JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

Uitreiking RAP naar de Architectuurmaand

lees meer >

Transformatie RTV Rijnmond complex

Nieuw leven in voormalig RTV Rijnmond complex.
Tien jaar lang stond het voormalig RTV Rijnmond complex op de Mathenesserlaan en Nieuwe Binnenweg leeg, van 2007 tot 2017. Een samenwerking van Fullhouse Vastgoed en Bokkers van der Veen Architecten heeft hieraan een einde gemaakt.

Het voormalig RTV Rijnmond complex is een amalgaam van gebouwen, die door de jaren heen door het Westerpaviljoen en RTV Rijnmond zijn aangekocht en gebouwd: twee monumentale villa's aan de Nieuwe Binnenweg, het Westerpaviljoen aan de Mathenesserlaan en daarachter een eetzaal, die oorspronkelijk is gebouwd als kantine voor het hoofdkantoor van Unilever.
Bij de transformatie is ingezet op het verwijderen van laagwaardige aanbouwen en tussenbouwen en het herstellen van de originele objecten. De herkenbaarheid van de afzonderlijke monumentale objecten en de toegevoegde tussenruimte maken nieuwe woon- en werkfuncties mogelijk, waarmee dit beschermde stadsgezicht is gerevitaliseerd.


Victorialofts & Victoria workspaces
De laagwaardige gebouwdelen, die de eetzaal en de monumentale stadsvilla’s verbonden zijn gesloopt. Een nieuwe achtergevel is gerealiseerd die de oorspronkelijke situatie herstelt. Het laagwaardige baksteen tussenlid die de twee villa's met elkaar verbond is opgewaardeerd tot een transparante verbinding die als toegang dient tot zeven van de acht short-stay. De vrijgekomen ruimte tussen eetzaal en villa's vormt een kleine patiotuin die dient als gemeenschappelijke buitenruimte voor de bewoners van deze appartementen, die de naam Victorialofts hebben gekregen. De ruimtes boven het Westerpaviljoen, die ook onderdeel waren van deze aaneenschakeling van kantoor- en studioruimtes en bovendien de status van gemeentelijk monument hebben, zijn eveneens 'losgeknipt'. Deze ruimtes zijn opnieuw als werkplek in gebruik genomen, onder andere door Fullhouse Vastgoed.

Westerpaviljoen
De hoek van het Westerpaviljoen, aan de zijde van het Schoeversgebouw, diende voorheen als hoofdentree van het RTV-complex en was om die reden verbonden met alle ruimtes in de zaal en de villa's. Daarnaast was er een transformatorruimte, die een gesloten gevel tot gevolg had. Nu zowel entreefunctie als traforuimte overbodig waren geworden bood dat een kans om deze hoek uitnodigender te maken. De nieuwe openingen sluiten aan bij de ritmiek en maat van de openingen die architect D. Dürrer in in de jaren 40 en 50 heeft gerealiseerd voor het Westerpaviljoen. De gevel van het Westerpaviljoen is hierdoor één geheel geworden en de afzonderlijke afleesbaarheid van de verschillende panden is verbeterd.

Mathenesserlofts
De zaal is getransformeerd tot twee luxe woningen, de Mathenesserlofts. De woningen zijn aan die zijde voorzien van grote puien met een ranke detaillering, conform de stalen bovenlichten die reeds aan vier zijden van de zaal zaten. In beide lofts is in de hoge, open ruimte een entresol gemaakt met slaapkamers. Op het dak, dat wordt gedragen door een bijzondere constructie van grote betonnen liggers die boven het dakvlak liggen, is een lichte opbouw gerealiseerd. Nieuwe industriële stalen trappen verbinden de ruimtes van kelder tot dakopbouw en bieden daarmee toegang tot royale dakterrassen. Het pand is volledig geïsoleerd en voor de verwarming wordt gebruik gemaakt van warmtepompen. Deze duurzame woningen hebben geen gasaansluiting en zijn all-electric, klaar voor de toekomst.

Naam van het gebouw

Transformatie RTV Rijnmond complex

Opdrachtgever

Fullhouse Vastgoed

Architect

Bokkers van der Veen Architecten

Bouwer

-

Omschrijving

Op deze deels verborgen locatie komen oorspronkelijke architectonische kwaliteiten weer tot hun recht in een horeca-uitbreiding, een gebouw met werkruimtes en shortstay, en twee woonlofts in een opmerkelijk structuralistisch paviljoen.

Terug naar bouwer: - Vorige 1 / 1 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 1476 weergaven
Lijst
  1. Transformatie RTV Rijnmond complex

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger