijk naar Welschen 2 en Beheercoöperatie W1555. In Welschen 2, een transformatie van een woonbuurt van architect Lotte Stam-Beese uit de Wederopbouwperiode, draait het om vakmanschap en liefdevolle aandacht voor bescheiden budgetten. Het publiek schrijft: ‘Mooi hoe sociale structuren in stand blijven en oude blokken een prachtig nieuw leven krijgen’.

Op de derde plaats staat Beheercoöperatie W1555, een project coöperatief opdrachtgeverschap combineert met duurzame architectuur op basis van recycling. ‘Hergebruik is altijd beter dan sloop-nieuwbouw, collectief hergebruik is nog beter’, schrijft het publiek.

Bekijk hier het volledige juryrapport.

De uitreiking van de Rotterdam Architectuurprijs 2022 is hier terug te kijken.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2022 Malieklos wint vakjuryprijs en Het Depot de publieksprijs Rotterdam Architectuurprijs 2022 ‘Genereuze en optimistische sociale woningbouw’ en ‘de perfecte representatie van Rotterdam’ Op woensdag 22 juni werd tijdens een feestelijke prijsuitreiking in Theater Zuidplein het… lees meer >


download het juryrapport English version
Lijst
  1. Nieuw Hoboken
  2. Van Lennepstraat e.o.- Spangen Rotterdam
  3. De State Hillegersberg
  4. In 't Zuiderpark
  5. CoolSjiek Rotterdam
  6. Villa van Waning
  7. Welschen 2
  8. Stedelijk Landschap voor Zadkine
  9. De Huidenclub
  10. NN Kralingen
  11. Boulevard Zuid
  12. Ben Schopbrug en Arend en de Zeemeeuwbrug
  13. woonhuis de Rotte
  14. Jan Kobellstraat 2
  15. Renovatie Tiengemeten Midden
  16. Beheercoöperatie W1555
  17. Maurits & Jacob
  18. Delftsevaart
  19. Herontwikkeling Fruitloodsen M4H Rotterdam
  20. Stadshaven Brouwerij
  21. Gymzaal Heijplaat
  22. Malieklos
  23. De Nieuwe Coolsingel
  24. Het Praktijkcollege Zuidwijk
  25. Depot Boijmans Van Beuningen
  26. Noordsingel
  27. The Terraced Tower
  28. Parlando
  29. CBS De Sleutel
  30. Cloese 10
  31. Floating Office Rotterdam
  32. Ruivendwarsstraat
  33. Leuvepaviljoen
  34. De Groene Kaap
  35. Biobased Artist in Residency
vakjury 2022
Lara Schrijver (juryvoorzitter) Lara Schrijver (juryvoorzitter): ‘Na meer dan 25 jaar in Rotterdam ben ik thuis in deze stad. Het was – en is – de architectuurstad van Nederland, waar historische architectuur, naoorlogse stadsuitbreidingen, hoogbouw en starchitecture naast elkaar leven. Het schuurt en verwondert, en blijft… Lees meer > Eline Strijkers Eline Strijkers: ‘De architect wacht nu de opgave nieuwe kennis en kunde te ontwikkelen en om daarmee in de systeemverandering de regisserende rol terug op te eisen. Hier zijn architecten voor nodig die het gehele systeem kunnen doordenken en een methode beheersen om de verschillende systemen… Lees meer > Christopher de Vries Christopher de Vries: ‘De laatste decennia was de waardering van architectuur vaak gericht op gebouwen als vluchtige one-liners. Nu zorgen de woningnood, hoge bouwkosten en schaarse bouwlocaties voor een hoge druk om geoptimaliseerde, efficiënte gebouwen te ontwerpen. Dat maakt het in deze tijd… Lees meer > Mark van de Velde Mark van de Velde: ‘De marktwerking op de woningmarkt is echt te ver doorgeslagen. Het wordt voor Rotterdam een uitdaging om een inclusieve stad te blijven en iedere Rotterdammer een betaalbare woning te bieden. Nu kun je alleen goed op de woningmarkt slagen als je arm bent met een… Lees meer > Lorenzo Elstak Lorenzo Elstak: ‘Vier de verschillen, benut de overeenkomsten.’Lorenzo Elstak is oprichter en directeur van Stichting IKBENWIJ, waarmee hij met dansers, acteurs en dialoogbegeleiders in wijken en op scholen langsgaat om jongeren de tools te geven om hun eigen verhaal te vertellen. Hij startte… Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger