Noordsingel
Tot kortgeleden was deze plek een onverzorgde restruimte aan de Noordsingel, je fietste er zo aan voorbij. Peter Van Der Helm en Erika Heemskerk herkenden de kans en mogen zich nu met hun gezin trotse Noordsingelbewoner noemen. Wij ontwierpen in een fijne samenwerking dit hoekpand voor hen. Het is een riante woning met een eenvoudige indeling, een centraal geplaatst trappenhuis met licht van boven, drie pandbrede vertrekken aan de singel: woonkamer, werkkamer en slaapkamer en ook drie pandbrede vertrekken aan de achterzijde: de woonkeuken en twee slaapkamers. De voortuin sluit aan bij de voortuinen aan de Noordsingel, de achtertuin is met een hoge muur afgescheiden van de straat. In de muur zijn sierhekwerken van restmateriaal gemaakt, die privacy geven, maar ook contact met de straat mogelijk maken.
Het woonhuis heeft een opvallende plek aan de singel doordat het op de hoek ligt van de Noordsingel en de Jacob Catsstraat, met een hele diepe voortuin.
Dit deel van de singel is een allegaartje aan stijlen en tijdlagen. Je vindt er onder andere statige negentiende-eeuwse panden, jaren tachtig (sociale) wooncomplexen met te lage verdiepingshoogtes, een oude gevangenis, en een vierlaags appartementengebouw uit de jaren dertig met plat dak.
De andere straat waar het pand aan ligt, de Jacob Catsstraat, bestaat uit sobere negentiende eeuwse panden en stadsvernieuwing met sociale appartementencomplexen uit de jaren tachtig in een fletse lichtbruine steen.
Het nieuwe hoekpand stelt zich te midden van deze contrasten trots en uitgesproken op. De hoge verticale ramen en de extra hoge verdiepingen aan de singelzijde doen recht aan de voorname architectuur aan deze bijzondere straat. De gevel aan de Jacob Catsstraat herbergt de hoofdentree van de woning. Deze gevel is subtiel onderverdeeld: een hoger deel aan de singel, een entreetravee en een slaaptravee zijn herkenbaar. Als geheel is deze gevel soberder dan de singelgevel en sluit ze via de lange tuinmuur aan bij het jaren tachtig wooncomplex verderop in de staat. De achtergevel is nog het meest eenvoudig, met haar vier gelijkvormige slaapkamerramen valt ze niet op en lijkt hierdoor te knipogen naar het naastgelegen jaren tachtig wooncomplex.
De woning is een uitgesproken karakter geworden. In eerste instantie opvallend. Wie langer kijkt ontdekt de liefde en verzorgdheid van materialen en details. Een hoge massief houten voordeur onder een dunne stalen luifel. Fijn gedetailleerde stalen frans balkonhekken aan de Singel. Een kroonlijst van verticaal geplaatste stenen. Bronskleurige geanodiseerde aluminium kozijnen die chic glinsteren in de avondzon. En stalen sierhekwerken van restmateriaal in de tuinmuur.
Stootvoegloos gemetselde langwerpige stenen zorgen voor een subtiel horizontale belijning in de warmgrijze gevels. Het materiaal van het pand is baksteen. Een fraaie betonsteen die in kleur en vorm uniek is in haar omgeving.
Deze nieuwe woning is een herkenbaar en statig pand aan de singel geworden, die met respect voor haar omgeving haar eigen identiteit durft te zijn. De plek is door deze zelfbewuste verschijning een nieuw herkenningspunt aan de Noordsingel.
Naam van het gebouw
Noordsingel
Opdrachtgever
particulier
Architect
HP architecten
Bouwer
M&Z Bouw
Omschrijving
Ruim hoekpand uit grijze baksteen is hedendaagse aanvulling op gevarieerde gevelwand met architectuur uit verschillende periodes.