JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

West 399

Op de Westzeedijk 399 stond een verwaarloosd kantoorgebouw. Toen architectenbureau Powerhouse Company het pand als antikraak huurder betrok, zag oprichter Nanne de Ru de potentie. Hij nam het initiatief om het pand te transformeren tot een mix van wonen van werken, met 20 appartementen en een kantoorverdieping: West399. Het gebouw wordt inmiddels bewoond door een mix van jonge starters, gezinnen en koppels.
 
Het oorspronkelijke gebouw West399 is ontworpen in 1965 door de Rotterdamse architect J.W.C. Boks, bekend van onder meer het Bouwcentrum aan het Kruisplein, als het kantoor voor de centrale arbeidsvoorziening van de Scheepsvaartvereeniging-Zuid. Vanaf de jaren ‘80 nam de Reklassering Nederland het pand over. Zij voerde drastische ingegrepen uit op de verschijning van het gebouw door een grootschalige verbouwing waarbij kenmerkende eigenschappen en details van het gebouw zijn aangetast en verdwenen. 
 
In 2002 bleek het gebouw niet meer bruikbaar voor de Reclassering en werd het na vele jaren leegstand antikraak verhuurd. Powerhouse Company betrok een deel van die kantoorruimte en raakte geïnspireerd door het modernistische karakter en de ruimtelijke potentie van het gebouw. In 2014 kreeg oprichter Nanne de Ru de mogelijkheid om het kantoorgebouw aan te kopen samen met projectontwikkelaar Being Development. Zo konden zij het transformeren tot 20 appartementen en een kantoorruimte.
 
Voor de transformatie is Powerhouse Company op zoek gegaan naar de originele details en materialisering. Het gehele gebouw is ontdaan van toevoegingen uit de jaren ’80 en ’90. Zo zijn de zonweringen verwijderd en de strookramen gerenoveerd en voorzien van nieuw isolatieglas en te openen delen. Ook zijn er balkons toegevoegd, uitgevoerd met zorgvuldig gedetailleerde stalen hekwerken die aansluiten bij de detaillering van de strookramen. Verder is de gevel gereinigd met extra zorg voor behoud van het bestaande patina van de verschillende materialen. 
 
Naast het exterieur is ook het interieur van West399 volledig getransformeerd. Tijdens het strippen zijn de kenmerkende details van het gebouw opnieuw tevoorschijn gekomen. Denk aan het in situ beton van de hoge plafonds van ca. 3,5m., de kolommen, de strookramen met onder- en bovenlichten en de trappenhuizen met leisteen en travertin en massieve hardhouten handleuning. Het zijn allemaal elementen die zo mooi zijn ontworpen door de J.W.C. Boks en nu weer de basis vormen voor het toekomstig gebruik. 
 
Verder is er gekozen voor een extra hoge en geïsoleerde zwevende dekvloer die het verslepen van riolering en ander leidingwerk mogelijk maakt over veel grotere afstanden dan normaal. De elektrische installatie in elke woning is opgenomen in diezelfde vloer en de geïsoleerde voorzetwanden. Door deze ingrepen konden de betonplafonds zoveel mogelijk vrij worden gemaakt van leidingwerk. Nieuw zijn de buitenruimtes. De grotere appartementen hebben een buitenruimte in de vorm van een loggia, balkon of terras. Op de groene binnenplaats bevinden zich individuele parkeerplekken voor elk appartement.
Voor de transformatie tot wonen en werken is een van de twee split-level kernen volledig uitgebroken en op vloerniveau opnieuw opgebouwd. Hierdoor is er een zeer grote diversiteit van woningen ontstaan met verschillende oppervlakten op elke verdieping, variërend van ca. 45 m2 tot 300 m2. Op het dak is een bijzonder penthouse met een daktuin ontworpen door architect Nanne de Ru.
 
Ook aan de entree aan de Westzeedijk is meer glans gegeven door deze te voorzien van natuursteen op de trappen en wand, gelijk aan het natuursteen van de trappenhuizen in het interieur, leisteen en travertin. Door het aanbrengen van nieuwe verlichting en het W399-sign is er nu levendigheid en herkenbaarheid aan de straatzijde ontstaan. 
 

Naam van het gebouw

West 399

Opdrachtgever

399WEST BV (Samenwerking tussen Being Devopment BV en Powerhouse Company BV)

Architect

Powerhouse Company

Bouwer

Waaijer

Omschrijving

Kwaliteiten van een verwaarloosd kantoorgebouw ut 1965 werden blootgelegd bij deze renovatie tot woonwerkcomplex met kantoorvloer en 20 appartementen voorzien van nieuwe buitenruimte.

Lijst
  1. West 399

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger

≈≈≈