JavaScript is off. Please enable it to view the full site.

De Boezem

Crooswijk en Rubroek vormen een historisch onderdeel van Rotterdam. Al op 15 april 1941 werd de eerste paal gelsagen van het enige wederopbouwproject dat tijdens de oorlog werd opgeleverd, 508 woningen aan de Goudse singel. Rubroek volgde, volgens het plan van stadsbouwmeester W.G. Witteveen, kort na de oorlog en in 1951 werden de laatste woningen hier opgeleverd. Het gebied heeft daarnaast een rijk industrieel verleden. Zo waren hier ooit de Heinekenbrouwerij en Jaminfabriek gevestigd. Van het rijke industriële verleden is veel verloren. Het stadsdeel kreeg te kampen met armoede en verloor zijn goede reputatie. Het merendeel van de woningen kwam in de handen van woningcorporaties.

Om het stadsdeel verder te kunnen ontwikkelen, was een grotere variatie van woningen nodig. De gemeente Rotterdam heeft besloten om flink te investeren in nieuw Crooswijk en om in Rubroek en ruimte te maken voor meer woningen in de vrije huursector. Met het plan ‘Goed in Crooswijk 2030’ werkt de gemeente samen met de bewoners en wooncorporaties aan de ontwikkeling van een wijk, waar plek is voor iedereen en waar mensen graag wonen. Binnen dit plan heeft De Zwarte Hond, in opdracht van Waaijer Projectrealisatie, het nieuwe wooncomplex ‘De Boezem’ ontworpen. De bouw is uitgevoerd door van Zanten bouw. Met De Boezem beantwoorden De Zwarte Hond, Waaijer en van Zanten aan de grote vraag naar - middeldure - huurwoningen in de Rotterdamse binnenstad.

Het missende puzzelstuk
Het imposante complex vult een al jaren braakliggend terrein en sluit de wand van de Boezemweg, waarlangs dagelijks mensen het centrum van de stad Rotterdam in- en uitrijden. Met de begrenzende ligging aan de rand van Rubroek is het gebouw onderdeel van het gevelbeeld dat als visitekaartje voor de wijk en als entree naar het centrum geldt. Dit maakt het ook op architectonisch vlak een invloedrijk gebouw. Rubroek is aangemerkt als een gebied van nationaal belang, met hoogtepunten als het industriegebouw aan de Goudse singel. Er is daarom gewerkt met een toolbox van kenmerken uit de wederopbouw. Binnen de visie van De Zwarte Hond is het ontwerp erop gericht om het gebouw op een innovatieve manier op de historie van de wijk aan te sluiten.

Ritmische bakstenen gevel
Het wooncomplex bestaat net als de andere bouwblokken in Rubroek uit twee volumes, waartussen een besloten binnentuin ligt en waarnaast een openbare parkachtige ruimte zal worden ingericht. Het volume aan de Boezemweg is zeven verdiepingen hoog en sluit daarmee verder aan op de rest van de omliggende bebouwing. Het daarachter gelegen volume telt slechts drie verdiepingen, zodat de bewoners een vrij uitzicht geboden wordt en er voldoende licht en zon in de binnentuin komt. Onder het complex bevindt zich een ruime parkeergarage.

Het complex straalt de krachtige eenvoud en kwaliteit uit van de wederopbouwarchitectuur in Rotterdam Rubroek door zijn strakke, ritmische gevelgeleding en het gebruik van beton en baksteen kaders. De hoge plint aan de Boezemweg sluit aan op het stedelijke leven. De onderste drie verdiepingen van het gebouw richten zich hier op de straat, terwijl vanuit de bovenste verdiepingen van het uitzicht genoten kan worden van de skyline van Rotterdam. Aan de zijde van de Willem Schürmannstraat gaan de buitenruimtes via trappen moeiteloos over in het openbare groen.

Ontsluiting
De Boezem wordt op verschillende manieren ontsloten: vanuit de besloten binnentuin zijn de onderste drie lagen toegankelijk via aan deze binnenzijde gesitueerde galerijen. De bovenste vier verdiepingen aan de Boezemweg worden ontsloten door een subtiel in de straatgevel opgenomen galerij. Deze bijzondere ontsluiting levert een visueel aantrekkelijke bijdrage aan het dynamische straatbeeld.

Programma
Het programma bestaat uit 80 appartementen die moeten voorzien in de grote vraag naar - middeldure - huurwoningen in de Rotterdamse binnenstad. Het complex vergroot de diversiteit van het huur-aanbod in de wijk door een mix van duurzame short-stay appartementen en long-stay appartementen, met oppervlaktes variërend van circa 60 m2 tot 130 m2 en allen in bezit van een energie label A++. De short-stay woningen worden volledig gemeubileerd en gestoffeerd opgeleverd. Daarmee zijn ze geschikt voor mensen die tijdelijk hoogwaardige woonruimte zoeken. Met het aantrekken van nieuwe doelgroepen zorgt De Boezem voor een grotere variatie in de populatie van de wijk en op de sleep daarvan voor een financiële impuls.

Naam van het gebouw

De Boezem

Opdrachtgever

Waaijer Projectrealisatie

Architect

De Zwarte Hond

Bouwer

Van Zanten Bouw

Omschrijving

Appartementencomplex met ritmische bakstenen gevel completeert de straatwand van de Boezemweg en biedt ruimte aan 80 appartementen.

Terug naar 2023 Vorige 20 / 44 Volgende Terug naar boven Toon op de kaart 2998 weergaven

Zuider Gymnasium

Luuk Kramer

Fridtjof Nansenschool

Fridtjof Nansenschool

Zuider Gymnasium

Luuk Kramer

Fridtjof Nansenschool

BDG Architecten

Zuider Gymnasium

Luuk Kramer

Fridtjof Nansenschool

Fridtjof Nansenschool

Zuider Gymnasium

Luuk Kramer

Fridtjof Nansenschool

BDG Architecten

Zuider Gymnasium

Luuk Kramer

Fridtjof Nansenschool

Fridtjof Nansenschool

Zuider Gymnasium

Luuk Kramer

Fridtjof Nansenschool

Fridtjof Nansenschool

Zuider Gymnasium

Luuk Kramer

Fridtjof Nansenschool

BDG Architecten

Zuider Gymnasium

Luuk Kramer

Fridtjof Nansenschool

BDG Architecten

Zuider Gymnasium en Fridtjof Nansenschool winnaars 2023! 

Twee scholen bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs. Het Zuider Gymnasium won de vakjuryprijs en de Fridtjof Nansenschool de publieksprijs. De winnende projecten bewijzen dat de blik van Rotterdam is gericht op de toekomst en volgende generaties.

Winnaar juryprijs

De jury spreekt grote waardering uit voor de inzet van actiegroepen en de gemeente, die de voorgenomen sloop van het Zuiderziekenhuis hebben weten te voorkomen. ‘Met de vestiging van het gymnasium in het poortgebouw van het voormalige Zuiderziekenhuis, gaat dit monumentale complex een nieuwe toekomst tegemoet’, stelt zij. Het Zuider Gymnasium is ‘een leeromgeving waarin de geschiedenis van de gemeenschap tastbaar en voelbaar aanwezig is’ en ‘brengt verbinding en een optimistische blik op de toekomst.’

 

Winnaar publieksprijs

Het publiek is enthousiast over de manier waarop de Fridtjof Nansenschool bijdraagt aan een groter bewustzijn van energie en natuur met een natuurlijke speelruimte rondom de school en zonnepanelen die van binnenuit zichtbaar zijn en de winning van energie zichtbaar maken. ‘De school is erin geslaagd om een ruimte te creëren waar kinderen zich kunnen ontwikkelen, breder dan taal en rekenen, ontdekkend, samenspelend en werkend in verbinding met de natuur’ schrijft een van de stemmers. ‘Het is zo belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd bij het klimaat te betrekken’.

 

Eervolle vermeldingen en tweede en derde plaats publieksprijs

Het Zuider Gymnasium behaalde ook de tweede plaats van de publieksprijs. Veel stemmers voelen een bijzondere band met dit gebouw dat geschiedenis belichaamt en nu de toekomst de ruimte geeft: ‘Dit gebouw hoort bij Rotterdam. Ik ken het al mijn hele leven: mijn kleinzoon is er geboren en tweede kleinzoon gaat er nu naar school. Fantastisch mooi gerenoveerd met een prachtige nieuwe bestemming.’ ‘Dit project brengt wat Zuid hard nodig heeft: kwaliteit, toekomstperspectief en waardering voor wat er al is.’

Jury en publiek zijn ook eensgezind over het Getijdenpark Eiland van Brienenoord. De jury geeft het project een eervolle vermelding en spreekt haar grote waardering uit voor de beslissing van de gemeente Rotterdam om met het Getijdenpark ‘de rivier als eeuwenoude levensader en ecosysteem midden in de stad, zichtbaar en beleefbaar te maken’. Bij de publieksprijs behaalde het project de derde plaats. Stemmers zijn enthousiast over een natuurontwerp als inzending voor de Rotterdam Architectuurprijs, en zien het park als ‘een belangrijke eerste stap in de ontwikkeling van een nieuwe relatie tussen stad en rivier.’

De andere eervolle vermelding van de vakjury ging naar The Hudsons, een woningbouwproject in de wijk Bospolder-Tussendijken.  Woningbouw blijft een belangrijke en urgente opgave voor de stad Rotterdam die mogelijkheden biedt om de stad verder af te maken, constateert de jury. Zij prijst The Hudsons om de waardevolle nieuwe tijdlaag die het toevoegt aan de wijk Bospolder-Tussendijken.

prijsuitreiking
Prijsuitreiking 2023 Winnaars Rotterdam Architectuurprijs 2023 bekend: Zuider Gymnasium wint vakjuryprijs en Fridtjof Nansenschool de publieksprijs! Op woensdag 7 juni werden twee scholen bekroond met de Rotterdam Architectuurprijs. Het Zuider Gymnasium won de vakjuryprijs en de Fridtjof Nansenschool de… lees meer >


download het juryrapport English version
Lijst
  1. Garage Loft Delfshaven
  2. Gouverneblok
  3. Uitbreiding Winkelcentrum Zuidplein
  4. Van der Hilstblok
  5. Burgemeester Roosstraat
  6. Les Beaux Jours
  7. Getijdenpark Eiland van Brienenoord
  8. HPC Charlois
  9. CasaNova
  10. Rotterdam Rooftop Walk
  11. CPO Stampioenstraat
  12. Curves, colours and cutouts
  13. Fridtjof Nansenschool
  14. De Boezem
  15. Havenlofts
  16. Gamma Noorderhelling
  17. Het Podium
  18. The Hudsons, Rotterdam
  19. 's-Gravendijkwal 130 - 132
  20. Terpwoning Rotterdam
  21. Groen/blauw dak De Doelen
  22. HAavn
  23. Kop van Noord Fase 4
  24. Roaring seventies
  25. Eden District
  26. Strand Noord Nesselande
  27. Woningen Parkbuurt
  28. De Zalmhaven
  29. Basisschool Het Open Venster
  30. Albert Schweitzerschool, Rotterdam
  31. Sports Building
  32. OurDomain
  33. De Driehoek
  34. Cooltoren
  35. Zuider Gymnasium
  36. De Houten Kop
  37. Langeveld Building
  38. Baumannkerk
vakjury 2023
Ninke Happel Ninke Happel (juryvoorzitter): “Architecten zijn bij uitstek in staat om buiten de gevestigde kaders te zoeken naar vernieuwing en opschoning van de bouw- en ontwikkelwereld zodat deze inclusiever, interessanter en nietsonttrekkend kan worden. Ik ben nieuwsgierig naar inzendingen waarbij goede… Lees meer > Mohamed Baba Mohamed Baba: ‘Wat voor stad willen we bouwen en achterlaten, zodat mensen goed, betaalbaar en fijn kunnen wonen, werken en vrije tijd doorbrengen? Sociale cohesie en leefbare wijken staan of vallen met het ambacht van architectuur.’ Mohamed Baba heeft een brede ervaring op het gebied van wonen … Lees meer > Shelley Long Shelley Long: ‘De complexe realiteit van de gebouwde omgeving zal de komende eeuw in het teken staan van grootschalige verstedelijking, de voortdurende effecten van colonisatie en globalisatie, snelle digitalisering, de klimaatcrisis, stijgende zeewaterspiegels en onzekere ontwikkelingen op het… Lees meer > Lyongo Juliana Lyongo Juliana: ‘Ik vind dat je als architect een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Met hoogwaardige stedenbouw en architectuur wil ik oplossingen aandragen voor vraagstukken uit de maatschappij.’   Al heel jong wist Lyongo dat hij gebouwen wilde maken. Hij begon zijn opleiding… Lees meer > Veerle Alkemade Veerle Alkemade: “Vergroeiing van architectuurpraktijk met de markt maakt het ingewikkeld om projecten te realiseren die meer opleveren dan enkel financieel rendement. Architectuur kán een bijdrage leveren aan het duurzaam versterken van sociaal-maatschappelijke infrastructuren, maar daarbij is … Lees meer >

We gebruiken alleen cookies om deze website beter te laten functioneren. Lees meer hierover in onze privacyverklaring. Accepteer / Weiger